A modern, nyugati civilizációban népbetegségnek számít a hát- és derékfájás. Mutatjuk, hogyan lehet mégis csökkenteni az esélyét.

Jaj, a derekam!

Rengetegen szenvednek a derékfájástól szerte a világon. Amerikában az aktív korosztály fele panaszkodott már hátfájdalmakra. Sokan a gyógyszeres kezelés mellett döntenek, ám nem minden esetben ez a célravezető megoldás. Olykor elég az is, ha változtatunk a mindennapi szokásainkon, és rájöhetünk, mi is okozza valójában a problémánkat.

A Bright Side segítségével bemutatunk néhány tipikus helyzetet, amelyek gyakran erős fájdalmakat okozhatnak a mindennapokban. Természetesen arra is adunk tippeket, hogyan célszerű kiváltani a fájdalmat okozó tartást vagy mozdulatsort.

Ne viseljünk szűk szoknyát és magassarkút

Hatfajas Derekfajas Elleni Tippek 1

Hiába fordulnak meg az elegáns ceruzaszoknya és magassarkú után a férfiak, ha estére aztán leszakad a hátunk. A szűk ruhákban a csípőnk sem tud természetesen mozogni, ami miatt megfájdul a gerincünk. Ugyanez történik a tűsarkúban: a lábainkat természetellenes pozícióba kényszeríti, amitől aztán az alsó hátizmok befeszülnek. Ha hajlamosak vagyunk a hátfájásra, akkor ne hordjunk 5 cm-nél magasabb sarkú cipőt, és válasszunk olyan ruhadarabokat, amelyekben természetesen tudunk mozogni.

Tegyük le a cukros, szénsavas üdítőket

Hatfajas Derekfajas Elleni Tippek 2

A cukros üdítők fogyasztása az egyik legkárosabb szokás. A rengeteg egyéb egészségügyi probléma mellett még súlyosbíthatja a hátfájást is. A sok szénsavas üdítőtől ugyanis egyrészt nagyobb az esély a vesekő kialakulására, aminek egyik első jele lehet a derékfájás. A másik ok, amiért érdemes felhagyni az üdítőkkel, hogy a buborékok levegője beszorulhat az emésztőrendszerbe, ami aztán fájdalmasan nyomja a gerincet. Inkább maradjunk a víznél!

Kerüljük a stresszt

Hatfajas Derekfajas Elleni Tippek 3

Stressz alatt az izmok erősen összehúzódnak. A fájdalmas izomfeszültség pedig elsősorban a nyak, a vállak és a hát izmaiban jelentkezik. Rendszeres relaxációval csökkenthetjük a feszültséget.

Nem a nekünk megfelelő párnán alszunk

Hatfajas Derekfajas Elleni Tippek 4

A nagy, puha párna ugyan kényelmes, de a legtöbb vánkoson olyan természetellenes pózban alszunk, amitől erős nyomás nehezedik a nyakunkra és a gerincoszlopunkra. Emiatt aztán nem csak rosszul alszunk, hanem a derekunk is megfájdul. Találjuk meg a testalkatunkhoz leginkább illő, kényelmes párnát, egy másikat pedig helyezzünk a térdeink alá vagy közé, így tudunk bizonyítottan a legkényelmesebben aludni.

Rossz tartással mosogatunk

Hatfajas Derekfajas Elleni Tippek 5

Ha a mosogató fölé hajolunk, a derekunkra nyomás nehezedik, amitől befeszülnek a tartóizmok. Elég csak néhány percig így maradni, hogy utána egész nap hasogasson a hátunk. Tegyünk az egyik lábunk alá egy sámlit, így sokkal kényelmesebben tudunk dolgozni, és fájdalommentes napunk lesz.

Kerüljük a lépcsőzést

Hatfajas Derekfajas Elleni Tippek 6

Ha hátfájósak vagyunk, nem a legjobb edzésmódszer a gyakori lépcsőzés. Ha szokott fájni a térdünk vagy a hátunk, inkább kérdezzük meg az orvosunkat, ajánlja-e a lépcsőzést.

Ne az ágyban olvassunk

Hatfajas Derekfajas Elleni Tippek 7

Sajnos, a lefekvés előtti olvasgatástól is befeszülhet a derekunk és a vállunk. Ha nem szeretnénk lemondani erről a szokásunkról, az ágy helyett inkább egy fotelban olvassunk, a derekunk meg fogja hálálni.

Ha olvasnál még további egészségmegőrzési tippeket, ajánljuk a korán kelőkről szóló cikkünket az Életmód rovatból! 

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet