A világ természeti kincseit lassan feléljük, ezért jó lenne, ha kulturális örökségeinkre jobban odafigyelnénk. De sajnos létezik okostelefon, ami pedig még rosszabb, létezik selfie. Nem mintha ezek önmagukban gondot jelentenének, a gond mi, emberek vagyunk, és a felelőtlen magatartásunk.

A Húsvét-szigeten található moai szobrokat évek óta csodálják a turisták. Az UNESCO 1994-ben választotta be a Rapa Nui Nemzeti Parkot a világörökség színhelyei közé, ahol a szobrok is találhatók. A szigetre évente több mint 150.000 látogató érkezik, legalábbis az UCLA régésze, Jo Anne Van Tilburg szerint. Ez rengeteg ember, nehéz teljes biztonságban tartani a kulturális értékeket.

164389 Viator Thinkstock 123697
A Moai Szobrok A Világörökség Részei / Fotó: Viator

A legnagyobb probléma, hogy az emberek egy részét nem érdekli, hogy mekkora értéke van örökségeinknek. Sokan fontosabbnak tartják, hogy minél jobb fotót készíthessenek okostelefonjaikkal, fényképezőgépeikkel, minthogy megcsodálják a látottakat. Ennek pedig súlyos ára van. Jelen esetben például az egyik szobor orra lett az „áldozat”, miután a turista a jobb kép érdekében megragadta azt.

Az Auschwitz-Birkenau Emlékhely megkérte a látogatókat: ne használják reklámfogásként a helyet

Nem arról, ahol több millió ártatlan ember vesztette életét, szenvedett kínhalált. Világunkat az teszi többé, hogy a történelmet meg tudjuk őrizni, igaz, ez egyes helyeken fájdalmas sebeket téphet fel. Auschwitz is érthető módon ezek közé tartozik. Akik veszik a bátorságot és megnézik a helyet, valószínűleg kíváncsiak arra, ami része a történelmünknek.

Van Tilburg arra kéri az embereket, hogy mutassanak egymásnak példát, és ne üljenek, álljanak a kulturális örökségeinket képző sírokon, szobrokon vagy egyéb területeken.

Nemrég hasonló eset történt az Auschwitz-Birkenau Emlékmúzeumban, ahol a turisták azokon a síneken pózoltak, amelyeken több száz ártatlan embert vittek a halálba, köztük gyermekeket, csecsemőket.

Lehet, érdemes lenne betiltani a telefonok, egyéb kütyük használatát ezeken a helyeken.  Láthatóan nem mindenki érdemli meg, hogy ellátogasson kulturális örökségeink színhelyére, elvégre fotókat az interneten is találhat róluk.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk