Vuk és A három nyúl vezetik a nézettségi listát, de az Egri csillagok is belehúzott a Nemzeti Filmintézet által ingyenessé tett magyar filmklasszikusok versenyében.

Eddig több mint 2 millió látogatót vonzott a Nemzeti Filmintézet (NFI) Online Filmklasszikusok programja, amellyel az intézmény a koronavírus miatt bevezetett digitális oktatáshoz és az otthon maradni kényszerülők tartalmas szórakozásához járul hozzá.

Az NFI Filmarchívum 90 irodalmi adaptációt, történelmi, ifjúsági, rajz-, mese- és dokumentumfilmet tett ingyenesen elérhetővé online március 21-től.

Vuk Ingyen Magyar Klasszikus Filmek
Vuk

Legnépszerűbbnek eddig a gyermek- és ifjúsági filmek bizonyultak, de kedveltek voltak a kötelező olvasmányok filmváltozatai, a történelemoktatáshoz kapcsolódó játékfilmek és a Filmhíradók 100 éve-sorozat is.

A nézettségi listát Dargay Attila rajzfilmjei, A három nyúl és a Vuk mellett olyan ifjúsági művek vezetik, mint az Égigérő fű vagy a Keménykalap és krumpliorr. Különösen nagy volt az érdeklődés az irodalmi klasszikusok, kötelező olvasmányok filmváltozatai iránt is, 10-15 ezres nézettség körül jár az Egri csillagokA Pál utcai fiúkA kőszívű ember fiai, de sokan kattintottak olyan ritkábban látható irodalmi adaptációkra is, mint A beszélő köntös, a BogáncsA Pendragon legenda vagy a Tanár úr kérem.

Több száz hangoskönyvet tett ingyen elérhetővé a közmédia

„A közmédia a kialakult helyzetre reagálva jelentős lépéseket tett, hogy megkönnyítse az oktatási tartalmakhoz és kulturált szórakozáshoz történő hozzáférést” – olvasható az MTVA közleményében.

A történelemoktatáshoz kapcsolódó játékfilmek közül 10 ezres megtekintés felett jár A Hídember és számos érdeklődőt vonzott a 80 huszár, a Föltámadott a tenger vagy A tizedes meg a többiek. Az Online Filmklasszikusok válogatásba bekerült az NFI Filmarchívum Filmhíradók 100 éve című sorozata, mely az eddigi félmilliós nézőszámát az utóbbi hetekben 15 ezerrel növelte.

A legtöbben az Ady Endre temetését bemutató, gyönyörű minőségben felújított epizódot nézték meg.

Eddig soha nem látott képsorok kerültek elő Ady Endre temetéséről

Nem véletlen, hogy éppen ma, január 29-én tette közzé a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum ezt a felvételt. Ennek oka, hogy pontosan 100 éve temették el Ady Endrét, búcsúzó nemzeti szertartás során. A most beazonosított filmanyag nem csak hosszabb, mint az eddig ismert képsorok, hanem minőségben is hatalmas előrelépést jelent a korábbiakhoz képest.

Népszerűek a fontos történelmi eseményeket megörökítő epizódok is, többek között az őszirózsás forradalom, a köztársaság kikiáltása, és a Tanácsköztársaság bukása. A visszajelzések alapján a közzétett mozgóképes tartalmak szemléltető anyagként jól használhatóak az oktatásban. Az Online Filmklasszikusok továbbra is elérhetők az NFI Filmarchívum honlapjáról.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet