Egyes területek jól körülhatárolhatóak a szervezetünkben. Tudjuk, ha baj van a látásunkkal, szemészetre megyünk. Ha a szívvel van probléma, a kardiológust keressük fel. De mi történik akkor, ha az immunrendszerünkkel van probléma? Hogyan jöhetünk rá arra, hogy immunológushoz kell fordulnunk? Milyenek az erre utaló jelek, és hogyan lehet elhatárolni más, hasonló tünetekkel járó betegségektől? Ezekre a kérdésekre keressük most a választ.

Immunológiai kórképek

Az immunológiai betegségek legjellemzőbb tulajdonsága, hogy szinte minden esetben gyulladásos kórképpel járnak.

Egy általános vérkép jó kiindulási alap erre, ahol a CRP-érték megváltozik, a süllyedés megemelkedik, a máj és vese értékei eltéréseket mutathatnak, ott minden bizonnyal felvetődik az autoimmun betegség. A vizeletben vörösvértestek és fehérje jelenléte szintén árulkodó jel lehet.

Deli Klinika Immunologia Immunrendszer Immunologiai Betegsegek Autoimmun Betegesegek
/ Fotó: Déli Klinika
Általános tünetek lehetnek a fáradtság, gyengeség, fogyás és étvágytalanság, éjszakai izzadás és folyamatos hőemelkedés.

Panaszok, amelyekre érdemes odafigyelni

Az alábbi tüneteknél gyanakodhatunk leginkább arra, hogy immunológiai betegséggel állunk szemben:

– Gyulladásos jellegű mozgásszervi fájdalom, amely éjjel erősebb, mozgásra csillapodik

– Szemszárazság, szájszárazság

– Szimmetrikus izomfájdalom, izomgyengeség (szimmetrikusan 2 vagy 4 végtagot érintő zsibbadás, elszíneződés)

– Mellhártya-, hashártya-, szívburokgyulladás

– Nehézlégzés, fulladás, ismeretlen eredetű mellkasi panaszok

– Ödéma a test minden pontján

– Trombózis, embólia, középidős vetélés vagy koraszülés

– Perifériás idegek gyulladása

– Pillangószárny-alakú bőrpír az arcon, bőrelváltozások, nem ér eredetű bevérzések, fekélyek

A legpontosabb képet egy átfogó immunológiai vizsgálat adja, amely nem csak az adott területre koncentrál, hanem az egész testet figyelembe véve, felkészült szakorvosi gárdával támogatva ad teljes kórképet, és aktívan támogatja a gyógyulás folyamatát. Ha megbízható helyet keres, a CMC Déli Klinika tökéletes választás lesz.

Szisztémás autoimmun betegségek

A szisztémás autoimmun betegségben egyszerre több szervrendszer is érintett, ezért különösen fontos a komplex és átfogó vizsgálat a kívánt eredmény eléréséhez.

Gyakori szisztémás autoimmun betegség az autoimmun izomgyulladás, az autoimmun érgyulladás. A külső elválasztású mirigyek autoimmun gyulladása a mirigyek csökkent működését eredményezi.

Az autoimmun kötőszöveti gyulladás következtében a szerv saját szövetállománya pusztuláson megy át, és helyére érszegény, zsugorodásra hajlamos kötőszövet épül be (fibrózis). Leggyakrabban az ereket, a bőrt és az izmokat érinti.

Az autoimmun betegségek megállapításához elengedhetetlenül fontos több szakma összefogása, mert egyidőben több szervet is érinthet a betegség. A vérkép pontos elemzése és az átfogó vizsgálat két kulcsfontosságú eleme a gyógyulásnak.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

20000173761.lowres

Ilyen egy minőségi borhűtő!

A borfogyasztás akkor igazán élvezetes, ha az adott ital a megfelelő hőmérsékleten kerül kiszolgálásra, ebben segítenek a bortemperáló hűtők.

httpswww.vital-max.eu - 2023 szeptember - Cikk4

Így építheted be mindennapjaidba az Ayurvedát

Ez az ősi indiai gyógyászati rendszer számtalan olyan gyógynövény alapú terméket fejlesztett ki, mely bárki számára előnyös hatásokkal bír, és nem kell gyógyszerekkel tömnünk magunkat egy-egy megfázás vagy kisebb egészségügyi probléma megjelenésekor.

https-__betonbooster.hu_ - 2023 szeptember - Cikk1

Mit tehetsz, hogy ne égjen meg a beton?

A megégett beton gyakori probléma, noha betonozni mindenki tud, mégis elég gyakran becsúszik ez a hiba, és mivel nemcsak esztétikai baklövés, hanem a szerkezet tartósságát is befolyásolja, a büdzsédre is hatással van.

szekszardallas.hu - 2023 augusztus - LinkMarketing - 2

Hogyan induljuk el, ha Tolna vármegyében keresünk munkaerőt?

A munkahely keresésének számos formája létezik manapság. Vannak felületek, amelyeket ennek szentelnek a közösségi médiában, de léteznek olyan weboldalak is, amelyek összegyűjtik az aktuális lehetőségeket, megkönnyítve ezzel nemcsak a jelentkezni vágyók, de a munkáltatók dolgát is.

httpswww.finnshop.hu - 2023 augusztus - Cikk2

Hogyan választ szerszámot egy ezermester?

Egy barkácsprojekt sikeres megvalósításához négy fő dologra van szükség: egy jó ötletre, némi kézügyességre, megfelelő alapanyagokra, illetve minőségi szerszámokra. Ha ezek közül bármelyik is hiányzik, nagy eséllyel kudarc lesz a vége.

stepoutgames.hu - 2023 augusztus - LinkMarketing - 1

Amit a kocsmakvízről feltétlenül tudni kell

Régi igazság: ahogy egyre többet iszik valaki, annál bölcsebbnek hiszi magát. Szerencsére van egy bevált módszer, amivel kideríthető, hogy az alkohol ébresztette önbizalom mennyire mozog a realitások talaján.

calderaspas.hu - 2023 augusztus - LinkMarketing - 1.

Milyen előnyei vannak a hidromasszázsnak?

A hidromasszázsnak számos előnye van, amely hasznos az egészség szempontjából. Cikkünkben összegyűjtöttük ezek közül a legfontosabbakat, továbbá arra is kitérünk, hogy milyen jakuzzit érdemes választani a megfelelő élmény elérése érdekében.

contextus.hu1

Jó ötlet a lézeres szemműtét nyáron?

Akiben már megérett a bizonyosság arra vonatkozóan, hogy jó ötlet a lézeres látásjavítás, és most azon töpreng, hogy de vajon jó ötlet lenne-e nyáron elvégeztetni, az a legjobb helyen jár!

https-__ozdallas.hu - 2023 július - Cikk9

A gyártás-termelés területén dolgozni unalmas?

Ha valamilyen oknál fogva állást akarunk váltani, de még nincs konkrét elképzelésünk arról, hogy milyen munkakört szeretnénk betölteni, akkor akár még a gyártás-termelés területén történő munkavégzés is szóba jöhet.