A brit Channel 4 úgy gondolta, jó ötlet lesz alkalmazni az ún. Deepfake technológiát II. Erzsébet királynő karácsonyi beszéde során. Azonban a fél ország akadt ki, a csatorna fenyegető leveleket is kapott.

Egyelőre meg tudta különböztetni a nép az ál- és igazi királynőjüket

Az angol Channel 4 közszolgálati tévén mondott karácsonyi köszöntőt II. Erzsébet királynő, írja a BBC. Oké, tulajdonképpen nem ő volt a kamerák mögött, hanem egy számítógépes trükkfigura, akit első blikkre össze lehetne téveszteni az idén 94. életévébe lépő királynővel, ám néhány pislogás után inkább bizarr hatást vált ki.

Deepfake Elizabeth Queen Erzsebet Kiralyno Channel 4
Ii. Erzsébet Brit Királynő Deepfake Technológiával / Fotó: Channel 4

A digitális királynőt a deepfake technológiával keltették életre. Ez az a mesterséges intelligenciás trükk, amitől pár éve retteg mindenki, ugyanis előbb-utóbb olyan élethű, ám hamis videókat lehet készíteni vele, amit senki nem tud megkülönböztetni az eredetitől.

Kényes témákra is emlékeztetett

Az álkirálynő az ötperces beszédében röviden értékelte az évet, kitérve olyan kényes témákra is, mint Harry herceg és Meghan Markle távozása a királyi házból.

Kapcsolódó cikk

De nem volt rest a karácsonyi beszédébe citálni a yorki herceg kapcsolatát a szexbotrányba keveredett, majd zavaros körülmények között meghalt Jeffrey Epsteinnel.

Végül még egy rövid, tiktokos táncos koreográfiát kis bemutatott.

Vélhetően azt akarták sugallni a csatornánál, hogy egy percig se vegyék komolyan, nem maga II. Erzsébet királynő intéz beszédet hozzájuk.

A hangját egyébként egy ismert brit színész, Debra Stephenson adta.

Fenyegetéseket is kapott a csatorna

Még vége se lett a műsornak, de már állt a bál, rengeteg brit tartotta felháborító tiszteletlenségnek a digitális trükközést. 

Kapcsolódó cikk

A tévécsatornát elárasztották a panaszok és fenyegetések.

'Deepfake' Queen's Speech: Channel 4 criticised for 'disrespectful' Christmas message

With risqué jokes about Harry and Meghan, the Prime Minister and even Prince Andrew it's a Christmas message that is likely to send many a Brussel sprout dow...

A Channel 4 illetékesei most azzal próbálják csillapítani a botrányt – kevés sikerrel egyébként –, hogy az egész műsorszámmal csak a fake news -ra mint jelenségre akarták felhívni a figyelmet.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet