Az Index utolsó napja fotókon: Könnyek között hagyták el a szerkesztőséget

Több mint nyolvan újságíró, köztük a teljes vezetőség egyszerre adta be a felmondását 2020. 07. 24-én Bodolai Lászlónak, az Index.hu Zrt.-t kiadó Magyar Fejlődésért Alapítvány igazgatósági elnökének. 

Emelt fővel

Bődey János, az Index fotóriportere dokumentálta Magyarország legnagyobb és legolvasottabb hírportáljának utolsó napjait. Mint beszámoltunk róla, 2020. 07. 22-én, szerdán Bodolai László, az Index.hu Zrt.-t kiadó Magyar Fejlődésért Alapítvány igazgatósági elnöke felmondott Dull Szabolcs főszerkesztőnek. (A rengeteg és gyors események történéseit ebben a cikkünkben dokumentáltuk.)

szombathy pal bodolai laszlo sztankoczy andras index megszunese
Szombathy Pál (b), Bodolai László (k) és Sztankóczy András (j) 2020. 07. 23-án a szerkesztőség állománygyűlésén, asztalon a kormányközeli Magyar Nemzet egyik lapszáma / Fotó: Bődey János

Másnap, csütörtökön Munk Veronika főszerkesztő-helyettes, a kultúra rovat vezetője, Zsuppán András, Dezső András, Szalai Bálint, Janecskó Kata és Miklósi Gábor már beadta a felmondását.

„Ez az Index végét jelenti” – Elindultak a felmondások

Július 22-én felmondtak Dull Szabolcs főszerkesztőnek, akit az Index.hu Zrt.-t tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumának elnöke, Bodolai László a szerkesztőségtől távol eső helyszínre hívott. A lap munkatársai szolgálati közleményben tiltakoztak ellene, „elfogadhatatlannak” tartják a döntést. (Az eseménydús szerdáról ebben a cikkünkben írtunk, mi minden történt aznap.)

Pénteken pedig először több mint 50-en, cikkünk megjelenése időpontjában pedig már több mint 80-an intettek búcsút lapjuknak. (A szám folyamatosan növekszik, a lap hivatalos közleményében lehet követni a frissítéseket.)

Könnyek között hagyták el a szerkesztőséget

Ezt a napot sokan nem felejtik el, különösen a lap munkatársai. Mint írja a 444,

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]   a jelenet világosan megmutatja, milyen rémisztő mélységbe jutott Magyarország. A lappal, ami emberek százezreinek jelent első számú információforrást minden nap, megtörténik az elképzelhetetlen. És közben mégis a rendszerváltás utáni magyar sajtótörténet példátlanul erős gesztusa ez.

Az Index hetven munkatársa óriási személyes áldozatot és egzisztenciális kockázatot vállalva úgy döntött, hogy nem működnek együtt azzal a vezetéssel, ami kirúgta a főszerkesztőjüket. Illetve, hogy tisztábban fogalmazzunk, mert ebben a helyzetben éppen a tiszta fogalmazás a legfontosabb: nem játsszák végig a szerepet, amit a hatalom írt meg nekik. [/perfectpullquote]

A lap távozó munkatársai megalapítottak egy Facebook-oldalt is, ahol beszámolnak a történésekről.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból