Az ingyenes, csütörtöki vetítéssorozat következő darabja a modernkori szolgaság jelenségét bemutató Egy nő fogságban. Ezt az Üdvözöljük Szodomában című film követi a világ legnagyobb e-hulladéklerakó telepének poklában tett utazással. Majd a nemzetközi közönségdíjas Erdők ideje zárja a programot. A vetítéseket alkotói és szakértői beszélgetések kísérik.

Félidőnél jár a Re-Verzió. A február 7-től március 21-ig tartó vetítéssorozat keretében a 15. VERZIÓ legnépszerűbb filmjeit láthatják azok, akik lemaradtak a novemberi fesztivál teltházas vetítéseiről, vagy akik szeretnék újranézni és barátaiknak is megmutatni az utóbbi évek legerősebb dokumentumfilmjeit.

Egy nő fogságban: Február 28. csütörtök, 18 óra // Blinken OSA

Tuza-Ritter Bernadett Európai Filmdíjra jelölt filmje megrázó közelségből mutatja be a modern szolgaság problémáját. A film a 15. Verzió magyar közönségdíjának nyertese. Maris (52) 10 éve szolgál fizetés nélkül egy családot. Szállásért és ételért cserébe napi 20 órát dolgozik: nappal ház körüli munkát végez, éjszaka pedig egy gyárba küldik dolgozni, de az ott keresett pénzét a család elveszi tőle.

Egy No Fogsagban Kicsi
Részlet Az Egy Nő Fogságban Című Filmből

A méltóságától és jogaitól megfosztott nő évek óta maradékot eszik, egy kanapén alszik. Engedély nélkül nem hagyhatja el a házat.

A kamera jelenléte ráébreszti, hogy nincs teljesen egyedül.

Fokozatosan bizalmába fogadja a rendezőt, majd lassan barátság alakul ki kettőjük között. Másfél évnyi forgatás után összeszedi bátorságát és megosztja vele tervét: „Meg fogok szökni!”

A vetítés után magyar nyelvű közönségtalálkozó Tuza-Ritter Bernadett rendezővel és DeColl Ágnessel, a Baptista Szeretetszolgálat emberkereskedelem elleni küzdelem programjának vezetőjével.

Üdvözöljük Szodomában: Március 7. csütörtök, 18 óra // Blinken OSA

Hová kerül a már elhasznált okostelefon? Milyen életutak fogannak a kidobott elektronikus eszközeinkből? Hátborzongató tabló a világ legnagyobb elektronikus szeméttelepéről, a ghánai Agbogbloshie-ból.

Szodoma lángol, mi égünk

A bámulatos és lenyűgöző művészi igényességgel beállított képeket szájtátva bámulom. Valójában meglepő, hogy Ghána egyik városát látom, nem pedig egy Ridley Scott-filmet. A 15. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon kilencven percnyi alapos leckét és rémisztő jóslatot kaptam Verzió Szodoma

Az accrai Agbogbloshie a világ legnagyobb elektronikus hulladéklerakója. Mintegy 6000 nő, férfi és gyerek él és dolgozik itt. Szodomának nevezik.

Évente 250 ezer tonna leselejtezett számítógép, okostelefon, klímaberendezés és egyéb eszköz érkezik ide az elektronizált és digitalizált távoli világból. Illegálisan.

A szereplők összefonódó sorsából kibontakozik ezen apokaliptikus társadalom összetett története. A saját hangjukon megszólalók vezetik be a nézőt az itteni életbe, munkába – és Szodomába magába. És szinte biztosak lehetünk abban, hogy a ma megvásárolt mobilunk vagy számítógépünk itt fogja végezni.

A film után angol nyelvű beszélgetés Logan Strenchock-kal, a CEU Fenntarthatósági felelősével, Simon Gergellyel, a Greenpeace Magyarország munkatársával, valamint Tihanyi Ervinnel, az Intermetal Recycling Kft. elektronikai hulladék üzletág vezetőjével.

Erdők ideje: Március 21. csütörtök, 18 óra // Blinken OSA

Ünnepeljük együtt a csillagászati tavasz kezdetét, mert már nagyon várjuk, hogy a természet ismét zöldbe boruljon, de mint kiderül a filmből, nem mindegy, hogy hogyan teszi: utazás az ipari erdőgazdálkodás, a növényvédőszerek és a társadalmi igazságtalanság világába. A 15. Verzió nemzetközi közönségdíjas alkotásával búcsúzik a Re-Verzió.

A modern kori rabszolgatartásról és a jugoszláv háború feldolgozásáról szóló filmeket is díjazták a Verzió Emberi jogi filmfesztiválon

Nebojsa Slijepcevic horvát rendező Európai Filmdíjra is jelölt, Srbenka című alkotása azt vizsgálja, miként birkózik meg a jugoszláv háború után született generáció a történelem sötét árnyaival. Alina Gorlova ukrán rendező Semmi sem mutatja című filmjében egy háborúból visszatért nő történetét mutatja be. A nő poszttraumatikus stressz szindrómával küzd, de közben megpróbál visszatérni a normális kerékvágásba.

Az eredeti, érintetlen őstermészet jelképét, az erdőt korábban sosem látott iparosodási hullám érte el.

Nagy mértékű gépesítés, monokultúra, műtrágyák és növényvédőszerek, a hagyományos szakértelem eltűnése, erdőgazdálkodás: mind az intenzív mezőgazdasági modellt követi, mégpedig felgyorsult ütemben.

Az Erdők ideje az ipari erdészetet és annak alternatíváit mutatja be részletesen. Élő erdő vagy zöld sivatag – a ma döntései formálják a holnap tájképét.

A film után angol nyelvű beszélgetés Logan Strenchock-kal, a CEU Fenntarthatósági felelősével, és Paloma De Linares-szel, a Szent István Egyetem doktori hallgatójával. Téma: Városi agrárerdészet budapesti példákkal.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.