Az Instagram cenzúrázza a Photoshoppolt képeket

Az Instagram célja, hogy elejét vegye a téves információk terjedésének, de vajon ez további cenzúrázáshoz vezet majd?

Új funkció az Instagramon

Az Instagramon van egy úgynevezett „érzékeny tartalom szűrő”, amely elhomályosítja azokat a képeket, amelyek durvák lehetnek, lehetőséget adva a felhasználónak a választásra, hogy valóban meg akarja-e nézni azokat, írja a ttps://www.dazeddigital.com/science-tech/article/47460/1/instagram-is-starting-to-hide-photoshopped-images-from-its-users.

toby harriman
Photoshoppolt kép = hamis információ? / Kép: Toby Harriman

Ugyanez történik azokkal az üzenetekkel is, amelyek érzékeny tartalmat hordoznak és ismeretlen személytől érkezik.

Az Instagram bejelentett viszont egy új funkció frissítését, amely elrejti azokat a képeket, amelyek vélhetően Photoshoppolták vagy hamisították.

A platformon egyfajta ellenőrzés van, amely figyeli, hogy a képet digitálisan manipulálták-e, és ha igen, akkor hamis információként tüntetni fel.

Valószínűleg ezen a cenzúrának esett áldozatul Toby Harriman San Franciscoi-i fotóművész egyik alkotása is, amelyen egy férfi egy szivárványszínűre festett hegy előtt áll. A posztot ugyanis  szintén elrejtette az Insta.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nagyon tisztelem a digitális művészetet és nem akarom, hogy akadályokat kelljen átklikkelnem, hogy láthassam[/perfectpullquote]

– írta Facebookon a művész. És kérdés, mi történik azokkal az Instagram-modellekkel, akik szintén Photoshopot használnak? Muszáj beérnük a valóság eltakarását a közösségi médiumok adta filterekkel, vagy teljesen őszinte fotókat feltölteni.

A cikk folytatódik a követező oldalon, lapozz!

A Facebook is tovább cenzúráz

Harriman posztja előrevetítheti, az Instagram anyavállalatának, a Facebooknak a jövőbeli cenzúra törekvéseit. A Facebookot már korábban is megvádolták azzal, hogy tévesen cenzúrázza a meztelen testeket, még művészeti ábrázolásmód esetén is. Emiatt egy nő demonstrált is a Facebook londoni irodája előtt.

Az erotika nem fér meg az Instagramon, még ha művészet is?

Leah Schrager 2015-ben Ona néven kezdett el dolgozni mint cam-lány (webkamera-modell). Schrager olyan feminista művészek hagyományát viszi tovább, mint Hannah Wilke, Cosey Fanni Tutti, Katharina Sieverding, valamint Andrea Fraser, és pontosan tudatában van annak, milyen hatást vált ki a szépségével.

A Facebook olyan új funkciókat vezetne be, amely a tévinformációkat hivatott kiszűrni, de ennek vajon áldozatául esnek-e a digitálisan módosított művészi alkotások, digitálisan feljavított képek és a mémek is?


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból