Ezeken az oldalakon lehet ingyenesen könyveket letölteni

Egyre több olyan weblap létezik, ahonnan ingyenesen (és legálisan) lehet letölteni magyar nyelvű könyveket. Bár ezeket már most is sokan használják, a lehetőség még nem jutott el mindenkihez. Kerekes Pál és Kiszl Péter, az ELTE információ- és könyvtártudományi tanszékeinek oktatói ezért összegyűjtötték, hogy milyen fórumokon tudnak a magyarok szabadon könyvekhez hozzáférni. Kutatásaik eredményét a Magyar irodalom @ világhálóncímű kötetükben tették közzé, amit ezen a linken bárki ingyenesen elolvashat.

A magyar irodalom digitalizálása egy viszonylag friss dolog, körülbelül huszonöt éve merült fel először, hogy a kulturális örökség megőrzése és átörökítése érdekében nem ártana feltenni az internetre a legfontosabb szövegeinket. A világ azóta nagyot fordult. Mint a kötet előszavából is kiderül, húsz évvel ezelőtt, 1998 tavaszán még csak 3,5 ezer webhely volt bejegyezve a „.hu” felső szintű közdomén alatt, míg ma csaknem 730 ezer domént tartanak nyilván.

Ráadásul mostanra már a magyar lakosság nagy része, kb. 70%-a rendszeresen használ internetet. 

Ez a kötet elsősorban az ingyenesen elérhető magyar nyelvű irodalmi szöveggyűjteményekre koncentrál. A szerzők olyan honlapokat szedtek össze, ahonnan törvényesen lehet szövegrészleteket, cikkeket, műfordításokat, illetve teljes könyveket letölteni.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A klasszikus magyar szépirodalom jó része elérhető ingyenesen, valamint jelentős számú kortárs magyar irodalom is található szabad adatbázisokban, szerzői portálokon[/perfectpullquote]

– írják, de azért hozzáteszik azt is, hogy eddig még a magyar kulturális örökségnek csak töredékét sikerült digitalizálni.

E-könyv – infúzió a szépirodalomnak – Vélemény / ContextUs

Nehéz helyzetben van a Z generáció, vagyis az a korosztály, amely már „igazi digitális bennszülöttként” nőtt fel (vagy épp folyamatban van), és leginkább a közösségi média irányítja az életét. Hozzászokott a háromsoros posztokhoz, a képek és videók által megosztott hírekhez, a szépirodalmat és művészetet elnyomó, de legalábbis háttérbe szorító, rövid, sokszor semmitmondó tartalmakhoz.

Néhány oldal, ahol szabadon hozzáférhetők könyvek: 

MEK

Elsődleges célja, hogy számítógépes formátumban összegyűjtse, és az interneten elérhetővé tegye azokat az elsősorban magyar nyelvű szak- és szépirodalmi műveket, amelyek a mindennapi munkához, tanuláshoz, művelődéshez szükségesek. 2018 áprilisában az állomány 17 653 művet tartalmaz.

DIA 

Hirdetések

A Digitális Irodalmi Akadémia egyedülálló a világon, mert tagjai szerzőik jogi védelem alatt álló, teljes életművüket teszik közzé az interneten, a nagyközönség számára szabad hozzáférést biztosítva a digitalizált szövegekhez. A szerzői jogdíjat kormányzati támogatásból fedezik.Az adatbázisban 2018 áprilisában több mint 420 000 oldalnyi szöveg olvasható és kereshető. A honlap éves látogatottsága 650 000 – 680 000 körül jár. 

Hungaricana 

Ez a rendszer szolgálja a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) által támogatott közgyűjteményi digitalizálások eredményeinek közreadását. A Könyv- és dokumentumtár 2018 tavaszára már több mint 10 millió digitalizált oldalt tartalmazott.

Digitális Tankönyvtár

Hirdetések

Célja a minőségi, magyar tudományos színvonalat képviselő tartalmak elérhetővé tétele. főként szakirodalmi műveket tartalmaz (2018 áprilisában közel 4000 könyvet és 6000 folyóiratot), néhány kötet megtalálható a portálon a Régi Magyar Költők Tárából is. 

MaNDA 

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele

ArchívNet

Hirdetések

A Magyar Országos Levéltár 2001-ben alapította a 20. század történelmével foglalkozó elektronikus forrásközlő folyóiratát, az ArchívNetet, amely nemcsak a szakemberek, hanem a történelem iránt érdeklődők széles táborának tudásvágyát is igyekszik kielégíteni

Arcanum Kézikönyvtár 

Az Arcanum a nagy magyar könyvészeti vállalkozások eredetileg CD-ROM-ra vagy DVD-re készült verzióinak átalakított, újraszerkesztett online gyűjteménye. Magyar lexikonok, szótárak, enciklopédiák kereshető változatai érhetők el a honlapon. Várostörténet, családtörténet, néprajzi gyűjteményes munkák sorakoznak a digitális polcokon, de jelentős szépirodalmi anyag is olvasható.

Képregény múzeum blog 

Hirdetések

Régi magyar, magyarul megjelent, magyar vonatkozású és egyéb képregények lelőhelye. 

Idlesmugindigobunting Size Restricted
Most Már Te Is Ilyen Boldog Lehetsz, Hogy Megtudtad, Honnan Tölthetsz Le Ingyen És Legálisan Könyveket / Forrás: Giphy

További lehetőségek

Magyar irodalom @ világhálón szerzői a művek digitalizálásával foglalkozó intézmények honlapjai mellett  ajánlanak számos más forrást is. Például bizonyos e-könyv áruházak (iTunes, Kobo, Smashwords, Multimédiaplaza, Book&Walk, Adamobooks, Publioboox)  oldalait, ahol olykor időlegesen ingyenesen hozzáférhetővé tesznek egy-egy művet. De szó esik a kötetben Google Play könyváruházáról, a Google Booksról vagy a Scribdről, valamint a jelentősebb magyar szerzői oldalakról, szövegmúzeumokról és szöveggyűjteményekről is. 

Top sztorik a rovatból

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.

titkok repulogeprol, titkok utaskiseroktol, repulogepes kisokos10

10 titok a repülőről, amit a légiutas-kísérők nem mondanak el

A légi marsallok inkognitóban repülnek, és szükség esetén megnyugtatják a zavart keltőket, vagy ártalmatlanná tesznek akár egy terroristát is. Az USA-ban, Franciaországban, Kanadában és sok más országban légi marsall szolgálat működik, erről még film is készült.

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet