Történelmi döntés Hongkongban: Elismerték a házastársi vízum létjogosultságát egy leszbikus pár esetében

Mérföldkőnek számító döntés született Hongkongban: a legfőbb bírói fórum megadta a házastársi vízumot egy leszbikus nőnek. Erre annak ellenére került sor, hogy a kínai területnek minősülő városállam jelenleg még nem ismeri el a melegházasságot és az azonos neműek polgári jogi életközösségét.

Ezzel egy brit leszbikus nő elnyerte a jogot arra, hogy Hongkongban éljen és dolgozzon a partnerével. A Legfelsőbb Bíróság ugyanis szerdán kimondta, hogy a külföldi azonos nemű párokat egyenlő bánásmód illeti meg a bevándorlási törvény értelmében. A perben érintett nő ugyanarra a hozzátartozói vízumra jogosult, amelyet a Hongkongban dolgozó külföldiek házastársai és gyermekei kapnak. 

Gettyimages 878881086
Győzött A Leszbikus Pár A Házastársi Vízum Ügyében / Fotó: Aaron Tam / Afp /Getty Images

Az illető, akire csak QT-ként hivatkoznak, 2011-ben Nagy-Britanniában létesített élettársi kapcsolatot a kedvesével, akivel még ugyanazon évben Hongkongba költözött.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Az a lehetőség, hogy az ide érkező emberek a hozzátartozóikat magukkal hozhassák, fontos szempont amikor arról döntenek, Hongkongba jöjjenek-e.   [/perfectpullquote]

– mondta ki a bíróság jogerős ítéletében. Majd hozzátette, hogy a munkavállalási vízumot azok számára adják meg, akik rendelkeznek “a szükséges vagy kívánatos tehetséggel és képességekkel. Az ilyen személy pedig lehet akár heteroszexuális, akár meleg.”

Hongkong egyébként a Monocle brit magazin szerint 2018-ban a világ legélhetőbb városai között szerepel: a ranglista 14. helyét foglalja el.

QT ügyvédje szerint a szerdai ítélet mérföldkőnek számít, mert ez volt az első alkalom, hogy a város legmagasabb szintű bírói szervezete azonos nemű párok jogaival kapcsolatos ügyben döntött. 

Az olyan nemzetközi pénzintézetek mint a Credit Suisse, a Goldman Sachs és a Morgan Stanley támogatták QT-t abban, hogy házastársi vízummal a városállamban maradhasson az élettársával. Szerintük a sokszínű foglalkoztatási gyakorlat döntő fontosságú abból a szempontból, hogy bevonzzák a csúcstehetségeket Ázsia pénzügyi központjába.

Rtstd9428Layout28Comp2929
Fontos A Hongkongi Döntés Az Lmbtq-Jogok Szempontjából / Fotó: Thomson Reuters Foundation News

QT ügyvédje örömét fejezte ki a döntéssel kapcsolatban. Azt nyilatkozta, reméli, hogy ezzel legalább egy kis részben elősegíthetik az LMBTQ-emberek jogait Hongkongban.

A közeledő Pride- rendezvények miatt most nagyobb figyelem irányul az LMBTQ-emberek jogaira. Nemrég arról számoltunk be, hogy a New York Pride-on koporsókkal vonultak fel, hogy megemlékezzenek azokról, akik szexuális orientációjuk miatt már nincsenek az élők sorában.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból