Az idős színésznőknek jóval kevesebb szakmai lehetőség jut Maureen Lipman brit színésznő szerint

Maureen Lipman szerint kevés az idős színésznőknek szóló szerep. A koronavírus-járvány miatt az idősebb korosztálynak különösen nehéz a visszatérés a pályára.

Néhány színésznő kivételként erősíti a szabályt

Maureen Lipman 74 éves brit színésznő szerint a színésznőket egy bizonyos kor után leselejtezik, írja a The Guardian. Hozzátette ugyanakkor, hogy véleménye szerint ez rendben van, hiszen a falevél is lehullik egyszer.

Maureen Lipman Interju
Maureen Lipman / Fotó: David M Benett/Dave Benett/Getty Images

Lipman jelenleg az ikonikus szappanoperában, a 60 éve műsoron lévő Coronation Streetben dolgozik. A Radio Times-nak adott interjújában ismerte el, hogy az ő korabeli színésznők már bizonyos mértékben láthatatlanok.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Maggie Smith-t és Judi Dench-et mindez nem érintette, de az idősebb színésznők számára nem áll rendelkezésre túl sok szerep. Ráadásul mindenki azt hiszi, hogy még mindig 34 éves. Csak azért, mert 74 éves valaki, nem jelenti azt, hogy annyinak is gondolja magát” 

– jelentette ki Lipman. A két, jelenleg 85 esztendős, Oscar-díjas színészlegenda mellett, akik 60 éves koruk után is átlagosan több mint egy filmes szuperprodukcióban szerepeltek évente, még Sheila Hancock-ot említette kivételként, aki a 80-as éveiben járva rendszeresen szerepel az angol közszolgálati rádióban.

A saját öregedéséről azonban jóval visszafogottabban fogalmazott. Elmondta, hogy nem gondolkodik sokat azon, hogy kikerült a fősodorból, mert a saját életével foglalkozik. De amíg egészsége engedi, addig szeretne dolgozni. Három éve például egy színházi pantomimelőadásban még a lábát is megvillantotta minden gond nélkül. 

Lipman a Királyi Shakespeare Társulatban és a Laurence Olivier Nemzeti Színház társulatában kezdte pályafutását színpadi színészként. Majd számos mozifilmben is szerepet kapott, köztük Roman Polanski 2002-es A zongorista című opuszában. 

A szakmai szervezet párbeszéde a kormányzattal

Az előadóművészeket tömörítő Equity szakszervezet novemberben elindított egy kampányt, amely az idősebb színészek és előadók helyzetére hívja fel a figyelmet. A szórakoztatóipari dolgozók amúgy is nehéz helyzetbe kerültek a világjárvány alatt, az idősek ráadásul még akár többszörösen veszélyeztetett csoportokba is tartozhatnak. 

Ráadásul a 70 éven felüliekre nem vonatkozik a brit kormány programja, amellyel a film- és televíziós dolgozókat segítik a produkciók újraindításakor. A producerek nem is szeretnek 70 éven túli előadókkal dolgozni, mert úgy vélik, hogy kockázatos.

A petíció felszólítja a kultúráért is felelős kormányzati szervet, hogy üljenek le tárgyalni a szakszervezettel, és közösen dolgozzanak ki olyan megoldásokat, hogy az idősebb előadóművészek is visszatérhessenek a munkába. 

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A hatóság ígéretet tett, hogy együttműködnek a szervezettel, hogy „feltérképezzék a szórakoztatóipari dolgozók problémáit”.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból