Skóciában elsőként vezetik be az ingyenes női intim termékeket a menstruációs szegénység felszámolása érdekében. Az alacsony jövedelem folytán kialakult helyzet orvoslását ellenszavazat nélkül legalizálta a Skót Parlament. 

Óvszer van, de betét nincs?

A Plan Internation UK tanulmánya szerint a brit nők 10%-a nem engedheti meg magának az egészségügyi termékek használatát.

Ingyenesek Lesznek Az Intim Női Termékek Skóciában
Ingyenesek Lesznek A Női Intim Termékek Skóciában // Forrás: Miss

A tamponok, a tisztasági és menstruációs betétek hiánya növeli a húgyuti fertőzések esélyét, illetve hátrányosan hat az általános teljesítményre is.

Az intim termékek hiánya miatt, a menstruáció ideje alatt sok nő ki se lép az utcára.

Mindez menstruációs szegénységet idéz elő, ami alatt az alacsony jövedelem következtében a női tisztasági termékek hiányát értjük. Az régóta kérdés, hogy ha bizonyos országokban, például Franciaországban van lehetőség az óvszer ingyenes hozzájutásához, miért nincs ez a jog fenntartva a nők számára is az intim termékeket illetően. 

Skócia a reformok útján

Skócia 2018-ban már biztosította a költségmentes tisztasági termékeket az iskolákban és az egyetemeteken, de ez csak a kezdete volt a menstruációs szegénység felszámolásának. Ugyanebben az évben sor került egy másik újításra is, ugyanis az általános szexuális felvilágosítás tananyagát az LMBT-kapcsolatokra is kiterjesztették.

„Női” közlekedési táblák az esélyegyenlőség jegyében

Nehéz elhinni, hogy kevesebb, mint 100 éve, kevesebb, mint egy emberéletnyi idővel ezelőtt a politikában, társadalmilag vagy gazdaságilag a nők nem voltak egyenlőek a férfiakkal. „Macsóvilág” volt, és bár a változás azóta kézzel fogható, még egyetlen ország sem állíthatja, hogy teljes mértékben megvalósította a nemek közötti egyenlőséget.

A fejlesztések azonban nem értek véget, ugyanis február 25-én a Skót Parlament elfogadta az ingyenes tamponok és intim betétek legalizálását. A téma megvitatásának első körében száztizenketten támogatták a lépés bevezetését, csak egy ember tartózkodott döntés meghozatalát illetően. Az intézkedés hamarosan újra tárgyalásra és pontosabb kidolgozásra kerül. A terv azonban azt ígéri, hogy a női intim termékek ingyenesen elérhetők lesznek a gyógyszertárakban, de a közösségi központokban és a szórakozóhelyeken is. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk