Íme, itt a legújabb internetes trend: kép a képben

Nem kellett sokáig várni, újabb mém tartja lázban a virtuális világot: a Droste-effektus. A kép a képben trend jelenleg a Redditen hódít, és nem úgy tűnik, mint aminek egyhamar vége lesz.

Az egész egy büszke fiú fotójával kezdődött, aki feltöltötte édesanyja, Cindi festményét a közösségi oldalra. A tehetséges anyukának ez volt a második képe, és szerényen megjegyezte, hogy valószínűleg senkinek nem tetszene. De a fia nem így gondolta, és igaza lett.

BBC
Cindi valószínűleg nem sejtette, milyen messzire jut el a festménye / Fotó: BBC

Egy svéd művész, Kristoffer Zetterstrand meglátta a fotót, és annyira kedvesnek gondolta, hogy megörökítette a képet egy festményen. Majd lefotózta magát a festménnyel, és ő is feltöltötte a képet Redditre. Mindössze 5 nap alatt 120.000 szavazatot kapott és százával jöttek a pozitív kommentek. Egy másik felhasználó pedig elindította a lavinát, ő is megfestette Kristoffert, ahogy a kezében tartja Cindi képét, majd lefotózta, ahogy tartja a képet. 72 óra alatt 112.000 szavazatot kapott az oldalon.

Ha az FBI kipécéz, nem számít, hogy Reddit társalapítója, Aaron Swartz vagy

Aaron 4 évesen beleszeret az internetbe, 12 évesen öccsével létrehoznak egy iskolai projekten belül egy honlapot, ahol bárki szerkesztheti a felvitt tudásanyagot – ismerős lehet. Nem tetszik a tanároknak, de Aaronnak sem az amerikai oktatási rendszer. A Reddit társalapítója lesz, harcol a civil jogokért, és hogy az információ tényleg mindenkié lehessen.

Folyamatosan gyűlnek a fotók, felhasználva az eredeti képet, ahonnan elindult az egész. Kristoffer viccesen megjegyezte:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nagyon furcsa. Legutóbb több mint 40 képet számoltam. Egyre kisebb és kisebb leszek.[/perfectpullquote]

Egyébként neve is van ennek a stílusnak: Droste-effektus. Nevét a holland Droste kakaópor márkáról kapta. Lényege, hogy egy képet végtelenítve jelenítenek meg, egyre kisebb és kisebb változatban. Még nem tudni, meddig jut el Cindi festménye, mindenesetre ez egy nagyon kreatív és kedves módja a művészet terjesztésének.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból