Svájc törvényt módosított: 3 év börtön járhat a homo- és transzfób tettekért

A rasszista gyűlölet-bűncselekményekkel egyenértékűvé emelte Svájc Nemzeti Tanácsa a büntető törvénykönyvében a homofób és transzfób megnyilvánulásokat, így akár több év börtönt is kaphat, aki ilyen magatartást tanúsít vagy követ el.

A Tanács 118/60 arányú szavazattal és öt tartózkodással aktualizálta a büntető törvénykönyvét, amit Mathias Reynard terjesztett a parlament elé.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A homofóbia nem vélemény, hanem egy bűntény. A homoszexuálisok ötöde próbált már meg öngyilkosságot elkövetni, ennek fele még 20 éves kora előtt. Ez a győzelem erős jelzésértékkel bír, és sok pozitív visszalejzést is kaptam[/perfectpullquote]

– írta Reynard a Twitteren.

Svájc jelenleg a 22. helyen áll Észtország és Magyarország mögött az LMBTQ emberek elfogadását illető hivatalos ranglistáján.

Ónodi Adél: „Most lett a transznemű közösségnek elég hangja ahhoz, hogy a problémát Hollywood” – Interjú

Olyan előadást próbálok, amelyik az én életemből indul ki. Műfaját tekintve voltaképpen a performansz és a monodráma között helyezhető el. Transznemű lány vagyok, a transzneműségem történetét és az identitást akarjuk bemutatni művészi formában, színházi előadás keretén belül. Ezzel fogok színésznőként debütálni. A címe Dear Future Me, és a Bakelit Multi Art Centerben kerül bemutatásra október 18-19-én.

Bár a mindennapokban azért Svájc sokkal elfoagdóbb és nyitottabb, mint ezek a számok sugallják.

Matthias Reynard / Fotó: Svájc Nemzeti Tanács Hivatalos Weboldala

Raynard elmondta, hogy a jövőben tervezik a házassági egyenlőség bevezetését is, bejegyzett élettársi kapcsolat pedig 2007 óta van náluk hivatalosan az azonosneműek számára.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból