Korunk egyik legnagyobb legendája, Iggy Pop koncertet ad Budapesten, ismét

Iggy Pop újra magyar színpadra lép: a legendás amerikai énekes július 24-én a Budapest Parkban ad koncertet.

James Newell Osterberg Jr., azaz Iggy Pop dobosként kezdte karrierjét különféle gimis bandákban, majd 1968-ban alakult meg a punk egyik alappilléreként számon tartott Stooges, amely a hatvanas évek végén és a hetvenes évek elején három kultikus lemezt (The Stooges, Fun House, Raw Power) jelentetett meg.

iggypop hero 50931365
Iggy Pop / Fotó: Grammy

1974-től szólókarrierjére koncentrált, ebben barátja, David Bowie volt segítségére. Fontos lemezei közé tartozott a Lust For Life (1977), a The Idiot (1977), a New Values (1979), a Zombie Birdhouse (1982), a Blah Blah Blah (1986) és a Brick by Brick (1990).

Iggy Pop lejátszotta David Bowie Bang Bangjének eddig nem hallott feldolgozását

Pénteken Iggy Pop lejátszotta a David Bowie által énekelt Bang Bang című feldogozás egy korábban nem hallott verzióját a BBC Radio 6-en futó zenei műsorában, az Iggy Confidentialban. Az újrahangszerelt dal ezen a linken érhető el, 1:38:30-nál kezdődik. A Bang Bang David Bowie 1987-es Never Let Me Down című albumára is felkerült.

Iggy Pop olyan zenei újító, aki számos generáció számára volt képes definiálni a punk műfaját. Legutóbbi, 2016-ban megjelent albumával is ezt támasztotta alá: a Post Pop Depression a Queens of the Stone Age frontembere, Josh Homme közreműködésével készült és a legjobb alternatív zenei album kategóriában Grammy-jelölést kapott.

Iggy Pop – Lust For Life

Music video by Iggy Pop performing Lust For Life.

Minden idők egyik legdinamikusabb, legszuggesztívebb színpadi jelenlétéről ismert Iggy Pop ugyanúgy formálta a hetvenes évek punkzenéjét, ahogy a kilencvenes évek grunge színterét.

Andy Warhol után Iggy Pop is kamerák előtt adta elő a hamburgerevést

A 71 éves Iggy Pop a Death Valley Girls Disaster (Is What We’re After) című zenéjére fogyaszt el egy hamburgert, Kansas Bowling rendezésében. Ez egy az egyben az 1982-es 66 Scenes of America Andy Warhol-jelentének újra játszása. A különbség, hogy a márkajelezés kevésbé explicit,

Iggy Pop 25 év után ad újra önálló koncertet a magyar fővárosban: 1994-ben a Petőfi Csarnokban lépett fel. Az azóta eltelt időben kétszer is szerepelt a Sziget fesztiválon (1996-ban és 2002-ben), 2012-ben pedig a soproni VOLT Fesztiválon játszott zenekarával, a Stoogesszal. És most újból hazánkba látogat, ezúttal a Budapest Park színpadára tart.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból