Nyugdíjaskor időskori nyavalyák nélkül? A kutatók szerint lehetséges

Számos szakértő úgy véli, hogy bizonyos gyógyszerek alkalmazásával kivédhetjük az öregedéssel járó betegségeket, azaz növelhetjük az egészségben leélt éveink számát. A kutatók most arra készülnek, hogy tudományos módszerekkel be is bizonyítsák feltevésüket.

Forever young?

„Nem a fiatalság forrását keressük, nem fogunk senkit sem megfiatalítani. Azt állítjuk, hogy bizonyos gyógyszerek szedése késleltetheti vagy akár meg is akadályozhatja az időskori betegségek kialakulását, és az idősek jó egészségi állapotnak örvendhetnek akár halálukig. Ez pedig hatalmas előnnyel járna az egész társadalom számára” – hangsúlyozta Nir Barzilai, az Albert Einstein Orvosegyetem Öregedéskutatási Intézetének igazgatója.

Idoskori Betegsegek Oregedes
Öregedés betegség nélkül / Fotó: Getty Images

A kutatók célja tehát azt megvizsgálni, lehet-e az idős emberek életminőségét gyógyszerekkel tartósan javítani. Ha az időskori betegségek gyógyszeres kezelésének hatékonysága beigazolódik, annak óriási hatása lenne a családtagokra, kevesebbet kellene orvosi és idősgondozási ellátásra költeni, kevésbé terhelné le az egészségügyet, és számos kedvező gazdasági hatással is járna, írja a The Washington Post.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Alapvetően három gyógyszerfajtáról derült ki, hogy hatékonyak lehetnek a krónikus időskori betegségek megelőzésében. Az első jelölt a kettes típusú cukorbetegség kezelésében régóta használt metformin hatóanyag. Léteznek még szenolitikumok, azaz az öregedés és egészségkárosodás elleni gyógyszerek, valamint az állatkísérletekben jól szerepelt rapamycin. 

A kutatók a metforminnal szeretnének széleskörű vizsgálatot indítani, hogy bebizonyítsák, sikerül késleltetni vagy megelőzni a demencia, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rák kialakulását. 

Egy korábbi tanulmány ugyanis azt állítja, hogy azok a cukorbetegek, akik metformint szedtek, hosszabb ideig éltek azoknál a sorstársaiknál, akik nem szedték a gyógyszert, további vizsgálatok pedig külön-külön igazolták már, hogy a metformin az egyes betegségek megelőzésében hatékony lehet.

De átfogó, mindhárom betegségtípusra kiterjedő randomizált klinikai vizsgálat eddig nem történt. Éppen ezért most 3000, 65-79 éves résztvevő bevonásával készülnek egy hat éven át tartó kutatást elvégezni. Az orvosok „off-label” vagyis nem előírásszerű használatra is felírhatják az engedélyezett gyógyszereket, így a metformint is, amit a nem cukorbeteg kísérleti alanyok is szednek majd. Barzilai azonban hangsúlyozta, hogy senki se szedjen metformint az időskori betegségek megelőzésére, amíg nincsenek erre vonatkozó tudományos bizonyítékok. 

Rapamycin és a metformin mint az időskori betegségek elleni csodaszerek

A gyógyszer az olyan anyagcsere- és a sejtes folyamatokba avatkozik be, amelyek az öregedéssel is összefüggésbe hozhatóak, mint például a gyulladás, a gyengülő kromoszómakorrekciós képesség, anyagcsere- és immunrendszeri rendellenességek, valamint javítja a mitokondrium, azaz a sejten belül a légcserét és az energiatermelést irányító központ működésének hatékonyságát. A szakértők továbbá úgy vélik, hogy a metformin hatással lehet a szervezet energiaigényét irányító enzimre is. Az öregedés egyszerre többféle biokémiai színtéren játszódik le, a metformin pedig szintén többféle folyamatra hat, ezért lehet az egyik leghatékonyabb öregedéselleni szer.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Egy másik kutatás azt vizsgálja, hogy a metforminnal megelőzhető-e az időskori gyengeség. Ez a tünetegyüttes spontán fogyással, izomtömegvesztéssel, fáradékonysággal, lassú mozgással és alacsony fizikai aktivitással jár. A legyengült szépkorúak nehezen gyógyulnak, ha megbetegednek vagy kórházba kerülnek.

A metformin gyulladásellenes hatással is rendelkezik, ami javítja a szervezet inzulinérzékenységét, vagyis csökkenti a túl magas vércukorszintet. Feltételezésünk szerint a metformin javít az öregkori gyengeség tünetein is, mert a gyulladás és a nem megfelelő inzulinválasz is fontos szerepet játszik a kialakulásában

– mondta Sara E. Espinoza a Sam és Ann Barshop Intézet docense, a kutatás vezetője.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A másik ígéretes szer a rapamycin, amelynek kiváló öregedéselleni és egyéb jótékony hatását egerekben már igazolták, de embereken még nem próbálták ki. A kísérletben részt vett állatok eredményei alapján igazi csodaszer: az egerek várható élettartamát megnövelte, megelőzte, illetve késleltette a különböző ráktípusok és az Alzheimer-kór kialakulását, megerősítette az immunrendszer védekezőképességét, sőt, még a fogágybetegségek kialakulását is késleltette. 

Jelenléte a szervezetben megakadályozza annak a génnek a működését, amely étkezések után bekapcsol, éhgyomorra pedig kikapcsol. Úgy hat, mintha a laboratóriumi rágcsálók szervezete éhezne, ami viszont növelte az élettartamukat. 

A sejtöregedés megfékezése

A harmadik anyag a szenolitikumok csoportja. Ezek a vegyületek az idős korban egyre szaporodó elöregedő sejteket támadják meg. Az idő múlásával elöregedő sejtek nem képesek osztódni, így az adott szövet nem tud megújulni. Ezek a sejtek gyulladást okozó fehérjéket választanak ki, emiatt még a körülöttük lévő fiatalabb sejteket is károsítják. Így terjednek el a szervezetben, és emiatt többféle időskori megbetegedés – rák, szív- és érrendszeri betegségek, sztrók, demencia, mozgásszervi betegségek, ízületi gyulladás, csontritkulás és anyagcserezavar – is kialakulhat. 

Kutatások igazolták, hogy a szenolitikumok visszafordítják a sejtöregedést, és megnövelik a várható élettartamot. Nemrég ígéretes eredményeket hoztak ezzel foglalkozó tanulmányok, és jelenleg tíznél is több klinikai kutatás folyik a szer különféle kombinációival. Már rövid ideig szedve is jó hatást lehet vele elérni, nem folyamatosan, hanem időszakosan kell szedni ezeket a készítményeket. 

A szenolitikumokat a metforminhoz hasonlóan egyéb orvosi indikációra engedélyezték, de még nem tudják a kutatók, hogy a sejtöregedésre szedve van-e mellékhatása. 

Az időskori betegségek megelőzésére szedhető szerek esetében az sem világos, hogyan célszerű felírni őket: milyen korban érdemes elkezdeni szedni, hogy egy-egy célzott betegséget elkerüljön az illető.

A halál elkerülhetetlen, de az öregkorral járó betegségek megelőzhetőek. Azt szeretnénk elérni, hogy az idős emberek ellenállóbbak legyenek, főleg a súlyos betegségekkel szemben. Úgy néz ki, hogy ez megvalósítható

– jelentette ki Barzilai.

Amennyiben 10-20 évvel kitolható egy-egy ember testi-szellemi jólléte, az hatalmas változást hoz mindenki életében. 

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból