9 alapvető illemszabály, amit mindenkinek be kellene tartania

Ha betartjuk a következő alapvető illemszabályokat, akkor sok kellemetlenségtől óvjuk meg magunkat és a körülöttünk lévő embertársainkat.

A Bright Side által 9 olyan illemszabályt ismerhetsz meg, ami hasznodra válhat a mindennapjaidban.

Figyelem összpontosítása a beszélgetőpartnerre

Alapveto Illemszabalyok, Jo Ha Tudod Illemszabalyok, Hasznos Illemszabalyok, Illembszabalyok
Egy kommunikáció során a hallgatási készség legalább olyan fontos, mint a beszédkészség. Ilyenkor illik nem a telefonunkat nyomkodni vagy merengeni a vakvilágban, hanem egyenesen a partnerünkre koncentrálni.

A túlzott szókimondás hátrány, ha idegen és/vagy ismeretlen emberekkel vagyunk egy társaságban

Alapveto Illemszabalyok, Jo Ha Tudod Illemszabalyok, Hasznos Illemszabalyok, Illembszabalyok8
Vannak témák, melyek egyszerűen nem tartoznak a kollégáinkra vagy az osztálytársainkra, így ezeket érdemes inkább négyszemközt megbeszélni a hozzánk közelálló ember(ekk)el, hiszen nem csak kellemetlenséget szülhet, ha mások is hallják ezeket az érzékeny témákat, de roppant taszítónak is találhatják azokat az idegen, számunkra ismeretlen emberek.

A kevesebb parfüm néha több

Alapveto Illemszabalyok, Jo Ha Tudod Illemszabalyok, Hasznos Illemszabalyok, Illembszabalyok2
Azzal persze önmagában még semmi probléma sincs, ha egy kellemes parfümmel szeretnénk jó benyomást kelteni a környezetünkben, azzal viszont már sokkal inkább, ha nem tudjuk, hol a határ. A túl sok parfüm nem csak elveszti érzékiségét, de a hatalmas dózis miatt a közvetlen környezetünkben élőket egyenesen irritálhatja.

Ne mutassuk ki minden érzésünket nyilvánosan

Alapveto Illemszabalyok, Jo Ha Tudod Illemszabalyok, Hasznos Illemszabalyok, Illembszabalyok3
Vannak dolgok, amik nem tartoznak a nyilvánosság elé, ilyen például a túlfűtött szerelmi élet. Az persze jó, ha annyira szeretjük egymást a párunkkal, hogy nem bírunk ellenállni neki, de a túlságosan bensőséges érintkezést inkább hagyjuk meg otthonra. Ez ugyanis szintén roppant taszító lehet a külvilág számára, akik noha legtöbb esetben igyekeznek úgy tenni, mintha észre sem vennék az egészet, de legbelül mindenkit egyformán irritál.

Nem illik asztalra tenni a táskánk

Alapveto Illemszabalyok, Jo Ha Tudod Illemszabalyok, Hasznos Illemszabalyok, Illembszabalyok4
Egész nap nálunk van, földre dobjuk, idegenekhez dörzsöljük és ennek ellenére csak a legritkább esetekben mossuk ki, épp ezért számtalan baktérium forrása lehet. Ha másért nem, már csak ezért is illetlenség feldobni a táskánkat az asztalunkra, ami alól maximum az apró borítéktáskák képeznek kivételt.

Ne addig együnk és igyunk, amíg minden el nem fogy

Alapveto Illemszabalyok, Jo Ha Tudod Illemszabalyok, Hasznos Illemszabalyok, Illembszabalyok5
Egy étkezés során ne próbáljunk meg mindent az utolsó falatig megenni vagy épp az utolsó cseppig meginni. Ez nem csak a számla fizetésekor okozhat kellemetlenségeket, de senki sem szeret olyan emberekkel egy asztalnál ülni, akik így viselkednek nyilvánosan.

Mindig tartsd meg a kellő távolságot

Alapveto Illemszabalyok, Jo Ha Tudod Illemszabalyok, Hasznos Illemszabalyok, Illembszabalyok6
Hiába gyerekkori jó barát az illető vagy éppen aktuális legjobb barát, egy véletlen, előre meg nem beszélt találkozás alkalmával nem illik őt lerohanni. Az ilyen nem csak neki, de az esetlegesen vele együtt mutatkozó partnerének is roppant kellemetlen tud lenni és sok bonyodalmat szülhet.

Senkit nem illik tegezni ok nélkül, aki elérte a 12 éves kort

Alapveto Illemszabalyok, Jo Ha Tudod Illemszabalyok, Hasznos Illemszabalyok, Illembszabalyok7
Meglehet, hogy szemlátomást fiatal az illető, az etikett mégis azt diktálja, hogy senkit sem illik engedély nélkül letegezni, aki elmúlt már 12 éves. Ha figyelmen kívül hagyjuk ezt a szabályt, akkor a kölcsönös tiszteletről is lemondhatunk.

Idegen helyen mindig a férfi megy előre

Alapveto Illemszabalyok, Jo Ha Tudod Illemszabalyok, Hasznos Illemszabalyok, Illembszabalyok8
Vannak helyzetek, amikor nem érvényes a nők előreengedésével kapcsolatos szabály. Ilyen például a mozisorok közti bóklászás vagy épp az éttermekbe való betérés.

Korábban már beszámoltunk 10 illemszabályról, amikről lehet nem is tudtál. 

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

napi 3 kave egeszseges, egeszseges kavet inni, kave ivas

Napi 3-4 csésze kávé még jót is tesz az egészségednek

A kávézás hátrányairól többet lehetett olvasni az elmúlt években, mint az előnyeiről. Ám a legfrissebb kutatások szerint sokkal több pozitív hatása van szervezetünkre, mintsem negatív, így kifejezetten egészséges szokásnak mondható.

jol ismert termek, jol ismert termekek korabban, jol ismert termekek a kezdetekben

10 jól ismert termék legelső példányai

Ezt a többször használható fogamzásgátló eszközt báránybőrből készítették Svédországban, az 1600-as években. A használati utasítása is fennmaradt, amiben azt írják, hogy meleg tejjel kell tisztítani, hogy elkerüljék a nemi betegségek terjedését.

haj egeszseg, haj apolasi tanacsok, haj apolasi tippek, egeszsegtelen haj5

8 dolog, amit a hajad elárulhat az egészségedről

A hajhullás összefüggésben állhat az endokrin rendszerrel és az immunrendszerrel, de lehet a cukorbetegség jele is. Ezért célszerű mielőbb orvoshoz fordulni. Rögtön kétségbe esni azonban felesleges, mert lehet, hogy csak egyszerű vitaminhiányról vagy stresszről van szó.

egeszseges korom, korom egeszseg, beteg kormok tunetei

Így árulják el a körmeid, hogy mennyire vagy egészséges

A köröm alakja, felülete, színe a természetes körömnek gyakorlatilag ablak szervezetünk egészségi állapotára. A rajta észlelhető változásokra éppen ezért érdemes odafigyelni, hiszen nem csak tápanyaghiányt jelezhetnek, de akár olyan komoly betegség tüneteit is mutathatják, mint a rák.

Nincs több cikk