A brit nemzet legyőzi az új koronavírus okozta járványt, ha megőrzi egységét és elszántságát – üzente II. Erzsébet királynő.

Úgy kell küzdeni, mint a II. világháborúban

Egyesült Királyság népeihez intézett rendkívüli televíziós beszédet a brit uralkodó vasárnap este, aki alig burkoltan a brit nép által a II. világháború idején tanúsított ellenálláshoz és kitartáshoz mérte a jelenlegi helyzetben szükséges magatartást.

Ii Erzsebet Kiralyno Koronavirus
Ii. Erzsébet Brit Királynő / Fotó: Getty Images

II. Erzsébet királynő kijelentette: jóllehet a nemzetre várnak még megpróbáltatások, de „visszatérnek majd a szebb napok, ismét a barátainkkal lehetünk, újból a családunkkal lehetünk, találkozunk még”, írja a BBC.

“Újra találkozunk még”

Utóbbi egyenes idézet a II. világháború egyik legnépszerűbb, We’ll Meet Again című, a háború előestéjén született hazafias dalából, amelyet Vera Lynn énekelt.

We’ll Meet Again – Vera Lynn

Dame Vera Lynn’s 1940s song We’ll meet again with WW2 photos Please feel free to rate and subscribe In Memory of the 70th Anniversary of World War 2

A 103 éves Vera Lynn, akit a királynő négy éve a brit becsületrend, az Order of the Companions of Honour tagjává avatott. Sőt, a II. világháború idején élő nemzeti intézménnyé vált Nagy-Britanniában: hol édes-bús, hol lelkesítő dalaival brit és szövetséges katonák millióiban tartotta a lelket.

A vasárnap esti beszéd kiemelkedő jelentőségét jelzi, hogy a 94. évében járó királynő 68 éve ül az Egyesült Királyság trónján, de mindössze ötödször szólt nemzeteihez soron kívüli televíziós üzenetben.

Először 1991-ben, a Kuvaitot megszálló iraki hadsereg elleni hadműveletek kezdetén, utána 1997-ben, elsőszülött fia, Károly trónörökös akkor már elvált felesége, Diana hercegnő halála után, majd saját édesanyja, a 2002-ben 102 évesen elhunyt Erzsébet anyakirálynő halála alkalmából, végül 2012-ben, a gyémántjubileumon, vagyis trónra lépésének 60. évfordulóján intézett televíziós beszédet népeihez.

Diana hercegnő borzalmas balesetének helyszínének mása vidámparki látványosság lett

Egy amerikai vidámpark bizarr látványosságot mutatott be, mégpedig Diana hercegnő halálos balesetének helyszínét, írja a Design Taxi . A Tennessee államban lévő National Enquirer Live! nevű vidámpark látogatói megnézhetik az 1997-ben történt beleset helyszínének élethű 3D-s mását, ahol a hercegnő az életét vesztette.

Vasárnap esti üzenetében a királynő köszönetet mondott a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) tagjainak és mindazoknak, akik mások gondját viselik. Nemrégiben beszámoltunk róla, hogy a brit egészségügyi dolgozók verseskötetet adnak ki. A könyv eladásaiból származó bevételeket a koronavírus-járvány megfékezésére szolgáló jótékony szervezetek megsegítésére fordítják.

Az egész világ összefogott 

Köszönetet mondott azoknak is, akik a kormány utasításának megfelelően otthonukban maradnak, ezzel is igyekezve elejét venni annak, hogy még több családnak kelljen osztoznia azok gyászában, akiknek szeretteit a járvány elragadta.

Kijelentette: reméli, hogy az önfegyelem, a jó humorral vegyes elszántság és az egymás iránti megértés továbbra is a brit nemzet jellemzői közé tartozik majd.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Jóllehet az élet az elkülönítésben időnként nehéznek bizonyulhat, az összes hit követői, és azok is, akik nem tagjai egyetlen felekezetnek sem, felfedezhetik, hogy a helyzet lehetőséget is kínál a lassításra, a megállásra és a visszatekintésre, akár ima vagy meditáció formájában[/perfectpullquote]

– fogalmazott II. Erzsébet királynő.

Erzsebet Kiralyno Margit Kiralyno
Ii. Erzsébet Királynő És Margit Hercegnő / Fotó: Martin Keene / Pa Images / Pa Images / Getty Images

Felidézte, hogy először – még hercegnőként – 1940-ben szólt a nemzethez néhai húgával, Margit hercegnővel együtt, a háború elől vidékre evakuált gyerekekhez intézve biztató szavakat. Ma ismét sokan átélik a fájdalmat, amelyet az okoz, hogy el kell különülniük szeretteiktől, de “csakúgy, mint akkor, most is tudjuk, hogy ez a helyes cselekedet” – mondta.

A mostani helyzet azonban mégis más: ezúttal az egész világ összefogott egyetlen közös vállalkozásban, a tudomány hatalmas vívmányait felhasználva, és a siker is közös lesz – hangsúlyozta II. Erzsébet királynő.

Erzsébet királynő Windsorban vonul önkéntes karanténba

Az angol királyi család az elmúlt hetekben az ismert második világháborús szlogen jegyében (Keep calm and carry on!) látszólag próbálta megőrizni hidegvérét és élni a mindennapjait a koronavírus-járvány idején is. Erzsébet királynő személyzete egy múlt héten megjelent közleményben jelentette be, hogy hamarosan a királyi család élete is megváltozik, írja a Vanity Fair.

A beszédet a London nyugati határában fekvő windsori kastélyban, a királyi család legnagyobb rezidenciáján rögzítették, megfelelő óvintézkedésekkel: a felvételhez használt helyiségben a királynőn kívül csak a BBC televízió egyetlen operatőre tartózkodott, orvosi kesztyűt és maszkot viselve, a stáb többi tagja egy szomszédos szobában dolgozott.

A rendkívüli beszédet az alábbi videóban nézhetitek meg:

https://www.youtube.com/watch?v=2klmuggOElE&t=42s

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk