Bár az Instagram szigorúan cenzúráz minden minimálisan is szexuális tartalmat, a megfélemlítés (bullying) ellen nem nyújtott hatékony megoldást – ezidáig. Az oldal új szivatás-elleni funkciókkal áll elő, írja a Dazeddigital.

Az Instagram két új újítással száll szembe a bántalmazó kommentek ellen. Az első funkció a trollokat célozza meg. Az oldal értesíteni fogja a felhasználót, ha a kommentje támadónak tűnik a mesterséges intelligencia szerint. A posztolást megelőzően pedig felteszi neki a kérdést, biztosan így akar-e megnyilvánulni.

Ezáltal a szivató (bully) személynek kétszer kell átgondolnia, mit is kommentel. Persze ez nem állítja meg az összes megfélemlítő hozzászólót, de talán segít az indulatból születő kommentek visszaszorításában.

Instagram Bullying Cyberbullying Megfélemlítés Adam Mosseri Kommentelők
Az Instagramra Érkező Új Funkciók Jó Lépésnek Tűnnek A Szivatás (Bullying) Elleni Harcban. / Fotó: Wired

A második funkció azonban hatásosabbnak bizonyul a szivatás elleni harcban, hiszen a bántalmazott kezébe adja az irányítást. Ennek segítségével a bántalmazott korlátozhatja a hozzászóló felhasználók nem kívánt interakcióit anélkül, hogy letiltaná őket.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Úgy hallottuk a közösségünk fiatal tagjaitól, hogy nem szívesen tiltják le, követik ki vagy jelentik a megfélemlítőiket, mert az fokozhatja a problémát. Emellett pedig ezek megnehezíthetik a bántalmazó tevékenységeinek figyelemmel tartását[/perfectpullquote]

– jegyezte meg az Instagram vezetője, Adam Mosseri az érkező funkciók kapcsán.

Megölte magát egy 9 éves denveri fiú, miután az iskolájában négy napig szívatták amiatt, hogy meleg

mondta a nő. „Annyira szomorú vagyok, hogy nem jött oda hozzám. Nagyon csalódott vagyok, hogy azt gondolta, ez az egyetlen lehetősége” – tette hozzá. A fiú holttestét a múlt kedden találták meg otthon, a rendőrség öngyilkosság gyanújával indított nyomozást.


Ha egy bántalmazót korlátoznak, nem láthatja, hogy a célpont online van, vagy hogy elolvasta-e a neki küldött üzeneteket. A korlátozott felhasználó kommentjeit csak ő láthatja, ha a bántalmazott nem teszi őket nyilvánossá. A trollok pedig nem kapnak értesítést róla, hogy a hozzászólásaik rejtve vannak.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet