India legfelsőbb bírósága szerint nem bűncselekmény többé a meleg szex

India legfelsőbb bírósága csütörtöki döntésével dekriminalizálta a meleg szexet. Ez azt jelenti, hogy a legfőbb bírói testület az azonos neműek közötti szexuális kapcsolat gyarmatosítás korabeli tilalmát oldotta fel. 

A csütörtöki verdikt értelmében az azonos neműek között a beleegyezésen alapuló szexuális együttlét többé nem bűncselekmény az ázsiai országban. A szabály, amelyet még a gyarmatosítás idején vezettek be, 146 éven át volt hatályban. Egészen mostanáig a törvény akár 10 év szabadságvesztéssel rendelte büntetni a “homoszexuális szexet”. A gyakorlatban azonban ritkán alkalmazták a börtönbüntetést.

A bíróság indokolása szerint a jogszabály ellentétes az India alkotmányában rögzített jogokkal. 

Letöltés 1
Nagy Az Öröm A Bíróág Épülete Előtt Az Ítélethirdetéskor / Fotó: Francis Mascarenhas / Reuters

“A törvény az LMBTQ-közösség elleni támadások fegyverévé vált” – magyarázta Dipak Misra főbíró az ítélet indokolásakor.

A döntést öt ember kezdeményezte, akik azt állították, hogy a rendőrség zaklatásától és üldözésétől való állandó rettegésben élnek. 

Az LMBTQ-közösség tagjai megölelték egymást és sírva fakadtak örömükben a Legfelsőbb Bíróság épülete előtt Új-Delhiben, amikor tudomást szereztek a döntésről.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Most már egyenlő állampolgárokként élhetünk. A törvény irracionális és önkényes volt   [/perfectpullquote]

– mondta Vivek Anand, a Humsafar Trust nevű civil szervezet igazgatója a Deutsche Wellenek. A mumbai szervezet az LMBTQ-jogokért küzd. 

A Human Rights Watch dél-ázsiai igazgatója úgy fogalmazott, hogy “ez egy jó nap az emberi jogok szempontjából”, megköszönve “mindenkinek, aki harcolt érte, dacolva az előítéletek legrosszabb fajtájával.”

20180710 Lgbt
Pride Chennaiban, Indiában, 2018 Június 24-Én / Fotó: P. Ravikumar / Reuters

Noha az elmúlt évtizedben a melegek  bizonyos szintű elfogadásra tettek szert a mélyen konzervatív India egyes részein, főleg a nagyvárosokban, az ország nagy részén melegnek lenni még mindig szégyennek számít. Néhány bollywoodi film foglalkozott a melegség témájával, de az továbbra is tabunak számít.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból