Egy New York-i művészcsoport, Don’t Delete Art néven összegyűjtötte, milyen elvek mentén posztolják a képzőművészek az alkotásaikat a közösségi médiában anélkül, hogy azok letiltanák őket. 

A Don't Delete online kalauza: Cenzúra, shadowbanning, letiltás

A New York-i Don’t Delete Art elnevezésű érdekvédelmi csoport elkészített egy online kalauzt, amelyben gyakorlati tippeket adnak képzőművészeknek azzal kapcsolatosan, hogyan posztolják alkotásaikat, hogy megfeleljenek a közösségi oldalak művészi alkotásokra vonatkozó szabályainak, írja a The Art Newspaper.

Don'T Delete Art Instagram Meztelen Foto Cenzura
Spencer Tunick Öncenzúrázott Fotója / Fotó: Spencer Tunick Instagram

A honlapon összeszedtek minden olyan tudnivalót, mint például a kikockázás vagy az öncenzúra fortélyai, amellyel érdemes tisztában lenniük azoknak a képzőművészeknek, akik alkotásai könnyen fennakadhatnak a Facebook vagy az Instagram szigorú cenzorain. Részletesen írnak a titokzatos shadowbanningről is, ami különösen sok felhasználót vagy határesetnek minősített tartalmakat érinthet kellemetlenül.

Kapcsolódó cikk

Az igény akkor merült fel a művészek részéről, miután már többszázan panaszkodtak arra, hogy a legnagyobb közösségi oldalak rá se hederítenek kérelmükre, amelyben a letiltást szeretnék visszavonatni.

A tanácsok összeállításában közreműködtek a közösségi platformok szakértői is, és bennfentes információkat kaptunk művészektől és művészeti érdekvédelmi csoportoktól arra vonatkozóan, hogyan tudunk megfelelni a gyakran homályos és meglehetősen szeszélyes módon alkalmazott előírásoknak, amelyek azt hivatottak szabályozni, hogy milyen alkotásokat tehetünk közzé a közösségi oldalakon

– írja a csoport az oldalról szóló felhívásában.

A közösségi oldal esetleges letiltása a képzőművészek megélhetését fenyegeti

A tanácsok kitérnek arra, milyen konkrét lépésekkel lehet a képzőművészeti alkotásokat az adott platformra szabni, hogy a háttérben meghúzódó algoritmus vagy szakértő is elfogadhatónak minősítse. Így az illető művész a lehető legkisebbre csökkenti az esélyét, hogy igazságtalan módon letiltsák a fiókját.

A leginkább kérdéses tartalmak a meztelenség ábrázolásához kapcsolódnak. Ebben a kérdéskörben felsorolják mi az, amit nem szabad – például „jól kivehető nemi szervek közzététele, kivéve, ha szülés közben vagy egyéb egészségügyi összefüggésben ábrázolják”. A meztelen testek, testrészek közzétételét szintén engedni szokták, ha a fotó tüntetésen, oktatási célból vagy orvosi okokból készült.

Savannah Spirit, a Don’t Delete Art egyik társalapítója szerint nagyon hasznos ez az átfogó tájékoztató, hiszen ha egy művész fiókját letiltják, az a megélhetését is veszélyezteti. 

A Don’t Delete Art érdekvédelmi koalíciót tavaly alakították meg nemzetközi művészek és a szólásszabadságért küzdő szervezetek. Olyan alkotásokat mutatnak be, amelyeket letiltottak vagy korlátoztak a közösségi oldalak, köztük Clarity Haynes, Betty Tompkins vagy Nadine Robbins műveit. Robbins elmondta, hogy az aktjait szó nélkül letiltották a közösségi oldalak, és a visszavonásra vonatkozó kérelmeit 95%-ban elutasították.  

Az Instagram nem csak a meztelenséget üldözi, hanem tiltja a konverziós terápiák vagy az abortusztabletta  népszerűsítését is. Ugyanakkor számos esetben kifejezetten engedik az erotikus tartalmak, alkotások közzétételét, más esetben pedig nem

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet