II. Erzsébet királynő még mindig tart 6 Guinnes-világrekordot

Több Guiness-világrekord is fűződik az Egyesült Királyság uralkodója, II. Erzsébet királynő nevéhez. 

Te hányat tudtál?

Ii Erzsebet Kiralyno Rekordok
Ii. Erzsébet Királynő / Fotó: Max Mumby / Indigo / Getty Images

Elizabeth Alexandra Mary Windsor, azaz II. Erzsébet egyszerre Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának, a nemzetközösségi királyságok királynője, a Nemzetközösség és az anglikán egyház vezetője. Igaz, az utóbbi években már kevéssé aktív közéleti szerepet vállal, a diplomáciai megjelenéseket és szerepléseket minimalizálta, hosszú évek után a koronavírus-járvány miatt mondott csak beszédet pár héttel ezelőtt. Ez nagyon szokatlan volt, hiszen uralkodása alatt ez volt a negyedik beszéd, amit intézett a népe felé.

A ruhája pedig kreativitásra szólította az internet népét, és számtalan mémet gyártottak. A legjobbakat össze is gyűjtöttük ebben a cikkünkben.

A királynő áprilisban volt 94 éves, ez alkalomból pedig összegyűjtöttünk 8 érdekességet vele kapcsolatban. Jelenleg az egyik birtokán éli karanténban mindennapjait Fülöp herceggel és egy nagyjából 20 fős személyzettel együtt. A Mirror összeszedte a 6 Guiness-világrekordot, amit még mindig tart az uralkodó.

Régóta a frontvonalban

II. Erzsébet a leghosszabb ideje regnáló királynő: 1952. ferbruár 6-án lépett a trónra, amikor édesapja, VI. György király elhunyt. 68 éve és 2 hónapja ő a királynő.

A legidősebb a világon

Jelenleg ő a legidősebb uralkodó a világon, 94 éves volt áprilisban. A második legidősebb uralkodó Abdullah szaúdi király volt, aki 2015-ben 90 évesen hunyt el.

A britek közt is a legidősebb

A 94 éves uralkodó a valaha élt legidősebb brit királynő, a második, a királynő üknagymamája, Viktória királynő, aki 81 éves koráig uralkodott.

A leghosszabb ideig regnáló uralkodó is

Ő most a világon a leghosszabban regnáló élő uralkodó a 68 éves uralkodásával. Az előző rekorder IX. Ráma thaiföldi király volt, aki 2016-ban 70 év uralkodás után hunyt el.

Több mint 500 millió dollár a vagyona

Ő a leggazdagabb királynő, a vagyona nagy része ékszerekben, műtárgyakban angliai ingatlanokban, birtokokban áll. 2012-ben a The Sunday Times 504 millió dollárra becsülte a királynő vagyonát.

Sok helyen fizetnek az arcképével

Ii Erzsebet Kiralyno Penzermek Valuta

A 94 éves uralkodónő arca 35 országban szerepel a pénzérméken és bankjegyeken.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.

titkok repulogeprol, titkok utaskiseroktol, repulogepes kisokos10

10 titok a repülőről, amit a légiutas-kísérők nem mondanak el

A légi marsallok inkognitóban repülnek, és szükség esetén megnyugtatják a zavart keltőket, vagy ártalmatlanná tesznek akár egy terroristát is. Az USA-ban, Franciaországban, Kanadában és sok más országban légi marsall szolgálat működik, erről még film is készült.

Nincs több cikk