Követem Élet + Stílus Honvágy kezelés művészettel, avagy így éljük túl külföldön

Honvágy kezelés művészettel, avagy így éljük túl külföldön

Promóció
Promóció
- Advertisement -

Mihályi Barbara, a Magyar Képzőművészeti Egyetem diákja sokféle önkifejezési technikával kísérletezett már, ám leginkább dokumentarista stílusú fotóiról ismert, melyeken saját életének momentumait ragadja és osztja meg a nagyközönséggel. Most azonban úgy döntött, új élethelyzetének kifejezéséhez új stílus dukál.

Mindenki számára érdekes témát boncolgat Where did you come from? – Avagy hogyan élem túl külföldön című kiállításán. Ha éltél már külföldön azért, ha még nem, akkor azért volt érdemes ellátogatnod a december 20-án megnyílt kiállításra. Az Ericsson Galériában kiállított digitális rajzokon keresztül bepillantást nyerhettél külföldön élő honfitársaink mindennapjaiba és gondolataiba.

Barbara egy beszélgetés során elárulta nekünk, hogyan is jött az ötlet, hogy erről az oldaláról ragadja meg a témát:

Nem akartam az unásig ismételgetett praktikus tanácsokról beszélni.

Két évvel ezelőtt Erasmus ösztöndíjnak köszönhetően jutott ki Olaszországba. A sors úgy rendelte, hogy azóta is ott tölti mindennapjait a Velencei Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként. Így pontosan jól tudja, milyen érzés az otthonától távol egy számára új környezetbe, kultúrába beilleszkedni. Külföldön töltött idejének tapasztalataiból merített ihletet kiállításának témájához.

Feladott egy hirdetést, melyben olyan hozzá hasonló emberek jelentkezését várta, akik legalább fél éve külföldön élnek – és talán nem meglepő módon, akadt is jelentkező bőven. Méghozzá számos személy megannyi érdekes történettel. Akadt, aki franciaországi élményeiről mesélt, de olyan is, aki Finnországban éli életét, és az ottani tapasztalatait osztotta meg nem csak a művésszel, de rajta keresztül velünk – a közönséggel is.

A klisék igazak. Nagyon sok olyan helyzetbe kerülünk külföldön, amik embert próbálóak, de mégis megerősítenek.

Habár interjúalanyai a világ legkülönbözőbb pontjairól jelentkeztek be, Barbara rengeteg hasonlóságot vélt felfedezni saját és sorstársai tapasztalatai között. Így saját bevallása szerint egyfajta terápiás beszélgetésként is hatott ez számukra. Végre valaki olyannal oszthatták meg ezen gondolataikat, akik hasonló cipőben járnak, ezáltal pontosan át tudják érezni a helyzet súlyát.

Az elkészült művek két csoportra oszthatóak: az egyik felét olyan képek alkotják, amelyeken digitális portrérajzokon láthatjuk az interjúalanyokat, egy-egy kiragadott lényegi mondatukkal, melyek mellett természetesen teljes történeteket is olvashatunk. A kiállítás másik felén megtalálható képeken pedig az alkotó, Mihályi Barbara saját magát és gondolatait ábrázolja. A  művésznőnek alkotói stílusán keresztül sikerült a téma komolyságát egy kis humorral vegyítve úgy tálalnia, hogy mosolyt csaljon vele az arcunkra.

A projekt ezzel azonban nem ér véget. A művésznő ugyanis elárulta, folyamatosan készülnek újabb művek, így még arra is lát esélyt, hogy a kiállításnak lesz folytatása. Addig is Mihályi Barbara frappáns rajzai január végéig várják az érdeklődőket a Budapesti Ericsson Képzőművészeti Galériában, többi munkáját pedig személyes oldalain is megtekinthetjük.

Weboldal | Instagram | Tumblr

Fotók: Mihályi Barbara

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3