„Ha híreket akartam olvasni, akkor az Indexre mentem. Most hova fogok menni?” – mondta az egyik résztvevő az Index-ügy melletti tüntetésen.

„A Fidesz azt akarja, hogy ne tudjunk egymással beszélgetni”

Azok után, hogy Dull Szabolcs főszerkesztőt menesztette Bodolai László, az Index.hu Zrt.-t tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány igazgatósági elnöke, majd először négyen, ezt követően pedig szinte a teljes szerkesztőség lemondott, a Momentum szimpátiatüntetést szervezett pénteken, délután 6 órára.

A demonstrálók egy majdnem háromórás menet után nem sokkal 21 óra előtt értek fel a budai várba, ahol Orbán Viktor hivatala mellett, a Karmelita kolostornál a szervezők és felkért szónokok tartottak beszédeket.

Elsőként Orosz Anna, a Momentum alelnöke beszélt. Ő végig vette, mi minden történt az elmúlt években a kormánnyal szemben kritikus magyar sajtótermékekkel: Origo, Népszabadság, Heti Válasz, 168 Óra, írja a Magyar Hang a tudósításában.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A Fidesz azt akarja, hogy a magyar emberek, mi 10 millióan ne tudjunk egymással beszélgetni[/perfectpullquote]

– mondta Orosz. Hozzátette: az utcára tesznek, ha valami olyasmit teszünk, ami a hatalomnak nem tetszik. „Mi vagyunk a többség, mi vagyunk többségben – mi nem Vaszily Miklósok, Szombathy Pálok, Bodolai Lászlók és Gerényi Gáborok vagyunk. Többségben vagyunk, akiknek van gerincük. Kiabáljatok, támogassátok a független médiát, rajtatok múlik, hogy túléljük az Orbán-rendszert” – jelentette ki. Időközben a Magyar Hang úgy értesült, hogy néhány nap után Szombathy Pál, a frissen kinevezett vezérigazgató és Sztankóczy András, a szintén frissen kinevezett igazgatósági tag lemondhat.

Index Tuntetes2
/ Fotó: Bankó Gábor

Hajnal Miklós, a politikai párt elnökségi tagja a Magyar Nemzet 2018-as bedarálását idézte fel, ezután a következő felszólaló, Gulyás Balázs filmes szakember, publicista köszöntötte a résztvevőket: „na, szevasztok, libernyákok” – utalva Orbán Viktor pénteki rádiós megjegyzésére. Majd hozzátette: tíz éve azon dolgozik a felcsúti legkisebb fiú, hogy feldaraboljon és felzabáljon mindent, „és amíg nincs szolidaritás, addig meg is tudják tenni.” Úgy vélte Gulyás, hogy ennek a rendszernek akkor lesz vége, „ha akkor is kimész az utcára, ha nem téged bántanak.”

Eltemettük Bogdán Lászlót, ne kelljen az Indexet is

Utánuk Herczeg Zoltán divattervező-dizájner lépett a színpadra.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ma már eltemettünk egy igazi demokratát, egy igazi államférfit, egy leendő köztársasági elnököt, ne kelljen mást eltemetni, ne kelljen eltemetni az Indexet, az alkotmányos jogainkat; ne temessük el a demokráciát, hanem építsük fel[/perfectpullquote]

– mondta Herczeg. Mint hozzátette, 30 év telt el a rendszerváltás óta, ő Ausztriára, Európára szavazott akkor, nem arra, hogy ötödét keresik a magyarok az osztrák béreknek. Ha lesz egy új Index, tette hozzá, áldozni kell rá.

Herczeg Zoltan Hadhazy Akos Fekete Gyor Andras Index Tuntetes
(Balról Jobbra) Herczeg Zoltán, Hadházy Ákos Független Országgyűlési Képviselő, Fekete-Győr András, A Momentum Elnöke / Fotó: Bankó Gábor

„Hogy miért nincs sajtószabadság? Azért, mert az állam beavatkozik, miközben a közszolgálatiságból bohóctréfát csinál” – mondta a következő felszólaló, Szekeres Tamás. A Bors korábbi főszerkesztője szerint ha nincs szabad sajtó, még inkább játékszerei leszünk a mindenkori hatalomnak.

