Így azonosíthatod be, valójában honnan ered a fájdalom

A testünkben rengeteg szerv működik folyamatosan, és az egészségünk megőrzésében, nagyon fontos az, hogy mindegyik rendeltetésszerűen funkcionáljon. Pontosan emiatt, ha fájdalmat érzel a testedben, minél hamarabb be kell azonosítani, hogy mi okozza azt.

Sokszor csak akkor ismerjük fel, hogy valami nincs rendben a testünkkel, amikor fájdalmat érzünk. 

Most azt is megtudhatod, melyik szervhez kapcsolódnak a test egyes területein érzett fájdalmak.

Szív

Akinek valami baj van a szívével, nyomás jellegű fájdalmat érez a mellkasában, ami kiterjed a bal karra, a lapockára és a nyakra is. Más fájdalommal ellentétben a szív okozta fájdalom nincs összefüggésben a levegővétellel vagy a mozgással.

Fajdalom, Tudo, Maj, Hasnyalmirigy, Vastagbel 8
/ Fotó: Bright Side

Vesék

Hirdetések

A vesefájdalmat gyakran összetévesztik az egyszerű hátfájással. A különbség, hogy a vese okozta fájdalom a bordák alatt mélyebben jelentkezik, míg az izomfájdalom általában lejjebb érezhető. A vesefájdalom a lábakra is ráhúzódhat.

Fajdalom, Tudo, Maj, Hasnyalmirigy, Vastagbel 7
/ Fotó: Bright Side

Vékonybél

Általában a köldök környékén jelentkezik a vékonybéllel összefüggő fájdalom. Ha tartósabban fennáll, és járás vagy hajolás hatására rosszabbodik, érdemes felkeresni vele az orvost.

Fajdalom, Tudo, Maj, Hasnyalmirigy, Vastagbel 6
/ Fotó: Bright Side

Vastagbél

Hirdetések

A has alsó, jobb oldali részében jelentkezik a vastagbél okozta fájdalom. Mellé általában székrekedés is társul.

Fajdalom, Tudo, Maj, Hasnyalmirigy, Vastagbel 5
/ Fotó: Bright Side

Tüdő

Mivel a tüdőben nincsenek idegvégződések, ez a szervünk tulajdonképpen nem tud fájni. Azonban, ha valami baj van vele, a mellkasban érezhetünk fájdalmat.

Fajdalom, Tudo, Maj, Hasnyalmirigy, Vastagbel 4
/ Fotó: Bright Side

Vakbél

Hirdetések

A vakbél a has alsó régiójában található, de ha fáj, az kihathat a gyomor tájékára, valamint lehúzódhat a jobb combba is. Egyéb tünetei a hányinger, hányás, székrekedés vagy hasmenés.

 
Fajdalom, Tudo, Maj, Hasnyalmirigy, Vastagbel 3
/ Fotó: Bright Side

Gyomor

A gyomorproblémák a has középső részén okoznak fájdalmat a bordák felett, valamint ugyanezen a tájékon jelentkezhetnek a háton is. A gyomorfájdalmat gyakran tévesztik össze a szívfájdalommal. Jobb, ha orvosra bízod a döntést.

Fajdalom, Tudo, Maj, Hasnyalmirigy, Vastagbel 2
/ Fotó: Bright Side

Epehólyag és máj

Hirdetések

A has felső jobb oldali régiójában válthat ki fájdalmat, ha valami nincs rendben az epehólyaggal vagy a májjal. Ugyanezen a részen a hátadon is fájdalmat érezhetsz. A májbetegségeknek még van egy sor egyéb tünete is, pl. savanyú íz érzése és sárgaság.

Fajdalom, Tudo, Maj, Hasnyalmirigy, Vastagbel 1
/ Fotó: Bright Side

Hasnyálmirigy

A has felső-középső régiójában jelentkezik a hasnyálmirigy okozta fájdalom. Kevésbé intenzíven érezhetjük a gyomor tájékán is. Ha valóban a hasnyálmiriggyel van gond, a fájdalom étkezés után, illetve háton fekvéskor erősödik.

Fajdalom, Tudo, Maj, Hasnyalmirigy, Vastagbel
/ Fotó: Bright Side

Kutatások kimutatták, hogy a kávé fogyasztása csökkenti a krónikus májbetegségek kialakulását. Ha többet szeretnél erről megtudni, a cikkünket megtekintheted itt

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet