A hétvégén bekopog a tél – Mégis lesz fehér karácsony jókor időzítve?

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint a hétvégén igazi tél köszönhet be országszerte. Ha ugyan nem is tartós hóesés, fehér karácsony lehet idén, de az évszaknak hellyel-közel megfelelő időjárás igen.

Északon felszakadozhat a felhőtakaró

Fokozatosan hűl le a levegő a hétvégére, vasárnap néhol mínusz 10 Celsius-fok is lehet, és többfelé napközben is fagypont körül alakul a hőmérséklet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Idojaras Jelentes Hoeses Feher Karacsony
/ Fotó: Pixabay

Az MTI jelentése szerint pénteken, karácsony első napján többnyire borult lesz az ég, ugyanakkor északon átmenetileg elvékonyodhat, rövid időre fel is szakadozhat a felhőtakaró. Az összefüggő csapadékzóna dél felé elhagyja az országot, ugyanakkor délután a nyugati megyékben ismét elered az eső; havas eső is eshet. Elsősorban a Dunántúlon megerősödhet a szél. A leghidegebb órákban plusz 2-7 fok lesz, napközben plusz 3-8 fokig melegszik fel a levegő.

Jövő hétig tarthat a tél

Szombaton, karácsony második napján reggel, délelőtt még délen lehet több a felhő, majd ott is napos idő várható gomolyfelhőkkel. Több gomolyfelhő a Tisza vonalában képződhet, és inkább csak arrafelé alakulhat ki elvétve hózápor. A szél nagy területen erős, a Dunántúlon néhol viharos lesz, majd estére jelentősen mérséklődik a légmozgás. A minimumhőmérséklet általában mínusz 4 és plusz 2 fok között alakul, de néhol ennél hidegebb is lehet. A nappali maximumok plusz 1 és 5 fok között alakulnak.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Vasárnap nyugaton süthet ki a nap, akár több órára is, másutt nagyrészt erősen felhős vagy borult időre lehet számítani. Dél, délkelet felől egyre többfelé valószínű hószállingózás, gyenge havazás (legkisebb eséllyel a Dunántúl nyugati felén), a Tiszántúlon havas eső, eső is lehet.

A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 3, a legmagasabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 4 fok között valószínű.

Jövő héten viszont ismét melegedni fog, napközben plusz 10 fok is lehet, a hajnali fagyok pedig megszűnnek.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból