Ian Gillan, a Deep Purple frontembere: „Sosem tartottam magam hardrock-énekesnek”

Három év után jelent meg a több mint fél évszázada működő rockzenekar, a Deep Purple új albuma. Ian Gillan énekessel, az örökifjú frontemberrel a Whoosh! kapcsán interjúzott a The Guardian.

Az örökmozgó rocker, aki képes elhagyni a süllyedő hajót

A napokban jelent meg a legendás brit hardrock-zenekar, a Deep Purple 21. stúdióalbuma, a Whoosh!. A The Who, a Led Zeppelin, a Cream és a Black Sabbath mellett a stílus egyik meghatározó csapatának tartott formáció 1968-ban alakult, és az 1976-84 között eltelt 8 év kivételével a mai napig aktívak maradtak. Olyannyira, hogy legutóbb tavaly decemberben koncerteztek Budapesten. A The Guardian a kalandos életű 75 éves frontemberrel, Ian Gillannel készített interjút, aki a megalakulást követő évben, 1969-ben csatlakozott a zenekarhoz.

Deep Purple Ian Gillan
A Deep Purple 2019 Decemberében. Balról Jobbra: Ian Paice, Don Airey, Ian Gillan, Roger Glover And Steve Morse / Fotó: Ben Wolf

Elképesztő munkabírás és elképesztő sztorik jellemzik Gillan életútját: pályafutása 48 éve alatt átlagosan 50 fellépést abszolvált évente. Többször énekelt együtt Luciano Pavarottival, aki állítólag nagyon irigyelte.

50 évig egy ágy alatt lapultak a The Rolling Stones értékes fotói – Contextus magazin

Először mutatják meg a nyilvánosságnak azt a fekete-fehér fotósorozatot, amely a The Rolling Stones első, 1963-as koncertturnéján készült Londonban. A fotók egy londoni lemezstúdióban és egy cardiffi fellépésen készültek. Azután pedig 50 évig pihentek Gus Coral fotós ágya alatt, míg el nem határozta, hogy leporolja őket. A képek a banda kezdeti szárnypróbálgatásait örökítik meg.

„Azt mondta, hogy hatszor hallotta tőlem [a Smoke on the Watert], és minden alkalommal másképpen szólt. Egyszer teli torokból, egyszer lazán, máskor a szerkezeten vagy csak apróságokon változtattunk. Hozzátette, hogy ha ő így énekelte volna valamelyik híres áriát, akkor a kritikusok és a rajongók keresztre feszítették volna, mert ezt egy operában nem lehet megcsinálni” – mesélte Gillan.

Jesus Christ Superstar - Gethsemane (i only want to say) perfomance video 1970(Ian Gillan)

Taken from Ian Gillan Official Site(facebook). Truly an unique and rare video, i've never seen it before. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1682917...

A Deep Purple előtt az Episode Six énekese volt, az eredeti Jézus Krisztus szupersztár musicalben megkapta a címszerepet. A DP-korszakok között saját bandáját futtatta, feltalálta a headbangelés egyik speciális formáját, a hajlebegtetést. Vállalkozóként belevágott a luxuskategóriás falusi turizmusba, majd a motorkerékpár-üzletbe, de mindkettő csődbe ment. Önmagáról mégis azt állítja – mindenki mással ellentétben –, hogy sosem tartotta magát hardrock-énekesnek.

Deep Purple "Throw My Bones" Official Music Video - New Album "Whoosh!" out now

Get the streaming single here: https://deeppurple.lnk.to/ThrowMyBones _____ DEEP PURPLE RELEASE "THROW MY BONES" TODAY, THE FIRST SINGLE OF THEIR UPCOMING ST...

„A lojalitást túl nagyra tartják. Sok zenészt láttam már, akik kitartottak a süllyedő hajón, amikor már rég leáldozott nekik. Mindennek megvan a maga élettartama, és hacsak nem történik személyi vagy a körülményekben üdítő változás, elfárad. Én nem akartam ezek részese lenni” – indokolta, miért is fogott bele néhány évente annyi új projektbe. A Deep Purple mellett viszont érdemes volt kitartani, mert évek óta a legkiválóbb kritikákat kapta az új album.

Cigi és pia helyett ma már a könyv és a teavíz a rock’n’roll

Egy reggelen saját felháborodott menedzserétől tudta meg, miután iszogattak Tony Iommival és Geezer Butlerrel, a Black Sabbath gitárosaival, hogy az éjjeli alkoholmámorban csatlakozott a zenekarhoz. Egy lemezt, a Born Againt és a rocktörténelem legcsapnivalóbb, de emlékezetes turnéját csinálta végig velük. A próbák során Gillan egy földön fekvő súgógépről olvasta a dalok szövegét. A nyitókoncerten is ugyanúgy a színpadon hevert a súgó, de arra nem gondoltak a próbákon, hogy az éles koncerten bevetik a szárazjeget. Amikor a gomolygó füsttől már semmit sem látott, lehajolt a laptophoz és a kezével hadonászott, hogy elhessegesse. Ekkor kigyulladtak a színpad szélén elhelyezett reflektorok, ami teljesen elvakította. A színpadi díszletként felépített Stonehenge a turné során a legtöbb helyszínen, így az első koncerten is túl nagynak bizonyult. A közönséget nemhogy lenyűgözte volna a monumentális látvány, hanem elégedetlenül bosszankodtak.

Black Sabbath [Ian Gillan] - Born Again (live version)

Live in Sweden 1983 http://www.blacksabbath.com/ http://www.gillan.com/ †††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††† As you look through my window Deep into my...

Ma már alkohol helyett koncert után egy könyvvel elvonul aludni. A dohányzással akkor hagyott fel, amikor a szórakozóhelyeken betiltották.

“Néhány éve radikálisan életmódot váltottam, mert egy kor után már nem lehet bírni. Fellépések után lazulásképpen mindig elmentünk inni és cigizni a fiúkkal. Aztán amikor már nem lehetett dohányozni, azt gondoltam, akkor épp itt az ideje abbahagyni. Nem jártam kocsmázni, és abbahagytam a koncert utáni ivást. Most egy kis vízforralót viszek magammal mindenhova, és teázom” – árulta el Gillan, milyen is 80 felé a rock and roll.

Ian Gillan "Smoke On The Water" - Live in Moscow - Album "Contractual Obligation" out now!

"Smoke On The Water" Live in Moscow - from the album "Contractual Obligation" - OUT NOW! Get it here: Warsaw: https://iangillan.lnk.to/ContractualObligationW...

Az 1971-es amerikai turnén egy közös kólásüveg miatt az egész csapaton végigvonult a hepatitisz. Ennek ellenére az, hogy bekerült a Deep Purple-be a lehető legjobb dolog, ami történt vele.

“Akárhány embert összerakhatsz, márpedig a ’70-es, ’80-as években sokan próbálkoztak szupercsapatokat kreálni, de nem működik, ha nincs meg az emberek között a kémia. Az pedig nálunk megvolt” – fedte fel a titkot a rocker, aki ma már felhagyott a védjegyévé vált sikítva énekléssel. Annyit azért még nem vesztett a hangerejéből, hogy azért ne rikkanthatna egyet olykor-olykor.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból