Több Guiness-világrekord is fűződik az Egyesült Királyság uralkodója, II. Erzsébet királynő nevéhez. 

Te hányat tudtál?

Ii Erzsebet Kiralyno Rekordok
Ii. Erzsébet Királynő / Fotó: Max Mumby / Indigo / Getty Images

Elizabeth Alexandra Mary Windsor, azaz II. Erzsébet egyszerre Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának, a nemzetközösségi királyságok királynője, a Nemzetközösség és az anglikán egyház vezetője. Igaz, az utóbbi években már kevéssé aktív közéleti szerepet vállal, a diplomáciai megjelenéseket és szerepléseket minimalizálta, hosszú évek után a koronavírus-járvány miatt mondott csak beszédet pár héttel ezelőtt. Ez nagyon szokatlan volt, hiszen uralkodása alatt ez volt a negyedik beszéd, amit intézett a népe felé.

A ruhája pedig kreativitásra szólította az internet népét, és számtalan mémet gyártottak. A legjobbakat össze is gyűjtöttük ebben a cikkünkben.

A királynő áprilisban volt 94 éves, ez alkalomból pedig összegyűjtöttünk 8 érdekességet vele kapcsolatban. Jelenleg az egyik birtokán éli karanténban mindennapjait Fülöp herceggel és egy nagyjából 20 fős személyzettel együtt. A Mirror összeszedte a 6 Guiness-világrekordot, amit még mindig tart az uralkodó.

Régóta a frontvonalban

II. Erzsébet a leghosszabb ideje regnáló királynő: 1952. ferbruár 6-án lépett a trónra, amikor édesapja, VI. György király elhunyt. 68 éve és 2 hónapja ő a királynő.

A legidősebb a világon

Jelenleg ő a legidősebb uralkodó a világon, 94 éves volt áprilisban. A második legidősebb uralkodó Abdullah szaúdi király volt, aki 2015-ben 90 évesen hunyt el.

A britek közt is a legidősebb

A 94 éves uralkodó a valaha élt legidősebb brit királynő, a második, a királynő üknagymamája, Viktória királynő, aki 81 éves koráig uralkodott.

A leghosszabb ideig regnáló uralkodó is

Ő most a világon a leghosszabban regnáló élő uralkodó a 68 éves uralkodásával. Az előző rekorder IX. Ráma thaiföldi király volt, aki 2016-ban 70 év uralkodás után hunyt el.

Több mint 500 millió dollár a vagyona

Ő a leggazdagabb királynő, a vagyona nagy része ékszerekben, műtárgyakban angliai ingatlanokban, birtokokban áll. 2012-ben a The Sunday Times 504 millió dollárra becsülte a királynő vagyonát.

Sok helyen fizetnek az arcképével

Ii Erzsebet Kiralyno Penzermek Valuta

A 94 éves uralkodónő arca 35 országban szerepel a pénzérméken és bankjegyeken.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.