Az Index ellen tudott állni a fizetett kormánypropagandának

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő többek közt arról beszélt, hogy nincs olyan rendszer vagy kormány, amelyik ellen ne lehetne eredményesen fellépni. Minél nagyobb a diktatúra, annál nagyobb nyomásgyakorlásra van szükség. De nincs olyan hatalom, amelyet ne lehetne jobb belátásra bírni – közölte Hadházy. A képviselő azt csodálta az Indexben, mint mondta, hogy ellen tudott állni a fizetett kormánypropagandának.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A független sajtóért nem elég tüntetni, elő is kell fizetni rá[/perfectpullquote]

– zárta beszédét.

Index Tuntetes3
/ Fotó: Bankó Gábor

Utolsó felszólalóként Fekete-Győr András elmondta: az az elképesztő az Index-ügyben, hogy a lap olvasóinak legnagyobb részét Fidesz-szimpatizánsok teszik ki. A Momentum elnöke hangsúlyozta, amit az Indexes szerkesztőségi tagok mutattak ma, az példaértékű.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Száz méterre innen van egy gyáva, kicsi ember, aki nem tud tükörbe nézni[/perfectpullquote]

– közölte Fekete-Győr, aki azt leszögezte: neki a független média tükör, valamint kíváncsi arra, mi a valóság.

Mint mondta, olyan Magyarországot akar építeni, ahol van CEU, van független Magyar Tudományos Akadémia, ahol van Index, majd beszédét úgy zárta: reméli, lesz másik – utalva a távozó Indexesek új mottójára.

Most hová fogok menni?

A 444 beszámolója szerint egy 27 éves, Sára nevű nő kérdezte költőien a lap stábját: „Az Origót meg a Népszabadságot annyira mi nem olvastuk, de az Indexet minden nap. Ha híreket akartam olvasni, akkor az Indexre mentem. Most hova fogok menni?” A 444 megjegyezte, Sára pontosan látja a problémát, tudja, mennyire igaz az Index évekkel ezelőtt bevezetett mottója: „Nincs másik.”

„Dühös vagyok, basszameg” – ezt írta az egyik idősebb tüntető az arcmaszkjára piros filccel. „Csak azért, hogy ne kelljen kiabálni, mert maszkban úgyse látszik, hogy én kiabálok” – mondta. „De valamit kell, mert ezek itt megnyomorítanak bennünket.”

Sokan éreztek hasonlóan, de a tüntetés végig visszafogott maradt, a több ezer fős gyászmenet egészen csendesen vonult fel az Index szerkesztőségétől a Várig, ahol még arra is vigyáztak, nehogy a virágágyásra lépjenek.

Fábián Tamás, az Index újságírója elmondta, miért mondtak fel

Szombaton Miért álltunk fel? címmel írt bejegyzést Fábián Tamás, az Index politika rovatának újságírója, parlamenti tudósító. A posztban nyilvánosságra hozta, mi vezetett ahhoz, hogy a szerkesztőség több mint 80 tagja beadja felmondását. – írta Fábián. A főszerkesztő-helyettes, Munk Veronika egyébként előre figyelmeztette az Index.hu Zrt.-t tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány igazgatósági elnökét, Bodolai Lászlót, hogy beláthatatlan következményei lehetnek Dull menesztésének.

Ugyan nem tudtak jelen lenni, de a szlovákiai magyar újságírók is szolidaritásukat fejezték ki a lap munkatársaik iránt. De a nemzetközi sajtót is foglalkoztatja az Index-ügy. Új fejlemény mindemellett, hogy a vezetőség már el is kezdte toborozni az új stábot.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet