II. Erzsébet királynő kamaszkora óta az ország legsötétebb pillanataiban mindig éreztette jelenlétét és együttérzését az emberekkel.

Isten óvja a születésnapost

Április 21-én ünnepelte II. Erzsébet királynő 95. születésnapját. Bár a hivatalos ünnepséget majd júniusban tartják, talán a mostani az egyik legszomorúbb születésnap az angol királyi családban: a királynő szeretett férje, Fülöp herceg nemrég hunyt el, és a két unoka, Vilmos és Harry között is elmérgesedett a viszony. 

A New Orleans-i Nemzeti II. Világháborús Múzeum azonban az alkalomból felidézte II. Erzsébet királynő a II. világháborúban játszott szerepét, köztük életének egyik legboldogabb napját.

Ii. Erzsébet Kiralyno Születésnap Autószerelő Második Világháboru
II. Erzsébet királynő hercegnő korában, 1945-ben / Fotó: Birodalmi Háború Múzeum

A németek 1940 szeptemberében kezdték meg a brit városok bombázását. London légitámadása során a Buckingham palotát is találat érte. VI. György és felesége, Erzsébet királyné a városban maradtak, így fejezték ki együttérzésüket a főváros lakosságával. Meglátogatták azokat a városrészeket, ahol a legnagyobb pusztítást végezte a légitámadás, találkoztak a vészhelyzetben szolgálatot teljesítőkkel és azokkal, akik fedél nélkül maradtak.

Kapcsolódó cikk

Erzsébet hercegnő 13 éves volt, amikor 1939 szeptemberében kitört a II. világháború. 3 millió városi gyerekhez hasonlóan őt és húgát, Margit hercegnőt is vidékre, a Londontól 30 km-re fekvő családi kastélyba, Windsorba menekítették a háború borzalmai elől.

Az első beszéd a brit néphez, 14 évesen

A közhangulat javítása érdekében Erzsébet 1940. október 13-án mondta el első beszédét a BBC Children’s Hour (Gyerekek órája) című műsorában. Közvetlenül sorstársaihoz, a családjuktól távol élő gyerekekhez szólt.

Hazánkban több ezer gyereknek kellett elhagynia otthonát, akik most édesapjuktól és édesanyjuktól távol élnek. Húgommal, Margit hercegnővel együttérzünk veletek, hiszen mi is tapasztaltból tudjuk, mit jelent, ha nem lehetünk együtt azokkal, akiket a legjobban szeretünk. Mindannyiótoknak, akik most új környezetbe kerültetek, szeretnénk kifejezni támogatásunkat, és egyúttal szeretnék köszönetet mondani azoknak a kedves embereknek, akik befogadtak benneteket vidéki otthonaikba

– mondta a windsori kastély rajztermében a későbbi királynő, aki az Egyesült Királyságot erősen sújtó koronavírus-járvány első hulláma alatt is emlékezetes televíziós beszédet tartott.

Három évvel később, 1943-ban a brit kormány a szigetország élelmiszerellátásának biztosítása érdekében „Áss a győzelemért” szlogennel kampányt indított. A cél az volt, hogy az emberek a kertjükben és a földeken termeljék meg a szükséges zöldségeket, mert a tengeri importszállítmányok célba érkezése bizonytalanná vált. A kampány keretében a hercegnőt is lefényképezték, amint a windsori kastély kertjében tevékenykedik. 

II. Erzsébet királynő: „Életem egyik legemlékezetesebb éjszakája”

Amikor 1944-ben Erzsébet hercegnő betöltötte 18. életévét, mindenképpen be kívánt kerülni a Kisegítő Területi Szolgálatba, a Brit Hadsereg női alakulatába. A 30 év alatti hajadonok számára kötelezővé tették a háború alatt a katonai szolgálatot. A mezőgazdaságban vagy az iparban tudtak elhelyezkedni, de szakácsként, telefonközpontosként, sofőrként vagy postai alkalmazottként is számítottak a nők munkájára a seregben.

György király gondoskodott arról, hogy lánya se kapjon kivételes elbánást és rangot a hadseregben. Erzsébet hercegnő 1945 márciusában egy egy hónapos autószerelői tanfolyamot végzett el, ahol a katonai járművek karbantartásán kívül megtanult vezetni is. A sajtó el is nevezte autószerelő hercegnőnek.  

1945. május 8-án befejeződött a háború. Londonban is ezrek tódultak az utcákra, terekre ünnepelni. A Trafalgar téren és a Buckingham palotához vezető utakon hömpölygött a tömeg, a királyi pár pedig az erkélyről integetett. Estefelé sem akart vége szakadni az ünneplésnek. Erzsébet ekkor belebújt katonai egyenruhájába, és húgával kiszöktek az emberek közé, hogy együtt vigadjanak a tömeggel.

Tartottunk attól, nehogy felismerjenek minket, ezért úgy a szemembe húztam a sapkámat, hogy alig láttam ki alóla. Ismeretlen emberek kart karba öltve vonultak, mindannyiunkat elöntött a boldogság és a megkönnyebbülés

– nyilatkozta 1985-ben a BBC-nek. A két hercegnő állítólag a Ritz szálloda környékéről hallatszó konga ütemeire táncra is perdült. A számos Guiness-rekordot tartó királynő úgy emlékezett vissza utólag, hogy ez volt élete egyik legemlékezetesebb éjszakája.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk