Megkezdődtek a humánkísérletek, ha a gyógyszer hatásosnak bizonyul, év végére forgalomba is kerülhet.

Rengeteg kutatócsoport dolgozik rajta világszerte

A koronavírus-járvány jelenlegi, lecsengő szakaszában felmerült, hogy második hullám érkezhet. De egy izraeli matematikus szerint ez mind spekuláció. Ha lesz, akkor ősszel vagy télen ér el minket, és erősebb lehet, mint az első. Hétről-hétre felröppennek a hírek, hogy mikorra készülhet el a vakcina, mikorra várható a gyógyszer tömeges forgalomba hozatala.

Koronavirus Gyogyszer
/ Fotó: Fda / Getty Images

A Futurism cikke szerint már megkezdődött az első, Covid-19 elleni, antitest-terápián alapuló gyógyszer klinikai, embereken végzett tesztelése. A hatóanyagot egy gyógyult páciens véréből állították elő, aki még a járvány első felében, februárban esett túl a betegségen. Így mostanra a szervezete már elegendő antitestet termelt ahhoz, hogy immunissá váljon a fertőzésre.

Válaszok a legtöbbet ismételt kérdésekre a koronavírussal kapcsolatban

Ezt a kérdést nehéz egyértelműen megválaszolni. A kulcskérdés inkább az, hogy a szervezet képes-e a fertőzést követően antitesteket előállítani, ami aztán később az immunitásért felel, és ha igen, azokat mennyi ideig biztosítja testünk számára.

Az elképzelés szerint a vírus ellen védelmet nyújtó antitesteket legyártják, és ezt juttatják be a páciensek szervezetébe.

Számos gyógyszercég és kutatócsoport, köztük magyarok is dolgoznak jelenleg azon, hogy megalkossák az antitesteken alapuló kezelést. Ez a jelenlegi kísérlet az Eli Lilly gyógyszergyártó és az AbCellera biotechnológiai cég közös fejlesztése, az első, amelyet már embereken tesztelhetnek.

Ez egy fontos mérföldkő. A gyógyszernek nem csak a koronavírus-járvány terjedését kell tudnia megállítania, hanem káros mellékhatásai sem lehetnek.

Akár év végén forgalomba kerülhet

A hírt elsőként közlő MIT Tech Review szerint, ha minden a tervek szerint halad, akkor a készítmény év vége felé kerülhet kereskedelmi forgalomba. Ez még rengeteg időnek tűnhet, de egy nulláról kifejlesztendő gyógyszer esetében ez a tempó így is átlagon felettinek mondható. Mivel az új típusú koronavírusról még mindig csekély ismeretek állnak a kutatók rendelkezésére, a vakcinán és egyéb antitestalapú készítmény kifejlesztésén dolgozó kutatások még csak preklinikai fázisban tartanak.

A kínai hackerek az Egyesült Államokban fejlesztett koronavírus-ellenszer eredményeit vették célba

A kínai Wuhanból indult koronavírus gyorsan világjárvánnyá nőtte ki magát, ami emberek millióit késztette otthonmaradásra és elővigyázatosságra. A betegségről még mindig túl keveset tudunk, hetente új tüneteket regisztrálnak, és sok országban az emberek tesztelése is kezdő stádiumban toporog. Ugyan sok nemzet – Az beleértve Magyarországot is – küzd a fertőzés elleni vakcina megtalálásért, ez nehezebb és hosszadalmasabb procedúrának tűnik, mint gondolnánk.

Még sok nehézség áll a gyógyszer fejlesztői előtt. Nincs arra garancia, hogy ez a készítmény vagy a jövőben elkészített másik termék hatásos lesz – a klinikai kísérletek gyakran nem sikerülnek. Az is nehéz kérdés, hogy ha mégis sikeresnek bizonyul a készítmény, akkor ki kaphatja majd az első, de véges mennyiségű gyógyszeradagot. Addig is a vérplazma-terápia működik már itthon is, Tom Hanks is adott vért gyógyulása után.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet