Hogyan lehet és érdemes fellépni a demokrácia védelmében, amikor a rendfenntartó erők az autoriter vezetők kezében vannak vagy éppen ők vették át a hatalmat? Például igyuk tejjel a teát, és az internetes mémek a segítségünkre lehet.

Közösségépítés Éhezők viadala-kézjel és más internetes mémek segítségével

Mianmarban a tavaly novemberi választásokon elsöprő többséggel választották meg a korábbi miniszterelnököt, Aung Szan Szú Kjit és pártját, a Nemzeti Szövetség a Demokráciáért elnevezésű tömörülést. Február 1-én azonban katonai puccsot követően bebörtönözték a Nobel-békedíjas kormányfőt is az államfővel és pártja több magasrangú tisztviselőjével együtt.

Mianmar Tuntetes Internetes Memek
A Tejes Tea Szövetség Plakátja / Fotó: Sina Wittayawiroj

Ám egyre több, főleg városi, jól képzett, kozmopolita és az internetes világba beleszületett fiatal nem vevő az autoriter militáns propagandára. A The Conversation cikke a mianmari katonai puccs elleni tiltakozások apropóján összegyűjtötte azokat a jó gyakorlatokat, amelyekkel a 21. században a dél-ázsiai – mianmari, taiwani, thai, hongkongi – fiatalok felléptek a demokráciát veszélyeztető elnyomó rezsimek ellen.

Kapcsolódó cikk

Tavaly tavasszal bemutattuk, hogy az első kijárási tilalom idején milyen találékonyan mentették át az online térbe a Kínával szembeni ellenállásukat a hongkongiak. Jelenleg a mianmariak is hasonló kreativitásról téve tanúbizonyságot közismert internetes mémek, (pop)kulturális szimbólumok és szlogenek által állnak ki a demokráciáért, és nyerik meg maguknak a térség hasonló helyzetben lévő népeinek támogatását. Felismerték, hogy érdemes átvenni a bevált és közösségteremtő szimbólumokat, mint például az Éhezők viadalában látott kézjelet. Három ujjuk feltartásával a szomszédos Thaiföld lakossága fejezte ki tiltakozását 2014-ben, amikor hasonlóan gátlástalan katonai puccs történt az országban.

A diktatúrákat leginkább a humor rombolja, erre pedig tökéletesen alkalmasak a közismert internetes mémek vagy rajzfilmek figurái, amelyek Min Aung Hlaing legfőbb parancsnokot és a junta vezetőit gúnyolják ki. A felkelés indulói nyugati rap és hip-hop stílusban, a transzparensek szövegei pedig jórészt angolul íródnak.

Nemzetközi összefogás és szolidaritás

Ha a hatalom lekapcsolja a Facebookot, akkor VPN-kapcsolaton keresztül Instagramon, TikTokon vagy a Discordon tudósítanak a tiltakozó megmozdulásokról számtalan és állandóan változó hashtagek segítségével.

A kínai nemzetbiztonsági törvény ellen tiltakozó hongkongiak, a monarchia megreformálását követelő thaiföldi fiatalok valamint a kínai trollok és botok egyre növekvő térnyerését megelégelő taiwaniak Tejes Tea Szövetség online szolidaritási mozgalmához most már a mianmariak is csatlakoztak. Jelképük a britektől, vagyis a nyugati demokráciáktól örökölt teafogyasztási kultúra, közös céljuk pedig a dél-kelet-ázsiai térség demokráciájának megőrzése. Szerintük Kína támogatja a mianmari katonai puccsot, ahogyan a térség többi országában is aláássák a demokratikus berendezkedést. A thai Sina Wittayawiroj illusztrációja gyorsan a mozgalom nem hivatalos logójává vált, amit könnyen lehet terjeszteni mind a közösségi médiában, mind az utcán.

A mianmariak átvették a hongkongiak flashmobjain használt munkavédelmi sisakot, és az esernyősök mozgalmához hasonlóan színes post-it cédulákra írt üzenetekkel tapétázták ki a hidakat és az aluljárókat. De a thaiföldi mozgalmak segítségével megszervezték, hogy a városokban éjszakánként hangos láboskoncerttel űzzék ki a gonosz szellemeket az országból.

A nemzetközi hírekbe is bekerült annak az aerobikedzőnek az esete, aki éppen edzésvideót forgatott, miközben a háttérben bevonultak a katonák a burmai kormányépületekbe. A táncos gyakorlat alá aztán egy indonéz tiltakozó himnuszt kevertek, ami így már virálissá vált a térségben.

Mianmar történelmében a fiatalok több alkalommal is döntő szerepet játszottak a függetlenségért és demokráciáért vívott polgári engedetlenségi mozgalmaikkal az 1920-as évektől egészen a 2015-ös diáktüntetésekig. Ám a legtöbb megmozdulást leverték. Több százan, akár ezrek is életüket vesztették az 1988-as felkelésekben. Már most hallani, hogy a rendőrség egyre erőszakosabban bánik a tüntetőkkel. 

A jelenleg tüntető, politikailag és az online világban magát tökéletesen kiismerő generáció abban bízhat, hogy a technológia és a globalizáció révén ügyük sokkal szélesebb tömegekhez jut el. Az internetes mémek pedig nagy segítséget nyújtanak ebben. Azt már felismerték, hogy kapcsolatokat kell kialakítaniuk és össze kell fogniuk a határokon túl élő, hasonló helyzetben lévő társaikkal.  

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet