Az IBM kávédrónja tudja, mikor vagy álmos, és kiszállítja koffeines italod

Az IBM egy olyan kávékiszállító drónt szabadalmaztatott, amelyik tudja, mikor vagy álmos. A kávédrón “leolvassa” a szívritmusod és a szemmozgásodat, s ebből következtet arra, hogy szükséged van egy erős feketére.

Az amerikai Szabadalmi és Védjegy Hivatal (US Patent and Trademark Office) által közzétett szabadalmi iratok szerint az IBM olyan pilóta nélküli légi járművet szabadalmaztatott, ami kávét vagy “koffein tartalmú italt” szállít ki. A célszemély pedig olyasvalaki, aki megrendelte azt, vagy akiről “a szenzoradatok elektronikus elemzése azt jelzi, hogy előre meghatározott kognitív állapotban van”. Azaz szüksége van koffeinre.

Ha orvosi adatokhoz is hozzáférést biztosítanak, a drón azt is tudni fogja, ha az illető olyan gyógyszert szed, amire a koffein rossz hatással van. Ilyenkor nem szállít.

Skynews Ibm Patent Coffee Drone 4398126
Részlet A Szabadalmi Rajzokból / Fotó: Us Patent And Trademark Office
A kávédrónt irodai épületekre és nyilvános rendezvényhelyszínekre, például konferenciatermekre, fesztiválokra tervezték.

No Title

The future is here – coffee delivered by drone through an app. Introducing Wing, an innovative drone delivery company currently testing in south Canberra. pic.twitter.com/ulYaoHmMQ7

Nem az IBM azonban az első olyan cég, aki drónokat használna kávészállításra. Tavaly a Matternet, egy drón profilú logisztikai cég tesztelte a kávékiszállítást drónok segítségével Zürichben. 

2014-ben egy amszterdami központú vállalat, a Coffee Copter mutatta be saját fejlesztésű rendszerét. Ez egy appon mint kávérendelési user interfacen alapult.

Pár napja pedig az ausztrál Wing tartott bemutatót a kávédrón termékéről a parlament egyik helyi tagjának Canberrában.

Ami azonban rendre hiányzik ezekből a szállítási rendszerekből, az “okos” technológia, amit az IBM fejlesztett. Ez képes bemérni az emberek létfontosságú szerveit és előrejelezni, mikor van szükségük koffeinre.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból