Indiában a Facebook a gyűlöletbeszéd eszközévé vált

Indában a Facebookot használják a kisebbségben lévő etnikai és vallási csoportok ellen irányuló gyűlöletkeltésre, írja a Vice.

Mivel az indiaiak millióit fosztották meg állampolgárságuktól, ezért a jogvédő csoportok szerint a hindu nacionalisták gyűlöletbeszédeinek enged teret a Facebook.

muslims india
A Facebook elmélyítheti a vallási nézetkülönbségeket / Fotó: AFP

Az Avaaz nevű jogvédő csoport hívta fel a figyelmet arra, hogy a szélsőségesek a Facebookot használják a vallási és etnikai alapú nézeteik terjesztésére. Az atrocitásokat az állampolgárságuktól megfosztott muszlim lakosok szenvedik el.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A Facebookot a gyűlölet szócsöveként használják, amely az Assamban élő kisebbségre irányul, akik közül sokan váltak hontalanná az elmúlt hónapokban[/perfectpullquote]

– nyilatkozta Alaphia Zoyab, a szervezet munkatársa. Az Avaaz több mint 200 egyértelműen gyűlöletkeltő bejegyzést jelentett a Facebooknak, de a vállalat ezeknek csak kevesebb mint a felét távolította el.

A Facebook volt kommunikációs vezetője magára vállalta: nyomozott Soros György után

Szerda este posztolt Facebook-bejegyzésében Elliot Schrage elismerte, hogy őt terheli a felelősség a Definers és más cégek felbérelésére vonatkozó döntésekért. Lépéseire Schrage már kedden magyarázatot adott a Facebook alkalmazottaihoz intézett üzenetében, ennek nyilvánosságra hozásával azonban a vállalat kivárt szerda estig, amikor az amerikaiak figyelme már nyilvánvalóan a hálaadás napi hosszú hétvégére összpontosult.

Az indiai kormány még augusztusban vezette be a National Register of Citizens programot Assam számára, amely során kétmillió embert zártak ki. A kormány célja ezzel az illegális bevándorlás visszaszorítása, de a jogvédők szerint ez csak olaj a tűzre a hindu-muzulmán konfliktusban.

facebook 2019 tévé
Facebook ikon / Fotó: Shutterstock

Az Avaaz a Facebookot vádolja azzal, hogy elősegíti a gyűlöletkeltést, hiszen a posztok moderálása során nagymértékben támaszkodik a mesterséges intelligenciára. Felhívta a vállalat figyelmét arra, hogy olyan munkatársakkal kellene dolgozniuk, akik asszámi nyelven tudnának moderátori feladatokat ellátni.

A szervezet sürgeti, hogy a Facebooknak a felhasználói irányelveket is le kellene fordítania az indiai nyelvre.

A közösségi média vállalat egyelőre nem reagált a jelenséggel kapcsolatban. Az viszont tény, hogy vallási nézetkülönbségek a Facebook megjelenése ellőtt is jellemezte a térséget és az egész világot egyaránt.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból