Követem Élet + Stílus A világörökség kincseit sem érdemeljük meg – nemrég a...

A világörökség kincseit sem érdemeljük meg – nemrég a Húsvét-sziget szobrai szenvedtek kárt

Promóció

A világ természeti kincseit lassan feléljük, ezért jó lenne, ha kulturális örökségeinkre jobban odafigyelnénk. De sajnos létezik okostelefon, ami pedig még rosszabb, létezik selfie. Nem mintha ezek önmagukban gondot jelentenének, a gond mi, emberek vagyunk, és a felelőtlen magatartásunk.

Promóció
- Advertisement -

A Húsvét-szigeten található moai szobrokat évek óta csodálják a turisták. Az UNESCO 1994-ben választotta be a Rapa Nui Nemzeti Parkot a világörökség színhelyei közé, ahol a szobrok is találhatók. A szigetre évente több mint 150.000 látogató érkezik, legalábbis az UCLA régésze, Jo Anne Van Tilburg szerint. Ez rengeteg ember, nehéz teljes biztonságban tartani a kulturális értékeket.

A moai szobrok a világörökség részei / Fotó: Viator

A legnagyobb probléma, hogy az emberek egy részét nem érdekli, hogy mekkora értéke van örökségeinknek. Sokan fontosabbnak tartják, hogy minél jobb fotót készíthessenek okostelefonjaikkal, fényképezőgépeikkel, minthogy megcsodálják a látottakat. Ennek pedig súlyos ára van. Jelen esetben például az egyik szobor orra lett az „áldozat”, miután a turista a jobb kép érdekében megragadta azt.

Az Auschwitz-Birkenau Emlékhely megkérte a látogatókat: ne használják reklámfogásként a helyet

Nem arról, ahol több millió ártatlan ember vesztette életét, szenvedett kínhalált. Világunkat az teszi többé, hogy a történelmet meg tudjuk őrizni, igaz, ez egyes helyeken fájdalmas sebeket téphet fel. Auschwitz is érthető módon ezek közé tartozik. Akik veszik a bátorságot és megnézik a helyet, valószínűleg kíváncsiak arra, ami része a történelmünknek.

Van Tilburg arra kéri az embereket, hogy mutassanak egymásnak példát, és ne üljenek, álljanak a kulturális örökségeinket képző sírokon, szobrokon vagy egyéb területeken.

Nemrég hasonló eset történt az Auschwitz-Birkenau Emlékmúzeumban, ahol a turisták azokon a síneken pózoltak, amelyeken több száz ártatlan embert vittek a halálba, köztük gyermekeket, csecsemőket.

Lehet, érdemes lenne betiltani a telefonok, egyéb kütyük használatát ezeken a helyeken.  Láthatóan nem mindenki érdemli meg, hogy ellátogasson kulturális örökségeink színhelyére, elvégre fotókat az interneten is találhat róluk.

Promóció
ForrásDesigntaxi
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3