Inflo, az Adele-lel, Little Simzzel és Michael Kiwanukával végzett munkáiról ismert, műfajokon átnyúló producer az év producere lett a 2022-es Brit Awards-on. A Brit Awards 1977-es megalakulása óta ez az első alkalom, hogy nem fehér művész nyerte el a díjat.

Inflo számos díjnyertes projekten dolgozott

„Megtiszteltetésnek érzem, hogy részese lehetek a változásnak” – mondta Inflo, akinek valódi neve Dean Josiah Cover. „Az összes fekete producer előttem, csodállak, és tanulmányoztalak benneteket. Én ti vagyok. Köszönöm, hogy kiköveztétek az utat és a brit zenéhez való szerves hozzájárulásotokat.”

Inflo, aki emellett dalszerző és zenész is, 2014-ben került előtérbe, miután elkészítette és társszerzője volt Kooks 2014-es Listen című albumának, írja a The Guardian. Azóta díjnyertes projekteken dolgozott, köztük Michael Kiwanuka Mercury-nyertes 2019-es Kiwanuka albumán. Az idei Brit Awards-on az év albumának jelölt öt album közül kettő, az Adele 30-je és a Little Simz Once I Might Be Introvert-je Inflo nevéhez fűződik.

Amellett, hogy más előadóknak lemezeket készített, Inflo a Sault , egy félig névtelen egyesült királyságbeli kollektíva élén áll, akik a fekete zene, a kultúra és a történelem szálait fedezik fel a műfajokat meghazudtoló munkákon keresztül.

Sault diszkográfiájának kiterjedtsége, amely két év alatt öt albumot foglal magában, Inflo multidiszciplináris előadói és munkatársi képességeit bizonyítja: R&B, soul, funk és house nyomai hallhatók a lo-fi vokálminták és intim beszédbejátszások mellett. Legutóbbi, 2021 júniusában kiadott Nine albumuk időkorlátos alkotás volt, amelyet a csoport 99 nap után törölt a streaming és letöltési szolgáltatások közül.

Ezidáig csak fehér férfiak kapták meg a Brit Awards produceri díját

Az év producere címet korábban Brian Eno, Peter Gabriel és Calvin Harris nyerte. 2020-ban utoljára a dél-londoni producer, Fred Again kapta meg.

A többi Brit-Awards kategóriától eltérően a produceri díjat a lemezkiadók vezetőiből álló testület szavazza meg, nem pedig a Brits Academy tágabb iparági testülete vagy a közönség, akik idén négy új, műfajközpontú díjra szavazhatnak.

Inflo a kategória első nem fehér győztese a 42 díjátadó után, nő még nem kapta meg a díjat.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet