Idén január 17-20. között rendezik meg Európa legfontosabb showcase fesztiválját és konferenciáját. A hollandiai Gröningenben szervezett Eurosonic Fesztiválon rekordszámú, 4 magyar zenekar képviseli a hazai könnyűzenét, mellyel kiemelkedő szerephez jutunk a régió országai között.

A négynapos rendezvényen (két alkalommal is) fellép a Mörk, de a nívós eseményen a Belau, a Dope Calypso és a Terra Profonda is koncertet ad.

A zenekarokkal egyetemben a Hangfoglaló Program nemzetközi alprogramja keretében működő HOTS (Hungarian Oncoming Tunes) delegációja is azon fog dolgozni, hogy a nemzetközi zenei szcéna még jobban megismerje és elismerje a magyar könnyűzenét.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A V4 kormányzás évében kiemelt jelentősége van annak, hogy – egyébként egy V4-es projekt keretein belül – a közép-kelet-európai exportirodákal közös összefogásban kerül megrendezésre a CEEntral Party, amiben a HOTS is partnerintézmény. Ez már a tavaly őszi Reeperbahn fesztiválon is így történt. A péntek esti program lényegében egy kiemelt esemény, az egész vásár nem hivatalos búcsúeseménye lesz, és a Mörk is ad itt egy rendhagyó minikoncertet. A HOTS jelenléte, a magyar delegáció szakmai részvétele és a zenekarok kiutazása nem valósulhatna meg a Hágai Holland Nagykövetség támogatása nélkül, akik szintén jelen lesznek ezen a partin[/perfectpullquote]

– mondta Bali Dávid, a Hangfoglaló Könnyűzene Program Nemzetközi Alprogramjának vezetője.

Erősödő nemzetközi jelenlét

Szintén a magyar könnyűzene nemzetközi képviseletéhez kapcsolódó, örömteli fejlemény, hogy a HOTS csatlakozott az európai exportirodákat csoportosító hálózat, az EMEE (European Music Export Exchange) alapítóihoz. Ennek a szervezetnek szintén a Eurosonicon lesz az alakuló ülése. Az EMEE célja a 2020-as Music Moves Europe pályázati kiírásainak megalapozása. A magyarországi piaci sajátosságokról a HOTS tudja majd tájékoztatni a brüsszeli pályázatok összeállításban kompetens résztvevőket, ami lehetővé teszi, hogy a piacfejlesztési pályázatokra a Hangfoglaló Program is pályázhasson, és ez által további forrásokat találjon a hazai könnyűzene nemzetközi piacra lépését támogató aktivitásokra.

Belau
Belau / Fotó: A Formáció Hivatalos Facebook-Oldala

Az élet HOTS-nál a Eurosonic után sem áll le. Elsősorban szabad jelentkezéses showcase események is lesznek még idén: a Tallinn Music Weekre, a SpringBreakre és a Liverpool Sound Cityre már lezárult a jelentkezés, de nyitott még, vagy a későbbiekben várja majd a nemzetközi babérokra törő hazai zenekarok a Baltikum második legnagyobb eseménye, a What’s Next in Music? és a LOFTAS Fest közös fesztiválhétvégéje Vilniusban, a hamburgi Reeperbahn, a bécsi Waves Vienna és a szöuli Zandari Festa.

A magyar könnyűzenét a nemzetközi piacra lépésben egyre nagyobb sikerrel támogató HOTS oktatási és továbbképzési programokat is szervez – a szakma bevonásával bonyolított szavazás keretében kiválasztott – hazai zenekarok részére. Ők a képzések mellett, további öt showcase eseményen kapnak lehetőséget: a Hangfoglaló Könnyűzene Program támogatásának köszönhetően a HOTS delegációjával és/vagy hazai fellépőkkel a barcelonai Primaverára, a szlovákiai Pohodára, a hollandiai Lowlandsre és az Into the Great Wide Openre, valamint a Lollapalooza Berlinre is elutazik majd. További információkért az [email protected] címre várjuk az érdeklődők kérdéseit, észrevételeit.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.