Innovatív látásmódjáért tüntették ki Goda Gábor tánckoreográfust

Idén Goda Gábor koreográfusnak ítélte oda az Eck Imre-díjat az elismerésről döntő kuratórium – közölte szerdán a Nemzeti Táncszínház az MTI-vel.

Az összegzés szerint a kitüntetést vasárnap, a Cseppkánon című előadás előtt adták Budapesten, a Müpában.

Artus – Goda Gábor társulata: Cseppkánon – Hogy vagy Hérakleitosz?

Artus – Gabor Goda: Drop Canontrailer, zene, színház, tánc interferencia, bemutató a MÜPA-ban, 2015

Az alapítvány kétévente jutalmazza Eck Imre-díjjal azokat az alkotóművészeket, aki az alapítói okiratban megfogalmazottak szerint szemléletmódjukban és világlátásukban folytatói az Eck Imre által teremtett színházi kultúrának. Ennek értelmében egyszerre képviselik a magyar és európai értékeket, a művészeti ágak komplexitásában fejezik ki az emberi élet érzelmi-gondolati világát és viszonyrendszerét, továbbá az alkotás és a befogadó élő kapcsolatát szolgálják.

godagabor bama
Goda Gábor koreográfus kapta az idei Eck Imre-díjat / Kép: Bama

Eck Imrének az újító gondolkodás, új táncnyelv és új alkotóműhely létrehozása volt a célja, így jött létre az első magyarországi modern balett társulat, a Pécsi Balett is. A közlemény szerint Eck Júlia, az Eck Imre Közalapítvány kuratóriumának elnöke a díjátadón elmondta, hogy Goda Gábor hasonlóan innovatív szemléletmódot képvisel a 21. században, mint Eck Imre tette a 20. században. Goda Gábor a díj névadójához hasonlóan egy kísérletező, kreatív művész, aki olyan alkotóműhelyt hozott létre, amelyben a társulat tagjai, munkatársai és alkotótársai is egyben.

Víz alá kerül az Erkel Színház színpada a Gioconda operában

A 20 év kihagyás után műsorra tűzött darabban a pályafutása 25. évfordulóját ünneplő Sümegi Eszter debütál a címszerepben. A produkcióban színpadra lép mások mellett Wiedemann Bernadett (vak asszony), Alexandru Agache (Barnaba), Boncsér Gergely (Enzo), Gál Erika (Laura) és Cser Krisztián (Alvise) – közölte a Magyar Állami Operaház csütörtökön az MTI-vel.

A közalapítvány hetedik alkalommal adta át az elismerést.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból