Még mindig túl nagy a diszkrimináció Hollywoodban

A filmipar egyre nagyobb arányban próbál felzárkózni a kisebbséghez és terjeszteni a sokszínűséget. Sajnos azonban az elmúlt időszakban a Women in Film nevű szervezet projektje rámutatott: a baj még mindig elég nagy ezen a téren.

Mire egy színes bőrű forgatókönyvíró eljut a megbecsülés szintjéig Hollywoodban, az út több mint rögös. Inkább megalázó. Erről készültek korábbi tanulmányok, de jelen esetben többen fel is szólaltak, milyen bánásmódban részesültek, amikor a szakmában szerettek volna érvényesülni.

ap 17062861620084 wide c4f993d850e26912846b3fe0bffee14d42c1d00c s800 c85
Jordan Peele forgatókönyvíró is sikerre vitte, most a színes bőrű írók jogaiért szeretne tenni / Fotó: NPR

A Think Tank for Inclusion & Equity nevű project kiadott egy tanulmányt, amelyben azt vizsgálták közel 300 résztvevő segítségével, mi történik valójában a háttérben. A kutatásba olyan forgatókönyvírókat vontak be, akik valamilyen kisebbséghez tartoznak, legyen szó bőrszínről, szexualitásról vagy nemről. Az eredmény eléggé elkeserítő.

Egy új kutatás kimutatta, még mindig a fehér bőrű férfi művészek vannak túlsúlyban

Van hova fejlődnie a múzeumoknak. Egy nemrég készült kutatás kimutatta, a legnagyobb amerikai múzeumokban a fehér férfi művészek alkotásai túlsúlyban vannak a női alkotók és a kisebbség alkotásaival szemben. Szerencsére ez iránymutató lehet a jövőben. nemi egyenlőtlenség, fehér bőrű művészek

A stúdiók, forgalmazók alkalmaznak kisebbséghez tartozó írókat, de általában a legalacsonyabb státuszt kapják („staff writer”). Innen pedig szinte lehetetlen feljebb kapaszkodni.

Mire a szamárlétrán eljutnak egy magasabb pozícióba, addig megannyi elutasításban részesülnek.

Az egyik beszámolóból kiderült, az ajtók mögött előfordul, hogy meg se hallgatnak valakit a bőrszíne miatt, és a fehér bőrű kollégákkal sokkal megértőbbek, nyitottabbak a stúdiók. Erről ideje lenne leszokni végre.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból