A Monocle brit magazin éves rangsora szerint több német város is a világ legélhetőbbjei között szerepel. Tokió áll a második helyen. USA-város viszont nincs a TOP 25-ben. A festői szépségű Vancouver az egyetlen észak-amerikai helyezett a listán.

Hirdetés

Meglepő módon a Monocle 2018-as legélhetőbb városok listájának élén München áll, ami ezúttal maga mögé utasította Tokiót. A német nagyváros az elemzők szerint a lakosok értékelése alapján a “kitűnő infrastruktúra”, a “virágzó gazdaság”, a “természetközeliség és a kultúra iránti nagyra becsülés” miatt végzett az élen. Kiemelték a nyilvános uszodákat és a hozzájuk tartozó szaunákat, amelyek csúcsminőségű privát edzőtermekben is megállnák a helyüket. 

A Therme Erding vízipark, szauna és wellness-központ / Fotó: Therme Erding

A 1,5 millió lakosú városban 3,5%-os a munkanélküliségi ráta. Szemben más városokkal ez az arány a fiatalok körében alacsonyabb. A gazdaság motorja az autógyártás, a gépipar, az IT és biotechnológiai ipar.

Tokió továbbra is népszerű a turizmus szempontjából, főleg, hogy megkapta a 2020-as olimpiai játékok rendezésének a jogát.

A 9,5 milliós főváros leginkább a “gasztronómia, kiskereskedelem, közlekedés és a teljes körű hatékonyság” miatt végzett előkelő helyen, megmutatva, hogy “a nagy városoknak nem kell kíméletlennek és személytelennek lenniük”.

Bécset ugyan gyakran kritizálják a korlátozott kereskedelmi nyitva tartás miatt, de barokk pompája, megfizethető bérleti díjai, kitűnő közlekedése, gasztronómiája és kulturális élete miatt dobogós helyen végzett.

Zürich áll a 4., míg Koppenhága az 5. helyen. Berlinnek ezúttal a 6. helyezéssel kell beérnie.

Berlin a pezsgő kultúrája és multikulturalizmusa miatt szerethető, többek között / Fotó: De Montforts Students’ Union

Monocle szerint azonban Berlin “a világ érezhetően egyik legizgalmasabb városa” mindent elözönlő kreativitásával nemcsak a művészet és kultúra terén, hanem a vállalkozói szellemet tekintve is.

Madrid a 7., míg Hamburg, az Elbphilharmonie tavalyi megnyitásának is köszönhetően, a 8. helyen végzett.

Az Elbphilharmonie lenyűgöző épülete Hamburgban / Fotó: Ralph Larmann / HamburgMusik GmbH

Melbourne a 9., Helsinki a 10. legélhetőbb város a világon.

Vancouver az egyetlen város az észak-amerikai kontinensről, amelyik felkerült a listára, egész pontosan a 15. lett, nagyban köszönhetően páratlan természeti szépségének.

Vancouver / Fotó: Tourism Vancouver

Mutatjuk a TOP 25 legélhetőbb várost 2018-ban. Budapest sajnos nem került fel a listára.

  1. München
  2. Tokió
  3. Bécs
  4. Zürich
  5. Koppenhága
  6. Berlin
  7. Madrid
  8. Hamburg
  9. Melbourne
  10. Helsinki
  11. Stockholm
  12. Lisszabon
  13. Sydney
  14. Hongkong
  15. Vancouver
  16. Amszterdam
  17. Kiotó
  18. Düsseldorf
  19. Barcelona
  20. Párizs
  21. Szingapúr
  22. Fukuoka
  23. Auckland
  24. Brisbane
  25. Oslo 
Hirdetés