Bármennyire is meglepő, Hollywoodban már nemcsak a #MeToo- mozgalom miatt, hanem gazdasági szempontból sem éri meg a szexjelenetek forgatása. Úgy látszik, a filmipar fellegvárában egy új trend van kialakulóban, kérdés, mennyire tetszik a nagyközönségnek? 

Anno, amikor olyan nagy költségvetésű filmek készültek Hollywoodban, mint az Elemi ösztön, Ne nézz vissza!, Mulholland Drive stb., aligha lehetett volna elképzelni bármelyiket is szexjelenet nélkül. Nem feltétlenül azért, mert ezzel csalogatták be a nézőket a moziba, hanem, mert a történet is megkövetelte a jelenlétüket. Jelenleg kétféle film fut a képernyőkön: az európai művészfilmek, nehezen emészthető tartalommal, valamint az erotikamentes hollywoodi filmek.

Híres jelenet az Elemi ösztön című filmből / Fotó: IGN

De vajon miért alakult ez így? A tudósok és a hollywoodi kultúra közeli megfigyelői szerint az okok sokrétűek, és azt sugallják, hogy a filmes üzletág a prioritások mélyreható átalakításán megy keresztül, amelyet széleskörű kulturális, politikai és jogszabályi változások is támogatnak.

Rengeteg színésznő vallotta be, hogy szexuális zaklatás áldozata lett filmforgatás alatt, a partner keze olyan helyre tévedt, amire nem lett volna szükség, és a forgatókönyv sem követelte meg.

Nem is magától a meztelenségtől ódzkodnak, hanem attól, hogy a helyzet miatt kihasználják őket. Plusz, ha egy film szexjelenetet tartalmaz, ’R’ besorolást kap, vagyis gyerekek nem nézhetik meg. Ezután a bevétele sem lesz akkora a filmnek, amiért megéri leforgatni – mindezt Stepehen Galloway, a Hollywood Reporter szerzője ismertette.

Az NCIS Abby-je rémálmokkal küzd, mert Mark Harmon szexuálisan bántalmazta

Még 2017 októberében oszlatta el a pletykák ködét Pauley Perrette, az NCIS sorozat Abby-je: 15 évad után kiszáll a krimisorozatból. Akkor elmondta, hogy egyik kollégájával sem volt baja a híresztelésekkel ellentétben. Később, tavaly májusban újra Twitteren osztotta meg, hogy 15 évesen már átélt egy szexuális bántalmazást, aminek következtében elveszítette a szüzességét.

A változás magába foglalja, hogy manapság a színésznőknek több joguk van, nagyobb szabadságuk, megtehetik, hogy nemet mondjanak valamire, amit nem akarnak megcsinálni. Valamint a film közelít a televíziós trendekhez, ahol az erotika még mindig nagyon ritka. Meryl Streep és Reese Witherspoon is részt vesz az egyenlő bánásmód hirdetésében, mert a szakma nagy része még mindig férfiakból áll, és még mindig van példa visszaélésekre.