Skóciában elsőként vezetik be az ingyenes női intim termékeket a menstruációs szegénység felszámolása érdekében. Az alacsony jövedelem folytán kialakult helyzet orvoslását ellenszavazat nélkül legalizálta a Skót Parlament. 

Óvszer van, de betét nincs?

A Plan Internation UK tanulmánya szerint a brit nők 10%-a nem engedheti meg magának az egészségügyi termékek használatát.

Ingyenesek Lesznek Az Intim Női Termékek Skóciában
Ingyenesek Lesznek A Női Intim Termékek Skóciában // Forrás: Miss

A tamponok, a tisztasági és menstruációs betétek hiánya növeli a húgyuti fertőzések esélyét, illetve hátrányosan hat az általános teljesítményre is.

Az intim termékek hiánya miatt, a menstruáció ideje alatt sok nő ki se lép az utcára.

Mindez menstruációs szegénységet idéz elő, ami alatt az alacsony jövedelem következtében a női tisztasági termékek hiányát értjük. Az régóta kérdés, hogy ha bizonyos országokban, például Franciaországban van lehetőség az óvszer ingyenes hozzájutásához, miért nincs ez a jog fenntartva a nők számára is az intim termékeket illetően. 

Skócia a reformok útján

Skócia 2018-ban már biztosította a költségmentes tisztasági termékeket az iskolákban és az egyetemeteken, de ez csak a kezdete volt a menstruációs szegénység felszámolásának. Ugyanebben az évben sor került egy másik újításra is, ugyanis az általános szexuális felvilágosítás tananyagát az LMBT-kapcsolatokra is kiterjesztették.

„Női” közlekedési táblák az esélyegyenlőség jegyében

Nehéz elhinni, hogy kevesebb, mint 100 éve, kevesebb, mint egy emberéletnyi idővel ezelőtt a politikában, társadalmilag vagy gazdaságilag a nők nem voltak egyenlőek a férfiakkal. „Macsóvilág” volt, és bár a változás azóta kézzel fogható, még egyetlen ország sem állíthatja, hogy teljes mértékben megvalósította a nemek közötti egyenlőséget.

A fejlesztések azonban nem értek véget, ugyanis február 25-én a Skót Parlament elfogadta az ingyenes tamponok és intim betétek legalizálását. A téma megvitatásának első körében száztizenketten támogatták a lépés bevezetését, csak egy ember tartózkodott döntés meghozatalát illetően. Az intézkedés hamarosan újra tárgyalásra és pontosabb kidolgozásra kerül. A terv azonban azt ígéri, hogy a női intim termékek ingyenesen elérhetők lesznek a gyógyszertárakban, de a közösségi központokban és a szórakozóhelyeken is. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.