India legfelsőbb bírósága szerint nem bűncselekmény többé a meleg szex

India legfelsőbb bírósága csütörtöki döntésével dekriminalizálta a meleg szexet. Ez azt jelenti, hogy a legfőbb bírói testület az azonos neműek közötti szexuális kapcsolat gyarmatosítás korabeli tilalmát oldotta fel. 

A csütörtöki verdikt értelmében az azonos neműek között a beleegyezésen alapuló szexuális együttlét többé nem bűncselekmény az ázsiai országban. A szabály, amelyet még a gyarmatosítás idején vezettek be, 146 éven át volt hatályban. Egészen mostanáig a törvény akár 10 év szabadságvesztéssel rendelte büntetni a “homoszexuális szexet”. A gyakorlatban azonban ritkán alkalmazták a börtönbüntetést.

A bíróság indokolása szerint a jogszabály ellentétes az India alkotmányában rögzített jogokkal. 

Nagy az öröm a bíróág épülete előtt az ítélethirdetéskor / Fotó: Francis Mascarenhas / Reuters

“A törvény az LMBTQ-közösség elleni támadások fegyverévé vált” – magyarázta Dipak Misra főbíró az ítélet indokolásakor.

A döntést öt ember kezdeményezte, akik azt állították, hogy a rendőrség zaklatásától és üldözésétől való állandó rettegésben élnek. 

Az LMBTQ-közösség tagjai megölelték egymást és sírva fakadtak örömükben a Legfelsőbb Bíróság épülete előtt Új-Delhiben, amikor tudomást szereztek a döntésről.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Most már egyenlő állampolgárokként élhetünk. A törvény irracionális és önkényes volt   [/perfectpullquote]

– mondta Vivek Anand, a Humsafar Trust nevű civil szervezet igazgatója a Deutsche Wellenek. A mumbai szervezet az LMBTQ-jogokért küzd. 

A Human Rights Watch dél-ázsiai igazgatója úgy fogalmazott, hogy “ez egy jó nap az emberi jogok szempontjából”, megköszönve “mindenkinek, aki harcolt érte, dacolva az előítéletek legrosszabb fajtájával.”

Pride Chennaiban, Indiában, 2018 június 24-én / Fotó: P. Ravikumar / Reuters

Noha az elmúlt évtizedben a melegek  bizonyos szintű elfogadásra tettek szert a mélyen konzervatív India egyes részein, főleg a nagyvárosokban, az ország nagy részén melegnek lenni még mindig szégyennek számít. Néhány bollywoodi film foglalkozott a melegség témájával, de az továbbra is tabunak számít.

A szerk. ajánlása

Címlapról

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból