Beleolvasnál a Hunyadiak leveleibe? A Magyar Nemzeti Levéltár új kötetének köszönhetően megteheted

Reprezentatív forráskiadványt jelentetett meg Hunyadi János és Mátyás király címeresleveleiből a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL).

A kötet a több országban, számos köz- és magángyűjteményben fellelhető, 1447 és 1489 között kelt, Hunyadi János és Mátyás által kiadott címeresleveleket – a nemesi címerek használatára vonatkozó hivatalos uralkodói adományleveleket – gyűjti össze – emelte ki Rácz György, az MNL Országos levéltári főigazgató-helyettese hétfőn Budapesten.

racz gyozo veol
Rácz György, az országos levéltár főigazgató-helyettese / Kép: VEOL

A 320 oldalas kiadvány a Mátyás király-emlékév keretében jelent meg.

forasskiadvany
A Hunyadiak címereslevelei / Kép: Fotó: Bruzák Noémi

Az évfordulóra az MNL a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) médiatanszékeivel együttműködve középiskolásoknak szóló, a legújabb kutatási eredményeket feldolgozó oktató kisfilmeket is készített Mátyás király uralkodásáról – tette hozzá.

Kíváncsi vagy a Szent Korona történetére? Az MTA kutatócsoport munkája nyomán betekintést kaphatunk

Ismertette: a több mint 600 oldalas, mintegy 200 illusztrációval és színes térképpel ellátott mű a nemzeti ereklye viszontagságait meséli el, kiderül belőle, hogy hányszor és hova, illetve, hogy milyen okokból és körülmények között szállították a Szent Koronát külföldre, majd miként tért haza.

Az oktatófilmeket a levéltár folyamatosan teszi közzé a Youtube videómegosztó portálon.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból