Indában a Facebookot használják a kisebbségben lévő etnikai és vallási csoportok ellen irányuló gyűlöletkeltésre, írja a Vice.

Mivel az indiaiak millióit fosztották meg állampolgárságuktól, ezért a jogvédő csoportok szerint a hindu nacionalisták gyűlöletbeszédeinek enged teret a Facebook.

Muslims India
A Facebook Elmélyítheti A Vallási Nézetkülönbségeket / Fotó: Afp

Az Avaaz nevű jogvédő csoport hívta fel a figyelmet arra, hogy a szélsőségesek a Facebookot használják a vallási és etnikai alapú nézeteik terjesztésére. Az atrocitásokat az állampolgárságuktól megfosztott muszlim lakosok szenvedik el.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A Facebookot a gyűlölet szócsöveként használják, amely az Assamban élő kisebbségre irányul, akik közül sokan váltak hontalanná az elmúlt hónapokban[/perfectpullquote]

– nyilatkozta Alaphia Zoyab, a szervezet munkatársa. Az Avaaz több mint 200 egyértelműen gyűlöletkeltő bejegyzést jelentett a Facebooknak, de a vállalat ezeknek csak kevesebb mint a felét távolította el.

A Facebook volt kommunikációs vezetője magára vállalta: nyomozott Soros György után

Szerda este posztolt Facebook-bejegyzésében Elliot Schrage elismerte, hogy őt terheli a felelősség a Definers és más cégek felbérelésére vonatkozó döntésekért. Lépéseire Schrage már kedden magyarázatot adott a Facebook alkalmazottaihoz intézett üzenetében, ennek nyilvánosságra hozásával azonban a vállalat kivárt szerda estig, amikor az amerikaiak figyelme már nyilvánvalóan a hálaadás napi hosszú hétvégére összpontosult.

Az indiai kormány még augusztusban vezette be a National Register of Citizens programot Assam számára, amely során kétmillió embert zártak ki. A kormány célja ezzel az illegális bevándorlás visszaszorítása, de a jogvédők szerint ez csak olaj a tűzre a hindu-muzulmán konfliktusban.

Facebook 2019 Tévé
Facebook Ikon / Fotó: Shutterstock

Az Avaaz a Facebookot vádolja azzal, hogy elősegíti a gyűlöletkeltést, hiszen a posztok moderálása során nagymértékben támaszkodik a mesterséges intelligenciára. Felhívta a vállalat figyelmét arra, hogy olyan munkatársakkal kellene dolgozniuk, akik asszámi nyelven tudnának moderátori feladatokat ellátni.

A szervezet sürgeti, hogy a Facebooknak a felhasználói irányelveket is le kellene fordítania az indiai nyelvre.

A közösségi média vállalat egyelőre nem reagált a jelenséggel kapcsolatban. Az viszont tény, hogy vallási nézetkülönbségek a Facebook megjelenése ellőtt is jellemezte a térséget és az egész világot egyaránt.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.