Az Internet Archívum felajánlása rendkívül innovatív és szükségszerű, mégsem maradt kritikus visszhang nélkül. 

Innovatív felajánlás

Az Internet Archívum egy rendkívül összetett és komplex adatbázis, ami weboldalak, kiadványok és kulturális alkotások millióit menti le folyamatosan, ezzel hosszabb távra elérhetővé és visszakereshetővé téve azokat. Nemrégiben azonban bejelentették, hogy létrehoznak egy Nemzetközi Vészhelyzeti Könyvtárat, ami 1,4 millió írást tesz ingyenesen elérhetővé. Mi több, a korábbi kéthetes igénylési várólistát is eltörlik, írja a My Modern Met. 

Digital Books
Az Internet Arhícum Több Mint Egymillió Digitális Írást Tesz Ingyenesen Elérhetővé / Fotó: Getty Images

Az Archívum szükségét érzi ennek a lépésnek tekintve, hogy egyre több helyi könyvtár zárja be kapuit a koronavírus miatt, ezzel megnehezítve a karanténban tanuló diákok dolgát. A Nemzetközi Vészhelyzeti Könyvtár minderre megoldást nyújthatna. Egészen júniusig fenntartanák a szolgáltatásaikat, vagy legalábbis addig biztosan, ameddig a jelenlegi krízishelyzet befolyásolja a hétköznapjainkat. 

A legalitás problémája

Ugyan a felajánlás igazán formabontó és nagylelkű, a szerzők társasága mégsem fogatta a hírt jó szívvel. Mi több, nem egy alkotó – köztük Neil Gaiman is – a közösségi oldalakon fogalmaztak meg nyílt kritikát az Internet Archívummal szemben, ezzel felbolygatva egy régóta vissza-visszatérő problémakört: az Archívum munkájának legalitását. 

Régóta kifogásolják, hogy a kiadványok és internetes felületek ezen lementése és megőrzése szembemegy a Digital Millennium Copyright 1998-as jogszabályával.

Eszerint az Archívum által is alkalmazott procedúra nem legális a digitális tartalmak megosztására és terjesztésére nézve. 

Az Amazonon terjengnek a koronavírusos, plagizált írások

A gyermekmeséktől elkezdve egészen a “professzionális” útmutatókon át szinte bármilyen a korona vírussal kapcsolatos kiadványt beszerezhetünk az egyik legnagyobb online webáruházból, az Amazonról. Ahogy a világ egyre több országában jelenik meg a járvány, úgy egyre inkább nő is a kereslet az ilyen könyveket illetően.

Brewester Kahle, az Archívum dolgozója a nyílt kritikákra reagálva kifejtette, hogy a könyvtár limitálja az írásokhoz való hozzáférést, ugyanazt a rendszert alkalmazva, amit a kiadók is preferálnak. Továbbá a legtöbb digitális tartalmat úgy kódolják, hogy az rövid időn belül eltűnjön a felhasználó eszközéről. 

Ott Anna: A járvány a legnagyobb sebet a bizalmunkon ejti

A felelős hozzáálláshoz tartozik, hogy otthon kell maradni annak érdekében, hogy ne fertőzzünk meg másokat, csökkentve ezzel a járvány terjedését. A világon több szakértő, orvos is kampányba kezdett az otthonmaradás érdekében. Azonban felmerülhet a kérdés: hogyan üssük el a karanténban töltött időnket. A kultúra ismert alakjait kérdeztük meg, ők hogyan vészelik át ezen időszakot.

Ugyan a legalizált folyamatokról, a kiadványok lementéséről, másolásáról, megosztásáról és terjesztéséről továbbra is éles viták folynak, el kell ismernünk, hogy olyan krízishelyzetekben, mint amilyet a világjárvány is magával hozott, az Internet Archívum felajánlása nemcsak innovatív, de minden bizonnyal szükséges is. 

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet