Ennél aktuálisabb már nem is lehetne az Tönkretehetlek sorozat

Az Tönkretehetlek sorozat a fekete férfiak homoszexuális kapcsolatait és a bonyolult viszonyok hálózatában történő szexuális zaklatások kérdéskörére fókuszál. 

Sokszínűség a köbön

Michaela Coele Tönkretehetlek sorozata a kétértelműséggel nem kegyeskedve elemzi a identitás kérdését és a szexuális bántalmazás olykor teljesen felfoghatatlan vizeit. Csavaros dráma, ami közelről mutatja be a meleg kapcsolatok szövevényes hálóját és a zaklatások mibenlétét. Ahelyett, hogy Coele a homoszexuális férfiak körében moralizáló nézeteket jelenítené meg, a Grindr alkalmazásnak köszönhetően a köz- és magántér szexuális politikájára fókuszál. 

i may destroy you
/ Részlet a sorozatból

Ennek megfelelően a Tönkretehetlek olyan gondolatokkal játszik, mint a nyilvános szex, amire a homoszexuálisok magánszférájának megtalálásainak nehézségei folytán kerül sor. A fekete homoszexuális témára épülő jelenetek sokszínű kifejeződésre adnak lehetőséget. Az Tönkretehetlek mesél a szexuális szerepekről, a hatalomról, a bizalomról. De homofób vonások is felfedezhetők a cselekményben, írja a Dazeddigital. 

Ki az áldozat?

A sorozatban többek közt az is felvetül, hogy egy homoszexuális férfiak körében történő zaklatás esetén ki az áldozat. A megsértett fél, aki erőszakhoz folyamodik, vagy az, aki szavainak, tetteinek következményeképp kerül kiszolgáltatott helyzetbe. Továbbá az is érdekes felvetés, vajon mit kezd egy ilyen helyzettel az az intézményesített rendszer, amelyben még mindig a megkövesedett, elfásult nézetek hódítanak, és ami szintén nem kivétel a meleg, fekete férfiak bántalmazása terén. 

Emberi- és melegjogokról formált parádés gondolatok a Pride hónapjában

“Bébi, én így születtem.” ( Lady Gaga) “Átkozott vagy, ha megteszed, és átkozott vagy, ha nem, szóval akár azt is tehetsz, amit akarsz.” ( Kacey Musgraves) “A te szerelmed az én szerelmem, az én szerelmem pedig a te szerelmed.” ( Whitney Houston) “A szerelmünk itt marad.”

A sorozat mindenképpen forradalmat eredményezhet majd a fekete brit televízió történetében. Továbbá kivívja, hogy a továbbiakban majd tiszteletben tartsák a szexuális és nemi sokszínűséget. A Black Lives Matter mozgalommal kapcsolatban mi is ajánlottunk már számos könyvet, sorozatot és filmet, amelyek többek között a feketékre és olykor szerelmi életükre fókuszálnak, de ezek alól nem jelenthet kivételt a Tönkretehetlek sem.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból