Az Instagram egyre jobban bekeményít, most az abortusztabletta népszerűsítésének szabott gátat.

Az Instagram letiltotta a Lady Liberty-filtert!

Korábban a módosított képek ellen indított harcot a népszerű közösségi platform, most az abortuszért küzdő nőket vette célba. A szűrőt a nők jogaiért küzdő ékszertervező, Eva van Kempen alkotta meg Lady Liberty (Hölgyek szabadsága) névvel, amely az amerikai Szabadság-szobor koronáját rajzolja a felhasználó feje fölé. A kampány célja, hogy az abortusz tablettát népszerűsítse.

Abortusz
A Nők Az Abortuszhoz Való Jogért Küzdenek / Kép: Yourdost

A Women on Waves (Nők a habokban) szervezettel együttműködésben készült el a szűrő Chloe Karayiannis művész segítségével és március 4-én indították el az Instagramon, miután a legfelsőbb bíróság elkezdte tárgyalni az abortuszhoz való jogot az Egyesült Államokban.

via GIPHY

Az Instagram viszont nem tartja mindenki számára megfelelő tartalomnak a filtert, hiszen a platform nem támogatja a gyógyszerek reklámozását sem, írja a Dazed. A Women on Waves viszont azt állítja, hogy ezzel az Instagram megszegi a véleményszabadsághoz, és az információszabadsághoz való jogot.

A WHO is elfogadottnak tartja az abortusz gyógyszert

A szervezet véleménye szerint a Szabadság-szobor, az amerikai szabadság szimbóluma, amelyet a franciáktól kaptak ajándékba, és a franciák fedezték fel az abortusz tablettát is.

A tabletta pedig biztonságosan használható, és csupán annyi hatása van az egészségre, mint amennyi egy spontán vetélésnek.

A BPAS szóvivője hozzátette, hogy az abortusz tabletta 2005 óta esszenciális gyógyszerként szerepel a WHO listáján, így az Intagram tévesen érezte azt, hogy a filter elfogadásával valamelyik oldalon állást foglalna – de a betiltással mégis ez történt.

Durván nekimegy Hollywood a Georgia állambeli abortusztörvénynek: Már a Netflix, Disney és a Sony is bojkottálja

A “túlzottan szigorú jogszabály” miatt újra kell gondolniuk az itteni produkciókat – írja a The Hollywood Reporter . A héten korábban már a Disney is bejelentette, hogy “nehéz lesz folytatni” a Disney-filmek forgatásait az állam területén.

A Donald Trump vezetése alatt egyre több abortuszellenes törvény született, Georgia, Kentucky, Ohio és Mississippi államokban szigorították, míg Alabamában teljesen betiltották a beavatkozást.

Instagram censors face-filter Lady Liberty Abortion Pills artivism campaign! . This lady liberty crown was digitalised in a collaboration between women on web and myself to give people a room to open their mouth and liberate abortion pills and raise awareness of upcoming Supreme Court case on March 4th in the US. This crown fits us all ! . . UPDATE: Read the Vice article by Marie Solis here: https://www.google.nl/amp/s/www.vice.com/amp/en_us/article/wxe49n/instagram-rejected-abortion-pill-face-filter . Face filter designer @3d.gd . . @nuda.vita @munichjewelleryweek @abortionpil @prochoiceamerica @plannedparenthood . . #liberateabortionpills #internationalwomensday #IWD2020 #EachforEqual #prochoice #shedecides #trustwomen #womenonweb #womenonwaves #rebeccagomperts #abortion #safeabortion #medicalabortion #ladyliberty #statueofliberty #freedom #evavankempenartjewellery #chloekarayiannis #MyRightMyDecision #nudavita #munichjewelleryweek2020 #artjewellery #contemporaryjewellery #digitaljewelry #roevswade #reprorights #reproductivejustice #junemedical #womeninthearts #facefilter

No Description

Kempen javasolta a kampányban részt venni kívánó nők számára, hogy a Facebook-oldaláról elérve használják a filtert, majd pedig az így készült videót töltsék fel az Instagram-oldalára, ezáltal kijátszható a rendszer tiltása.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet