Harminchat idegen civilizáció rejtőzhet a galaxisunkban 

A földönkívüliek létezése és a bolygón kívüli civilizáció lehetősége régóta foglalkoztatja a szakértőket. Egy új felmérés szerint azonban akár harminchat különálló közösség is rejtőzhet a galaxisunkban. 

Kimeríthetetlen téma

A földönkívüliek létezése és a bolygón kívüli civilizációk lehetősége régóta foglalkoztatja a szakértőket, és azokat is, akik pár jól sikerült science-fiction alkotás után ráfüggtek az “ufók” kimeríthetetlen témájára. 

galaxis civilizizacio
Ember a Tejútrendszert kémlelve / Fotó: Getty Images

A The Astrophysical Journal legújabb tanulmánya szerint több tucat tőlünk függetlenül működő közösség található a galaxisunkban, amik ráadásul mind képesek a más csoportokkal folytatott kommunikáció kialakítására. Christopher Conselice, a Nottinghami Egyetem asztrofizikusa szerint a felfedezés evolúciós jelentőségű, méghozzá egy kozmikus skálán. A nap fémtartalmával kapcsolatos számítások szerint a Tejút galaxisában több technológiai civilizáció, megközelítőleg harminchat különálló társadalom létezhet. 

Tudományos jóslat számunkra is

A korábbi kutatások szakértői véleményen és feltevéseken alapultak, amik ugyan nem légből kapottak, mégis okot adtak a jelentős mértékben eltérő eredménnyel rendelkező kutatásokra. A legújabb tanulmány azonban kizárja a disszonáns megállapításokat tekintve, hogy a legújabb módszereket, technikákat és vizsgálatokat vetették be számításaik során. 

Kutatók szerint az univerzum igazából lapos, nem írható le buborékként

A kozmológiában a feltételezett energiaforma a sötét energia. Ez feltehetőleg az egész világegyetemben megtalálható, továbbá korábban a szupernovák követésével vált mérhetővé a mennyisége. A Portsmouthi Egyetem tudósai azonban az utóbbi hetekben eltértek a jól bevált technikától, a szupernovák lekövetése helyett galaxisok és kvazárok (feltehetőleg fekete lyukak) vizsgálatával próbálták felmérni a sötét energiát.

Ezek a civilizációk azonban legalább 17 ezer fényév távolságra lehetnek tőlünk. Mi több, talán legtöbbje már réges-rég ki is halt. Az ezzel kapcsolatos kutatások és lehetséges eredmények azonban a saját emberi mivoltunkról, társadalmunk sorsáról is fontos információkat árulnának el. Conselice szerint, ha találnának aktív civilizációkat, az a Föld emberiségének hosszú életű mivoltát támasztaná alá. Míg ennek ellenkezője baljós előjelként lenne értelmezhető. 


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból