A jövő innovatív filmeseinek támogatásával is ünnepelte a magyar film napját a Nemzeti Filmintézet azaz az NFI. Fiatal alkotókat támogató Inkubátor Programjának nyerteseként öt pályakezdő rendező készítheti el első mozifilmjét. Emellett az NFI csütörtöktől húsz magyar vígjátékot tesz ingyenesen elérhetővé online.

Bemutatkoznak a friss tehetségek

Az NFI közleménye szerint Baranyi Benő, Csoma Sándor, Miklós Ádám, Moldovai Katalin és Szabó Mátyás vághat bele első mozifilmje elkészítésébe az NFI Inkubátor Programjának támogatásával. A 2015-ben indított kezdeményezés célja a pályakezdő alkotók bemutatkozásának elősegítése, a magyar film új hangjainak támogatása.

Magyar Film Napja
/ Fotó: Promotions

Az öt nyertes film gyártására a játékfilmekhez 67 millió, a dokumentumfilmhez 24 millió forintig nyújt támogatást az Inkubátor Program. A fiatal alkotóknak az NFI a filmkészítés során az anyagi hozzájárulás mellett szakmai támogatást is biztosít.

A szakmai zsűrik krémje

Az öt filmtervet az elmúlt hónapokban fejlesztett forgatókönyvek és az alkotók online prezentációi alapján az NFI által felkért szakmai zsűri választotta ki a tíz döntős közül.
A zsűrit Böszörményi Gábor filmforgalmazási szakember, Deák Kristóf Oscar-díjas rendező, Horváth Márta filmvásárló, -szerkesztő, Köbli Norbert forgatókönyvíró és Krigler Gábor kreatív producer alkotta.

A bajba jutott szabadúszó filmeseket segítené a kormány a járvány ideje alatt

Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos arról beszélt: a járvány kezdete óta folyamatosan azon dolgoznak, hogy a forgatások elmaradása és a várható csúszások miatt a filmipar szereplőit érintő vesztességeket mérsékeljék. Az intézkedések azért lényegesek, mert számos nemzetközi produkció hagyta el Magyarországot a járvány miatt, a kiesést pedig megérzi a jelentős, 20 ezer főt számláló szektor.

Szabó Mátyás filmterve, a Kukkoló Ábelről szól, aki ha behunyja a szemét, képes mások szemével látni. Csoma Sándor Magasságok és mélységek című drámája igaz történet Sterczer Hildáról, Erőss Zsolt hegymászó özvegyéről. Miklós Ádám Mélypont Érzés című dokudrámája három szerfüggő felépülését követi végig. Moldovai Katalin Teljes napfogyatkozás című drámája egy tanárnőről szól, akit egy szülő azzal vádol meg, hogy egy film ajánlásával a diákok körében a homoszexualitást népszerűsíti. Baranyi Benő Zanox – Kockázatok és mellékhatások című kisrealista sci-fi vígjátékának főhőse Misi, aki időutazással próbálja leküzdeni félelmeit.

Népszerű a pályakezdő filmesek körében

Az Inkubátor Programra összesen 60 pályázó jelentkezett első mozifilmtervével. A program keretében már 24 elsőfilmes csapat kapott támogatást, köztük Szilágyi Zsófia Egy nap című alkotása, amelynek világpremierje a cannes-i fesztiválon volt és elnyerte a filmkritikusok nemzetközi szövetsége, a FIPRESCI díját. Csuja László Virágvölgy című road movie-ját többek között a Karlovy Vary filmfesztiválon díjazták. Zurbó Dorottya Könnyű leckék című dokumentumfilmje locarnói premierjét követően világszerte nagy siker volt.

Április 30. 2018 óta a magyar film ünnepe, annak emlékére, hogy ezen a napon mutatták be az első magyar filmet, a Zsitkovszky Béla rendezésében készült A táncz című alkotást 1901-ben.

Az NFI nyolc évtized húsz felejthetetlen magyar vígjátékát teszi ingyenesen elérhetővé online 10 napon át a magyar film napja alkalmából. Május 10-ig elérhető többek között a Hyppolit, a lakáj, a Meseautó, A tanú, a Roncsfilm és a Csinibaba.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet