A szaúdi kormány az utóbbi néhány évben látványosan igyekszik szorosabbra fűzni kapcsolatait és jó viszonyt kialakítani az UNESCÓ-val.

Szaúd-Arábia újabb kulturális örökségét védette le

A világ egyik legnagyobb őskori sziklarajz-lelőhelye, a szaúd-arábiai Hima is felkerült az UNESCO világörökségi listájára, írja a The Art Newspaper. A testület döntése tovább emelte a közel-keleti ország jelentőségét kulturális szempontból, hiszen a mostani immár a hatodik műemlék, amely felkerült a rangos listára többek közt Rijád Dirijja At-Turaif városrészének 18-19. századi műemléképületei és Hegra (Madáin Szálih) ókori, sziklába vájt síremlékei mellé. 

Hima Szaúd-Arábia délnyugati száraz, sziklás részén fekszik az Arab-félsziget egyik ókori karavánútja mentén. A területen több jelentős sziklarajzot tártak fel, amelyek állatokat, növényeket, a mindennapi élet eseményeit ábrázolják 7000 éven keresztül. A rajzok mellé több mint hat különböző nyelven készültek feliratok.

Szaud Arabia Unesco

Az UNESCO döntése illeszkedik a szaúdi kormány törekvéséhez, miszerint a Vision 2030 elnevezésű program célkitűzései alapján a jelenleginél jóval nyitottabb képet kívánnak kialakítani az országról. Az elmúlt években Szaúd-Arábia egyre szorosabbra fűzte kapcsolatát az UNESCO-val: 2019-ben az országot beválasztották a világörökségi ügyekkel foglalkozó bizottságba, és még ugyanabban az évben a kultuszminiszter aláírt egy szándéknyilatkozatot arról, hogy az állam 25 millió dollárral támogatja az UNESCO műemlékvédelmi kezdeményezéseit.

További változások is történtek az UNESCO világörökségi listáján

A szaúdi sziklarajzok mellett a darmstadti Mathildenhöhe művésztelep, Cordouanban a Gironde torkolatánál álló világítótorony és csoportként az európai nagy fürdővárosok – többek közt Baden-Baden, Montecatini Terme és Bath – is felkerültek a világörökségi listára.

Az UNESCO megerősítette, hogy Stonehenge átkerülhet a veszélyeztetett műemlékek közé, amennyiben nem változtatnak az A303-as autóúthoz kapcsolódó alagút tervrajzain, amely éppen az őskori kőtömbök alatt haladna el. A The Guardian információi alapján azonban július 22-én változtatás nélkül elfogadták a közel 2 milliárd angol font értékű beruházás terveit. Ugyanakkor az UNESCO azt is közölte, hogy megfosztotta Liverpoolt a világörökségi címétől, mert jelentős beruházásokat terveznek a város műemlékvédelem alatt álló kikötőjébe.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet