A bíróság kimondta: II. Albert korábbi belga király a biológiai apja Delphine Boëlnek

A brüsszeli fellebbviteli bíróság úgy döntött: II. Albert korábbi belga király a biológiai apja Delphine Boëlnek, aki ezentúl belga hercegnőként apja után felveheti a Saxe-Cobourg-Gotha nevet.

Korábban visszautasította, hogy Boel lenne lánya

A közszolgálati RTBF közölte, hogy Dalphine Boël gyerekei, Joséphine és Oscar mától szintén hercegnővé és herceggé válnak. Az egykori uralkodó házasságon kívül született, idén 52 éves gyerekének mostantól kijár a királyi fenség megszólítás is.

II. Albert 1993-ban lépett trónra. Hat évvel később a belga sajtó hírül adta, hogy a királynak az 1960-as években egy házasságon kívüli viszonyból van egy negyedik gyereke, egy lány. Az egykori uralkodó korábban visszautasította, hogy őt tekintsék Delphine Boël apjának.

Delphine Boël, II. Albert volt belga uralkodó szerelemgyereke. A trónjáról 2013-ban lemondott Albert csak idén januárban ismerte el, hogy valóban ő a már 52 éves nő apja / Fotó: Eric Lalmand / AFP

Boël 2013 nyarán fordult bírósághoz, és DNS-vizsgálatot követelt. Az közölte, nem pénzt vagy rangot akar, csak bizonyosságot. A Boël keresete ügyében eljáró bíróság 2018 októberében a DNS-vizsgálat elvégzésére kötelezte a most 86 éves egykori uralkodót, aki előbb a semmitőszékhez fordult, majd hosszú jogi huzavona után úgy döntött, hogy eleget tesz a bíróság határozatának.

30 éve válságba került a házassága, ismerte be II. Albert

A belga alkotmány értelmében a király személye sérthetetlen, érinthetetlen, nemcsak büntetőjogi, hanem polgári jogi értelemben is: vele szemben semmilyen eljárás nem indítható, vagyis szó szerint a törvények fölött áll. A mentelmi jog viszont csak addig illeti meg, amíg ő az uralkodó, márpedig II. Albert egészségügyi okok miatt 2013-ban lemondott a trónról legidősebb fia, Fülöp javára.

II. Albert (j) és Paola királyné (k) 2020. július 9-én egy koncertre érkezőben / Fotó: Laurie Dieffembacq / AFP

Idén január végén a korábbi uralkodó ügyvédjei útján azt jelentette be, hogy az apasági teszt eredménye szerint ő a biológiai apja Delphine Boëlnek.

II. Albert korábban már félig-meddig beismerte, hogy az 1960-as évek végén viszonya volt valakivel. A király az 1999-es karácsonyi üdvözletében azt mondta, hogy több mint 30 évvel korábban házassága komoly válságba került, amin sikerült túljutniuk.

Kezdőlap > Design > BRÉKING > Címlap > Követem > Követem>Sztárok > A bíróság kimondta: II. Albert korábbi belga király a biológiai apja Delphine Boëlnek
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból