Az IKEA már bebizonyította néhány alkalommal, hogy az emberek jólléte valóban fontos. Az áruházlánc legújabb projektjében összeállt Szilvia svéd királynővel, hogy a demens, valamint nyugdíjas emberek lakhatását könnyebbé tegye. Lakásépítési akciójukról minden nemzet példát vehetne!

Az IKEA már nem egyszer kezdett olyan projektbe, amelyben nem csak a fenntarthatóságra, hanem az emberek megsegítésére összpontosított. A svéd kormány eddig nagy részben kivette a részét az idősek, főleg a demenciában szenvedő emberek gondozásában. Mivel a demens betegek extra figyelmet igényelnek, ellátásuk jóval összetettebb feladatot jelent, nem beszélve a hozzáértő szakértelemről.

Az IKEA és a svéd SKANSKA építőipari cég közös vállalata, a BoKlok most olyan otthonokat tervez a memóriavesztésben szenvedő idős embereknek, amelyek megfizethetők és akadálymentesek is egyben. Ezzel is leemelve némi súlyt a kormány válláról.

Boklok Ház
Boklok-Ház / Fotó: News Directory

A CNN Business elemzése szerint 2040-re 4-ből 1 svéd lakos betölti a 65. életévét, vagy még többet. Jonas Spangenberg, a BoKlok CEO-ja nem szeretné, hogy bármelyik lakos ebben a kiszolgáltatott életszakaszban olyan helyen kényszerüljön lakni, ahol nem jó neki. Ezt szem előtt tartva kezdte el az IKEA leányvállalata a SilviaBo nevű projektet, Szilvia svéd királynő támogatásával.

Szilvia királynő édesanyja maga is Alzheimer kórban szenvedett, emiatt nagy szívügye az idős emberek megfelelő ellátása.

Ingvar Kamprad (az IKEA alapítója – a szerk.), hatalmas összeget hagyott a projekt megvalósítására a királynő alapítványán keresztül, mielőtt 2018-ban elhunyt.

Vásárolhatsz, de nem viheted haza – irányt vált az IKEA

Az IKEA úgy döntött, irányt vált. A svéd áruházlánc világszerte népszerű olcsó és praktikus bútorairól, kiegészítőiről, és persze az elmaradhatatlan húsgolyóról. Szinte lehetetlen úgy hazamenni az áruházból, hogy ne vennénk valamit, hiszen olyan olcsó. Ha minden igaz, 2019-ben ennek vége, legalábbis New Yorkban nyíló új üzletükben.

Az otthonokat úgy alakították ki, hogy minden kényelemnek megfeleljenek. Így tükör vagy sötét padlót például nem is terveztek a lakásokba, mert ezek megzavarhatják a demens betegeket. Emellett közösségi tereket is kiépítettek, ahol a lakosok tudnának egymással beszélgetni, például klubokat vagy kerteket. Fontos, hogy a lakóknak csak annyit kellene fizetniük a lakhatás után, amennyit a nyugdíjukból megengedhetnek maguknak. Tehát, amennyi az adózás és a megélhetési kiadások után még megmarad. Egyelőre 6 apartmant építettek Stockholm külvárosában, de jogi ügyek miatt még várni kell, hogy bárki beköltözhessen.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet