A világ második legnépesebb országa, India, korlátozást vezet be az óvszerreklámokra  úgy tűnik, azok szexuális tartalma miatt.

Egy expornósztár tévékampánya volt, ami kiverte végül is a biztosítékot az indiai kormánynál, mivel az “egészségtelen” cselekedeteket közvetít, ezzel sodorva “veszélybe” a gyerekeket.

Több havi intenzív protestálás után konzervatív részről a kormány több mint 900 tévécsatornán korlátozza majd este 10 és reggel 6 közé az óvszerreklámokat, főként Sunny Leone volt pornószínésznő előző reklámokban való csábító alakítása miatt.

A kormány eddig több születésszabályozással kapcsolatos szolgáltatást segített életre hívni és támogatta a vazektómiát, ezzel a döntéssel pedig elkötelezte magát az egyre csak növekvő népesség összezavarására. A jelenleg 1.3 milliárd lakossal rendelkező ország az elkövetkező tíz évben várhatóan meghaladja majd Kína populációját, ennek ellenére nagyon alacsony az óvszerhasználat. A férfiak mindössze 5 százaléka vallja, hogy használna óvszert  –  de nincsenek jobb helyzetben más fogamzásgátló módok sem. Az ország legnépszerűbb eljárása a női sterilizáció, és a terület a harmadik legfertőzöttebb régió HIV- és Aids-betegek által.

Sex Condoms Colorful
/ Fotó: Typeset

Az óvszeripar felemelkedése a ’60-as évektől kezdődő a szexhez való megváltozott kultúrális hozzáállással járt. Míg a kezdetekkor az óvszerek praktikusságát kiemelendő futottak a reklámok, mára jóval megnőtt az erotikusságuk  –  Bollywood méltán híres színészeivel, mint óvszernagykövetekkel. A bizniszt 10-13 millió rúpia (~ 4 milliárd forint) körülire becsülik.

“A világ második legnépesebb országában, ahol a felvilágosítás a minimum, egy ilyen lépés csak hátrányos következményekkel járhat. Egy érzéketlen döntés, melyben a kormány a klasszikus “ha becsukom a szemem, nem is látom” stratégiát alkalmazza. Azt gondolják, ha betiltják az óvszerreklámokat, a fiatalok nem folytatják majd az erkölcstelennek gondolt viselkedést”

 – mondta Japleen Pasricha, a Feminism in India főszerkesztője a Dazednek, majd így folytatta:

Persze a szexről való felvilágosítás csak egy klikkelésre van, és a fiatalok azt csinálnak úgyis, amit akarnak, figyelmen kívül hagyva, mit gondol a kormány. Ahelyett, hogy a biztonságot szexet, a fogamzás egészséges módjait, a kölcsönös tiszteletet és a méltóságot promotálnák, a kormány nevetséges módszerekhez nyúl, hogy “megvédje” a fiatalokat. Nem támogatjuk ezt a döntést, és folytatni fogjuk a gyermekek és a fiatal felnőttek felvilágosítását a szexuális, és fogamzási egészségük és jogaik tekintetében.

Poonam Muttreja, a Population Foundation of India vezetője szerint egyre több és több ilyen kampánnyal kéne elérnünk az emberekhez, nem kevesebbel. Az óvszerhasználat a kevés olyan fogamzásgátlómódszer egyike, amely megelőzi a HIV fertőzést és a nem kívánt terhességet. És az óvszereknek nincs mellékhatásuk.

Nagyvárosok, mint amilyen Mumbai, teli vannak hatalmas óvszereket promotáló hirdetőtáblákkal, persze a vidék jóval konzervatívabb hozzáállású. A hirdetéseket, amelyeken Sunny Leone szerepelt, eltávolították Gudzsarát államban a tüntetések hatására a Navratri ünnep előtt. Az óvszer szót kivágták több hasonló reklámból, sokból pedig a csókjeleneteket távolították el.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.