Az Ikea leveszi a nők válláról a házimunka túlzott terhét

Újabb társadalmi témába állt bele a svéd bútoráruház: a nemek közötti egyenlőség jegyében a házimunka egyenlő megosztására hívja fel a figyelmet az Ikea.

Házimunka? Felesben!

A közelgő nemzetközi nőnap alkalmából az Ikea egy igazán különleges kollaboráción keresztül ismét fontos társadalmi problémára, a nőket terhelő házimunkákra hívja fel a figyelmünket, írja a Creative Boom. Egy párkapcsolati szakértő segítségét kérték, és megalkották a FiftyFifty (vagyis fele-fele) című társasjátékot, amely segítségével a párok lazább körülmények között tudják átbeszélni, ha problémáik vannak a házimunkák megosztása terén.

Fiftyfifty Ikea Hazimunka Kampany
FiftyFifty / Fotó: Ikea

Még mindig a nők vállalják magukra a házimunka és a gyereknevelés oroszlánrészét, és ezen az arányon a világjárvány csak rontott. Az ENSZ Nőjogi Bizottságának friss globális adatokon alapuló felmérése szerint a koronavírus-járvány 25 évvel vetette vissza a női jogok és a nemek közti egyenlőség terén elért eredményeket.  A BBC megfogalmazása szerint a becslések alapján még a Covid-19 előtt is a naponta 16 milliárd órányi fizetésnélküli ház körüli munka háromnegyed részét világszerte a nők végzik.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A nőket ráadásul aránytalanul jobban sújtja a munkanélküliség is, főleg azokat, akik a vendéglátásban, az idegenforgalomban vagy a kiskereskedelemben dolgoznak. Ezért a napi munkájuk hiányában még inkább rájuk hárul a házimunka, így pedig nem egyszerű a nemek közti egyenlőségért küzdeni.

Ezeket a statisztikákat látván döntött úgy az Ikea, hogy a családon belüli erőszak vagy #acsaládazcsalád kampányhoz hasonlóan felvállalják, hogy megkönnyítik a házimunkáról történő beszélgetést. A FiftyFifty játék elérhető a cég Instagram-oldalán. 

Egyenlőség, nem csak a négy fal között

„Még a legjobb időkben is nehézséget okozhat és egy újabb feszültségforrás lehet a párok számára a házimunkák megosztása. Hát még akkor, amikor a karanténban mindenki otthon dolgozik, a gyerekek otthon tanulnak. Amikor eleve a nők végzik a házimunkák döntő többségét, ez minden párkapcsolatban, függetlenül attól, hogy milyen régóta van együtt a pár vagy éppen milyen fázisban tart a kapcsolat, megterhelő. A FiftyFifty abban nyújt segítséget, hogy a párok újratervezhessék az otthoni életüket. A legtöbb esetben egy őszinte és nyílt beszélgetés az első lépés ahhoz, hogy helyreállítsuk az egyenlőtlenségeket”

– nyilatkozta a játék kitalálója, Jennie Miller párkapcsolati szakértő.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Peter List, a cég egyenlőségért, sokszínűségért és befogadásért felelős igazgatója elmondta, hogy ha a nők saját otthonukban sem egyenlőek partnerükkel, az kihat a nők gazdaságban betöltött helyzetére is, és ellehetetleníti az esélyeiket a munka világában.

„A koronavírus-járvány felnagyította a nemek közötti egyenlőtlenségeket, és a nők szerepvállalása sosem volt még ennyire fontos. A kiskereskedelemben foglalkoztatott nők harmada azt állítja, hogy nem tudnak a karrierjükkel foglalkozni, mert otthon több munkát vállalnak, mint a partnerük. Nekik köszönhetően megteszünk minden tőlünk telhetőt azért, hogy felhívjuk a figyelmet a problémára, és az Ikea falain túlra is eljusson az üzenetünk. Ha otthon, a négy fal között egyenlőek vagyunk, akkor az azt jelenti, hogy a társadalomban is létrejön a nemek közti egyenlőség” – fogalmazott List.

Az Ikea már korábban is kiállt az egyenlőség mellett, amikor két éve Kövér László homofób megnyilvánulására reagáltak

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból