Kutatás szerint magas az intelligenciád, ha az instrumentális zenét kedveled

Egy új kutatás szerint a magas intelligenciáról árulkodik, ha az instrumentális zenét szereted.

A Savanna Principle szerint az intelligenc emberek inkább vonzódnak az újfata behatásokhoz, mint mások, írja a Psychology Today. A Savanna Principle-t vezető Satoshi Kanazawa evolúciós pszichológus egyik tanulmányában vezette le és bizonyította ezen elméletet.

Instrumentális Zene Intellgiencia Kutatás
Instrumentális Zene / Fotó: Istock

Úgy gondolja, hogy a zene alapvetően emberi hangokból fejlődött ki, és a hangszerekkel felvértezett zene újabb stimulusnak számít emiatt. Mint írja a lap, a következtetés elég egyszerű: az intelligensebb emberek jobban tudják élvezni az instrumentális zenét.

Ha libabőrös leszel, mikor zenét hallgatsz, különleges agyad van kutatások szerint

A Harvard egykori hallgatója húsz diákot vizsgált. Matthew Sachs kutatócsoportja az alanyok agyát monitorozták, miközben a kedvenc dalaikat hallgatták. A kutatásban az agy különböző régióit és az aközötti kommunikációt vizsgálták. „Meg tudná fizetni az embereket, hogy kreatívabb ötletekkel álljanak elő?” – kérdezte Gary Charness és Daniela Grieco, akik mindketten közgazdászok.

Satoshi Kanazawa elméletét alátámasztja egy másik tanulmány is, amely az intelligencia és a zenei preferenciák kapcsolatát elemezte.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Akkor keltette fel az érdeklődésemet a téma, amikor egy másik kutatáson dolgoztam, ahol a személyiségjegyek és a zenei ízlések kapcsolatát tanulmányoztuk[/perfectpullquote]

– mondta Elena Račevska, az Oxford Brookes fiatal kutatója. 467 horvát középiskolást vizsgálva megállapították, hogy az intelligencia és az instrumentális zene szeretete közben összefüggés van. Račevska rájött, hogy azok, akik jobban odafigyelnek a zenére, különösen élvezik az instrumentális műfajokat.

Egy mesterséges intelligencia által készített festmény több mint 120 millió forintért kelt el

Az aukciós ház később Twitterén azt írta, hogy “licitálási csata” bontakozott ki a képért. A kalapácsot végül 432.500 dollárnál (körülbelül 123,2 millió forintnál) ütötték le. A Dazeddigital megjegyzi, hogy a dolog már csak azért is figyelemreméltó, mert ez az összeg 10-szer akkora, mint amennyiért átlagban egy (valóságos) férfi művész és 20-szor (!)

A kutató tisztában van azzal, hogy ez csak egyetlen aspektus, az intelligencia csak egyetlen tényező a zenei preferenciában, hiszen azt a nem, az iskolázottság, de még a családi anyagi helyzet is befolyásolja. Szerinte érdekes lenne vizsgálni, hogy változik az ember zenei ízlése, ahogy öregszik. Az biztos, hogy hangszert adni a gyerek kezébe több okból is érdemes.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.

titkok repulogeprol, titkok utaskiseroktol, repulogepes kisokos10

10 titok a repülőről, amit a légiutas-kísérők nem mondanak el

A légi marsallok inkognitóban repülnek, és szükség esetén megnyugtatják a zavart keltőket, vagy ártalmatlanná tesznek akár egy terroristát is. Az USA-ban, Franciaországban, Kanadában és sok más országban légi marsall szolgálat működik, erről még film is készült.

Nincs több cikk