Egyes területek jól körülhatárolhatóak a szervezetünkben. Tudjuk, ha baj van a látásunkkal, szemészetre megyünk. Ha a szívvel van probléma, a kardiológust keressük fel. De mi történik akkor, ha az immunrendszerünkkel van probléma? Hogyan jöhetünk rá arra, hogy immunológushoz kell fordulnunk? Milyenek az erre utaló jelek, és hogyan lehet elhatárolni más, hasonló tünetekkel járó betegségektől? Ezekre a kérdésekre keressük most a választ.

Immunológiai kórképek

Az immunológiai betegségek legjellemzőbb tulajdonsága, hogy szinte minden esetben gyulladásos kórképpel járnak.

Egy általános vérkép jó kiindulási alap erre, ahol a CRP-érték megváltozik, a süllyedés megemelkedik, a máj és vese értékei eltéréseket mutathatnak, ott minden bizonnyal felvetődik az autoimmun betegség. A vizeletben vörösvértestek és fehérje jelenléte szintén árulkodó jel lehet.

Deli Klinika Immunologia Immunrendszer Immunologiai Betegsegek Autoimmun Betegesegek
/ Fotó: Déli Klinika
Általános tünetek lehetnek a fáradtság, gyengeség, fogyás és étvágytalanság, éjszakai izzadás és folyamatos hőemelkedés.

Panaszok, amelyekre érdemes odafigyelni

Az alábbi tüneteknél gyanakodhatunk leginkább arra, hogy immunológiai betegséggel állunk szemben:

– Gyulladásos jellegű mozgásszervi fájdalom, amely éjjel erősebb, mozgásra csillapodik

– Szemszárazság, szájszárazság

– Szimmetrikus izomfájdalom, izomgyengeség (szimmetrikusan 2 vagy 4 végtagot érintő zsibbadás, elszíneződés)

– Mellhártya-, hashártya-, szívburokgyulladás

– Nehézlégzés, fulladás, ismeretlen eredetű mellkasi panaszok

– Ödéma a test minden pontján

– Trombózis, embólia, középidős vetélés vagy koraszülés

– Perifériás idegek gyulladása

– Pillangószárny-alakú bőrpír az arcon, bőrelváltozások, nem ér eredetű bevérzések, fekélyek

A legpontosabb képet egy átfogó immunológiai vizsgálat adja, amely nem csak az adott területre koncentrál, hanem az egész testet figyelembe véve, felkészült szakorvosi gárdával támogatva ad teljes kórképet, és aktívan támogatja a gyógyulás folyamatát. Ha megbízható helyet keres, a CMC Déli Klinika tökéletes választás lesz.

Szisztémás autoimmun betegségek

A szisztémás autoimmun betegségben egyszerre több szervrendszer is érintett, ezért különösen fontos a komplex és átfogó vizsgálat a kívánt eredmény eléréséhez.

Gyakori szisztémás autoimmun betegség az autoimmun izomgyulladás, az autoimmun érgyulladás. A külső elválasztású mirigyek autoimmun gyulladása a mirigyek csökkent működését eredményezi.

Az autoimmun kötőszöveti gyulladás következtében a szerv saját szövetállománya pusztuláson megy át, és helyére érszegény, zsugorodásra hajlamos kötőszövet épül be (fibrózis). Leggyakrabban az ereket, a bőrt és az izmokat érinti.

Az autoimmun betegségek megállapításához elengedhetetlenül fontos több szakma összefogása, mert egyidőben több szervet is érinthet a betegség. A vérkép pontos elemzése és az átfogó vizsgálat két kulcsfontosságú eleme a gyógyulásnak.

Top sztorik a rovatból

https-__biborfestek.hu_ - 2022 május - Cikk1

Miért érdemes klórkaucsuk bevonatot használni?

Vannak olyan helyszínek, ahol a külső hatások nagy veszélyt jelentenek a falakra nézve. Gondolunk itt például a vízre vagy a savas oldatokra. Ezek ellen védekeznünk kell, hogy meg tudjuk óvni a falfelületek épségét, tartósságát.

mesescuccok.hu - 2022 május - LinkMarketing - 2

A jó tolltartó 4 legfontosabb ismérve

Iskolakezdés előtt, főként az elsősök esetében komoly dilemma nemcsak a megfelelő iskolatáska, de a jó tolltartó kiválasztása is, egyrészt az óriási választék miatt, másrészt mert nem tudjuk, milyen szempontok alapján válasszunk.

https-__alphadenthigienia.hu_ - 2022 május - Cikk4

Gondolkozzunk környezetbarát termékekben cégeknél, intézményeknél is

Ma már számos környezetbarát termék megtalálható a piacon. Sokszor hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ezeket csak saját, személyes felhasználásra gyártják, pedig nem! Minden ilyen termék alkalmas arra, hogy nagyobb mennyiségben, cégeknél, közintézményekben, kórházakban is használjuk őket. Sőt, a fenntarthatóság jegyében egyre inkább ajánlott is ebbe az irányba fordulni.

https-__multiyacht.hu_ - 2022 május - Cikk1

Luxuspihenés egy hajón

Azok számára, akiknek fontos a megfelelő vízi kikapcsolódás, ideális választásnak bizonyulhatnak a Cobrey Yachts elegáns és sportos hajói. A nagyszerű kivitelezésnek köszönhetően nemcsak a yachtok látványa, de az utazási élmény is lenyűgöző.

online szerencsejáték betfair

Új technológiák a szerencsejáték világában

A szerencsejátékok világának technológiája folyamatosan fejlődik. A technológia új élményeket kínál a szerencsejátékosok számára, miközben könnyebbé és biztonságosabbá teszi az online szerencsejátékozást.

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet