Index-ügy melletti tüntetés: „Támogassátok a független médiát, rajtatok múlik, hogy túléljük azt Orbán-rendszert”

Index-ügy melletti tüntetés: „Támogassátok a független médiát, rajtatok múlik, hogy túléljük azt Orbán-rendszert”

„Ha híreket akartam olvasni, akkor az Indexre mentem. Most hova fogok menni?” – mondta az egyik résztvevő az Index-ügy melletti tüntetésen.

„A Fidesz azt akarja, hogy ne tudjunk egymással beszélgetni”

Azok után, hogy Dull Szabolcs főszerkesztőt menesztette Bodolai László, az Index.hu Zrt.-t tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány igazgatósági elnöke, majd először négyen, ezt követően pedig szinte a teljes szerkesztőség lemondott, a Momentum szimpátiatüntetést szervezett pénteken, délután 6 órára.

A demonstrálók egy majdnem háromórás menet után nem sokkal 21 óra előtt értek fel a budai várba, ahol Orbán Viktor hivatala mellett, a Karmelita kolostornál a szervezők és felkért szónokok tartottak beszédeket.

Elsőként Orosz Anna, a Momentum alelnöke beszélt. Ő végig vette, mi minden történt az elmúlt években a kormánnyal szemben kritikus magyar sajtótermékekkel: Origo, Népszabadság, Heti Válasz, 168 Óra, írja a Magyar Hang a tudósításában.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A Fidesz azt akarja, hogy a magyar emberek, mi 10 millióan ne tudjunk egymással beszélgetni[/perfectpullquote]

– mondta Orosz. Hozzátette: az utcára tesznek, ha valami olyasmit teszünk, ami a hatalomnak nem tetszik. „Mi vagyunk a többség, mi vagyunk többségben – mi nem Vaszily Miklósok, Szombathy Pálok, Bodolai Lászlók és Gerényi Gáborok vagyunk. Többségben vagyunk, akiknek van gerincük. Kiabáljatok, támogassátok a független médiát, rajtatok múlik, hogy túléljük az Orbán-rendszert” – jelentette ki. Időközben a Magyar Hang úgy értesült, hogy néhány nap után Szombathy Pál, a frissen kinevezett vezérigazgató és Sztankóczy András, a szintén frissen kinevezett igazgatósági tag lemondhat.

/ Fotó: Bankó Gábor

Hajnal Miklós, a politikai párt elnökségi tagja a Magyar Nemzet 2018-as bedarálását idézte fel, ezután a következő felszólaló, Gulyás Balázs filmes szakember, publicista köszöntötte a résztvevőket: „na, szevasztok, libernyákok” – utalva Orbán Viktor pénteki rádiós megjegyzésére. Majd hozzátette: tíz éve azon dolgozik a felcsúti legkisebb fiú, hogy feldaraboljon és felzabáljon mindent, „és amíg nincs szolidaritás, addig meg is tudják tenni.” Úgy vélte Gulyás, hogy ennek a rendszernek akkor lesz vége, „ha akkor is kimész az utcára, ha nem téged bántanak.”

Eltemettük Bogdán Lászlót, ne kelljen az Indexet is

Utánuk Herczeg Zoltán divattervező-dizájner lépett a színpadra.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ma már eltemettünk egy igazi demokratát, egy igazi államférfit, egy leendő köztársasági elnököt, ne kelljen mást eltemetni, ne kelljen eltemetni az Indexet, az alkotmányos jogainkat; ne temessük el a demokráciát, hanem építsük fel[/perfectpullquote]

– mondta Herczeg. Mint hozzátette, 30 év telt el a rendszerváltás óta, ő Ausztriára, Európára szavazott akkor, nem arra, hogy ötödét keresik a magyarok az osztrák béreknek. Ha lesz egy új Index, tette hozzá, áldozni kell rá.

(Balról jobbra) Herczeg Zoltán, Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, Fekete-Győr András, a Momentum elnöke / Fotó: Bankó Gábor

„Hogy miért nincs sajtószabadság? Azért, mert az állam beavatkozik, miközben a közszolgálatiságból bohóctréfát csinál” – mondta a következő felszólaló, Szekeres Tamás. A Bors korábbi főszerkesztője szerint ha nincs szabad sajtó, még inkább játékszerei leszünk a mindenkori hatalomnak.

Az Index ellen tudott állni a fizetett kormánypropagandának

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő többek közt arról beszélt, hogy nincs olyan rendszer vagy kormány, amelyik ellen ne lehetne eredményesen fellépni. Minél nagyobb a diktatúra, annál nagyobb nyomásgyakorlásra van szükség. De nincs olyan hatalom, amelyet ne lehetne jobb belátásra bírni – közölte Hadházy. A képviselő azt csodálta az Indexben, mint mondta, hogy ellen tudott állni a fizetett kormánypropagandának.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A független sajtóért nem elég tüntetni, elő is kell fizetni rá[/perfectpullquote]

– zárta beszédét.

/ Fotó: Bankó Gábor

Utolsó felszólalóként Fekete-Győr András elmondta: az az elképesztő az Index-ügyben, hogy a lap olvasóinak legnagyobb részét Fidesz-szimpatizánsok teszik ki. A Momentum elnöke hangsúlyozta, amit az Indexes szerkesztőségi tagok mutattak ma, az példaértékű.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Száz méterre innen van egy gyáva, kicsi ember, aki nem tud tükörbe nézni[/perfectpullquote]

– közölte Fekete-Győr, aki azt leszögezte: neki a független média tükör, valamint kíváncsi arra, mi a valóság.

Mint mondta, olyan Magyarországot akar építeni, ahol van CEU, van független Magyar Tudományos Akadémia, ahol van Index, majd beszédét úgy zárta: reméli, lesz másik – utalva a távozó Indexesek új mottójára.

Most hová fogok menni?

A 444 beszámolója szerint egy 27 éves, Sára nevű nő kérdezte költőien a lap stábját: „Az Origót meg a Népszabadságot annyira mi nem olvastuk, de az Indexet minden nap. Ha híreket akartam olvasni, akkor az Indexre mentem. Most hova fogok menni?” A 444 megjegyezte, Sára pontosan látja a problémát, tudja, mennyire igaz az Index évekkel ezelőtt bevezetett mottója: „Nincs másik.”

„Dühös vagyok, basszameg” – ezt írta az egyik idősebb tüntető az arcmaszkjára piros filccel. „Csak azért, hogy ne kelljen kiabálni, mert maszkban úgyse látszik, hogy én kiabálok” – mondta. „De valamit kell, mert ezek itt megnyomorítanak bennünket.”

Sokan éreztek hasonlóan, de a tüntetés végig visszafogott maradt, a több ezer fős gyászmenet egészen csendesen vonult fel az Index szerkesztőségétől a Várig, ahol még arra is vigyáztak, nehogy a virágágyásra lépjenek.

Fábián Tamás, az Index újságírója elmondta, miért mondtak fel

Szombaton Miért álltunk fel? címmel írt bejegyzést Fábián Tamás, az Index politika rovatának újságírója, parlamenti tudósító. A posztban nyilvánosságra hozta, mi vezetett ahhoz, hogy a szerkesztőség több mint 80 tagja beadja felmondását. – írta Fábián. A főszerkesztő-helyettes, Munk Veronika egyébként előre figyelmeztette az Index.hu Zrt.-t tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány igazgatósági elnökét, Bodolai Lászlót, hogy beláthatatlan következményei lehetnek Dull menesztésének.

Ugyan nem tudtak jelen lenni, de a szlovákiai magyar újságírók is szolidaritásukat fejezték ki a lap munkatársaik iránt. De a nemzetközi sajtót is foglalkoztatja az Index-ügy. Új fejlemény mindemellett, hogy a vezetőség már el is kezdte toborozni az új stábot.

Kezdőlap > Design > BRÉKING > Követem > Követem>Média > Index-ügy melletti tüntetés: „Támogassátok a független médiát, rajtatok múlik, hogy túléljük azt Orbán-rendszert”
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból